3 παιδιά στα 10 ηλικίας 14-16 ετών νοσούν από κάποια διατροφική διαταραχή, στην τυπική ή άτυπη μορφή της, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, ενώ την ίδια στιγμή τα ποσοστά νοσηλείας παιδιών και εφήβων με διατροφική διαταραχή έχουν διπλασιαστεί. Επιδημιολογικές μελέτες μάλιστα έδειξαν ότι το διάστημα 2000-2006 νοσούσε το 3,5% του γενικού πληθυσμού, ενώ την περίοδο 2013-2018 το ποσοστό αυτό έφτασε το 7,8%. Που οφείλεται η αύξηση; Καταρχάς, στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα νεαρά άτομα – κυρίως έφηβοι – παγιδεύονται στη νόσο. 

Μία νέα διατροφική διαταραχή πλήττει τα νήπια

Την ίδια στιγμή, μια νέα διατροφική διαταραχή, η ARFID, κάνει την εμφάνισή της, πλήττοντας νήπια. Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Ωστόσο, τα νέα εργαλεία που επιστρατεύει η επιστημονική κοινότητα διεθνώς, έρχονται να δώσουν ελπίδα για πλήρη ίαση. Αρκεί, να έχεις το νου σου στο παιδί! 

Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών, για 4η χρονιά, συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές, διοργανώνοντας την Κυριακή 8 Μαρτίου ημερίδα με ελεύθερη είσοδο, στην Αθήνα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο σ’ όλο τον κόσμο. 

Η Δρ. Μαρία Τσιάκα, Πρόεδρος του Κέντρου και η ομάδα της, έχουν σχεδιάσει μια ημερίδα με τίτλο «Έχε το νου σου στο παιδί». Στη φετινή διοργάνωση, οι ειδικοί θα εστιάσουν στα παιδιά και τους εφήβους, αλλά και στο ρόλο που παίζει η ίδια η οικογένεια στη διαδικασία της ίασης, ενώ για μία ακόμη φορά θα δοθεί “βήμα” στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. 

Η ενημέρωση μπορεί να σώσει ζωές

Όπως μάλιστα σημειώνει η Δρ. Μαρία Τσιάκα, στη χώρα μας λόγω της απουσίας επιδημιολογικών ερευνών, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια το ποσοστό των εφήβων που νοσεί, γεγονός που μας απομακρύνει από την κατάρτιση ενός συνολικού πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης της νέας αυτής «πανδημίας». Είναι λοιπόν απαραίτητο να μάθουμε τι χρειάζεται ένα παιδί για να μπορέσει να απεγκλωβιστεί από την θανάσιμη παγίδα των διατροφικών διαταραχών. Γιατί η ενημέρωση μπορεί να σώσει ζωές.

Διάβασε ακόμα:

Μια Προσωπική Πρόκληση Για Τη Σωτηρία Του Πλανήτη Μας!

«Gate of Thrombs Live»