Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να βρεις ξανά την κινητοποίηση και την συγκέντρωσή σου.
-Γιατί είναι φυσιολογικό να αποσυγκεντρώνεσαι.


To να συγκεντρωθείς ξανά σε κάτι που έκανες όταν όλα είναι προτεραιότητα μπορεί σίγουρα να είναι μια πρόκληση. Ωστόσο, υπάρχουν μικρά tips που μπορούν να σε βοηθήσουν σε πολλές περιπτώσεις ώστε να εστιάσεις ξανά σε αυτό που πρέπει, χωρίς να χάσεις πολύτιμο χρόνο.

Εξάλλου, όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε αποσυντονιστεί αλλά το να βρεις ξανά την ισορροπία και την συγκέντρωσή σου, μπορεί να επιτευχθεί με τα κατάλληλα μικροβήματα.

Θα βρεις τα πιο συνηθισμένα δικά μας παρακάτω και σίγουρα μια δοκιμή θα σε πείσει.

Πάρε μια βαθιά αναπνοή

Η αναπνοή σου, μπορεί να σε βοηθήσει να ανασυγκροτηθείς σε πολλές περιπτώσεις. Την επόμενη φορά που θα αφαιρεθείς ενόσω κάνεις κάτι σημαντικό πάρε μια βαθιά αναπνοή και σίγουρα θα νιώσεις καλύτερα.

Κάνε μια μικρή βόλτα

Αν κάνεις δουλειά γραφείου, το να σηκώνεσαι για λίγο από την καρέκλα σου είναι απαραίτητο για τη μέση και τον αυχένα σου. Ωστόσο, το να πας ακόμα και μέχρι τον πιο κοντινό διάδρομο μπορεί να σε βοηθήσει και σε περίπτωση που έχασες την συγκέντρωσή σου.

Κλείσε όλες τις καρτέλες που έχεις ανοίξει στον υπολογιστή σου

Αν έχεις πολλές καρτέλες ανοιχτές, τα μικρά αυτά παραθυράκια μπορούν να σε γεμίσουν άγχος το οποίο σίγουρα θα σε αποσυντονίσει. Κλείσε τις περιττές καρτέλες στον υπολογιστή σου και κράτησε μόνο αυτές που πραγματικά χρειάζεσαι.

Εφάρμοσε τον κανόνα 25/5

Κάθε φορά που εργάζεσαι πάνω σε κάτι για 25 λεπτά, κάνε 5 λεπτά διάλειμμα. Μοιάζει τόσο απλό αλλά δουλεύει κάθε φορά.

Αναρωτήσου γιατί σου συνέβη αυτό

Κάθε φορά που χάνεις τη συγκέντρωσή σου ή την όρεξη για δουλειά, αναρωτήσου «Αν τα παρατήσω τώρα, θα νιώθω χαρούμενος μετά»; Αν η απάντηση είναι “όχι” τότε ξέρεις ότι πρέπει να επιστρέψεις στα καθήκοντά σου. Αν είναι “ναι”, κάνε ένα μικρό διάλειμμα.

Εμπιστεύσου τις αισθήσεις σου

Ένα άλλο κόλπο που δουλεύει πάντα, είναι να βασιστείς στις αισθήσεις σου: Αυτό που βλέπεις, αυτό που ακούς και αυτό που αισθάνεσαι θα σε βοηθήσει. Πάρε μια ανάσα και επικεντρώσου σε ένα από τα τρία. Αμέσως, το μυαλό σου θα καθαρίσει σε χρόνο ρεκόρ.

Επανάλαβε ένα απόφθεγμα ή μια πρόταση που σε κινητοποιεί

Αν έχεις μια συγκεκριμένη πρόταση ή ένα απόφθεγμα που σε κινητοποιεί, μπορείς να το επαναλάβεις σε τέτοιες στιγμές. Αν δεν έχεις, μπορείς να δοκιμάσεις κάτι όπως «είμαι συγκεντρωμένος» ή «είμαι καλός επαγγελματίας». Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου και επανάλαβέ το για 3 φορές.

Κάνε μια παύση

Σήκω από τη θέση σου και κάνε μια παύση. Φτιάξε ένα τσάι ή πάρε ένα σνακ αλλά όταν επιστρέψεις στο γραφείο σου, δεσμεύσου ότι θα συνεχίσεις.

Η ευγνωμοσύνη θα σε βοηθήσει και πάλι

Η νευροεπιστήμη έχει αποδείξει πολλές φορές τη δύναμη της ευγνωμοσύνης. Για να βρεις ξανά την ισορροπία σου, σκέψου κάτι για το οποίο είσαι ευγνώμων στην ζωή σου. Αμέσως, ο εγκέφαλός σου θα εστιάσει στα θετικά και εσύ θα γεμίσεις ενέργεια ξανά.

Γράψε ένα πράγμα από το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις

Αν έχεις κατακλυστεί από emails που περιλαμβάνουν πράγματα που έχεις να κάνεις, είναι πολύ πιθανό να μην ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Κάνε μια λίστα και επίλεξε το πιο εύκολο. Ξεκίνα με αυτό και τα υπόλοιπα θα σου φανούν παιχνιδάκι.

Άκου ένα τραγούδι που σε χαλαρώνει

Αν υπάρχει ένα τραγούδι που σε χαλαρώνει, μην διστάσεις να το ακούσεις. Αν δεν έχεις, δοκίμασε μια λίστα αναπαραγωγής ήχους της φύσης όπως το νερό που τρέχει.

Συνδύασε την εκπνοή με τα όσα έχεις να κάνεις

Στο βιβλίο του Brendan Burchard ‘Release’ περιγράφονται ολόκληρες τεχνικές ώστε να επιβληθείς στο μυαλό σου. Σε μια από αυτές, περιγράφει τη δύναμη της αναπνοής. Μόλις έχεις τελειώσει με μία εκκρεμότητα, πάρε μια βαθιά ανάσα και ανασυγκροτήσου. Προτού περάσεις στην επόμενη, θα νιώθεις πιο ανάλαφρος.

Κλείσε τα μάτια σου και πάρε πέντε βαθιές αναπνοές

Όταν αρχίζεις και χάνεις την συγκέντρωσή σου, κλείσε τα μάτια σου και πάρε πέντε βαθιές αναπνοές. Είναι σαν να πατάς το κουμπί ‘reset’ που έχουν οι συσκευές, στον εαυτό σου. Άδειασε το κεφάλι σου και πάρε τον έλεγχο των σκέψεων στα χέρια σου.

Μύρισε μια μυρωδιά που σε χαλαρώνει

Όλοι μας έχουμε μια μυρωδιά που έχουμε συνδέσει με μια χαρούμενη ανάμνηση και μας χαλαρώνει. Έχε ένα κερί από τη συγκεκριμένη και άναψε το μόλις νιώσεις πως χάνεις την συγκέντρωσή σου. Εναλλακτικά, πάρε ένα άρωμα με τη συγκεκριμένη μυρωδιά και ψέκασέ το πάνω σου ή στον χώρο.

Δοκίμασε μια εφαρμογή διαλογισμού

Υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές διαλογισμού ώστε να τις δοκιμάσεις. Συνήθως τα προγράμματά τους διαρκούν από 30 έως 60 λεπτά, αλλά υπάρχουν και προγράμματα με 20. Κάνε ένα διάλειμμα για να διαλογιστείς και σίγουρα θα σε βοηθήσει.

Γράψε όλα όσα έχεις ολοκληρώσει και όσα έχεις σαν εκκρεμότητα

Κάνε μια λίστα με όλα όσα έχεις ολοκληρώσει και δίπλα, μια άλλη με τις εκκρεμότητές σου. Κάτι που επίσης που θα σε βοηθήσει είναι το πρωί, πριν ξεκινήσεις τη δουλειά σου να κάνεις μια λίστα και να γράφεις: «Σήμερα ολοκλήρωσα το τάδε μέχρι την τάδε ώρα». Δες το μέσα στην ημέρα και προκάλεσε τον εαυτό σου, βάζοντας ως στοίχημα να έχεις κάνει όλα όσα έγραψες ότι ολοκλήρωσες, την ώρα που έθεσες ως deadline. Είναι τόσο διασκεδαστικό που δεν καταλαβαίνεις πόσο σε βοηθάει.

Κάνε ένα διάλειμμά για τσάι

Όταν το άγχος ή τα deadlines σε κατακλύζουν, κάνε ένα μικρό διάλειμμα για να φτιάξεις ένα τσάι. Σε αυτά τα λεπτά άδειασε το μυαλό σου και μόλις επιστρέψεις με την κούπα σου θα νιώθεις σίγουρα πιο αναζωογονημένος.

Διάβασε ακόμα:

“Κλείνω Το Κινητό Μου 2 Ώρες Πριν Πάω Για Ύπνο. Έχω Παρατηρήσει Ότι Έτσι Αυξάνεται Η Συγκέντρωση Μου”

5 σκέψεις που σε κρατάνε πίσω στην καριέρα σου

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.