Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πού οδηγεί το κυνήγι της ευτυχίας.
-Ποιοι άνθρωποι ζουν πιο ποιοτικά.


Ζούμε σε μια εποχή που το κυνήγι της ευτυχίας είναι πιο έντονο από ποτέ. Άπειρες συμβουλές για το πώς να διαχειριστείς τη ζωή σου, το γάμο σου ή το παιδί σου, πώς να απογειώσεις την καριέρα σου, πώς να χαλαρώνεις και να κρατάς την ισορροπία σε ολους τους τομείς της καθημερινότητάς σου. Κι όμως ποτέ ίσως δεν ήμασταν πιο μακριά από την αυθεντικότητα και την καλή σύνδεση με τον εσωτερικό μας κόσμο.

Μια σημαντική αιτία είναι ότι δεν υπάρχει χώρος για να εκφραστεί κάποιος ολοκληρωμένα, να μιλήσει για τις δυσκολίες που συναντά και να μοιραστεί τα «αρνητικά» του συναισθήματα. Η μόδα της εποχής επιτάσσει να είσαι αρεστός από τους άλλους. Αν συμβεί και κάτι δύσκολο, υπάρχει πάντα η παραίνεση να το ξεχάσεις και να προχωρήσεις. Πολλοί άνθρωποι γι’ αυτό το λόγο αναφέρουν πόσο μόνοι νιώθουν, ενώ έχουν κοινωνικό περίγυρο να βγουν και να διασκεδάσουν. Αλλά ως εκεί.

Για μερικούς ανθρώπους το να παραδεχτούν τα «αρνητικά» συναισθήματα (φόβο, θλίψη, θυμό, απογοήτευση κτλ.) είναι ένα γεγονός που τους οδηγεί να νιώθουν μη παραγωγικοί. Φοβούνται ότι χάνουν τον έλεγχο και μπορεί να τα βιώνουν για μια ζωή, μην μπορώντας να «ξεκολλήσουν» από αυτά. Είναι ανθρώπινο και κατανοητό. Για κανέναν δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση όταν βιώνει τέτοιας φύσεως συναισθήματα.

Οι έρευνες, ωστόσο, έρχονται να μας δείξουν μια άλλη προοπτική, καταδεικνύοντας πως όταν καλωσορίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα, έχουμε ορισμένα οφέλη.

Γιατί να καλωσορίσεις τα αρνητικά συναισθήματα

Τι ακριβώς όμως έχει διαπιστωθεί από τις έρευνες; Φαίνεται ότι όσοι δέχονται τα αρνητικά συναισθήματα χωρίς κριτική διάθεση αλλά σαν αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους, είναι λιγότερο πιθανό να βουλιάξουν στον αρνητισμό ή να καταπιέσουν την έκφραση συναισθηματικών τραυμάτων. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν συναισθήματα μετατραυματικού στρες (να νιώθει κάποιος στεναχωρημένος επειδή είναι στεναχωρημένος). Όταν λοιπόν πάρουμε απόσταση από τον «ψυχαναγκασμό της ευτυχίας» και συνειδητοποιήσουμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα μας κάνουν καλό, δίνουμε χώρο και στα άλλα συναισθήματα να μας εξελίξουν, διδάσκοντας μας μαθήματα ζωής και διατηρώντας μια καλή επαφή με αυτό που νιώθουμε.

Και να αποδεχτείς τις δυσκολίες

Σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Toronto, ο καθηγητής ψυχολογίας Brett Ford και οι συνεργάτες του διερεύνησαν τη σύνδεση μεταξύ του να αποδεχτεί κάποιος κάτι αρνητικό και κάτι θετικό. Στην έρευνα συμμετείχαν 1000 άτομα τα οποία συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με την ικανοποίηση από τη ζωή, τα συμπτώματα κατάθλιψης, το άγχος και μια σειρά από στρεσογόνα και τραυματικά γεγονότα που βίωσαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα που παραδέχονταν και συζητούσαν για τα «αρνητικά» τους συναισθήματα ήταν τα πιο ψυχολογικά υγιή. Το πιο σημαντικό εύρημα της παρούσας έρευνας ήταν το εξής: Οι άνθρωποι που ζούσαν πιο ποιοτικά δεν ήταν εκείνοι που είχαν βιώσει λιγότερο στρες στη ζωή τους, αλλά εκείνοι που είχαν την ικανότητα να αποδέχονται τις δυσκολίες που παρουσιάζονταν και να βιώνουν τα αρνητικά συναισθήματα σαν μέρος της ζωής, χωρίς επικριτικότητα.

Από τα λόγια στην πράξη

Το να καλωσορίσουμε τα «αρνητικά» συναισθήματα είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το πράττουμε. Η σημερινή κοινωνία στήνει σε ένα βάθρο την ευτυχία και αγνοεί την σημασία της σφαιρικής συναισθηματικής κατάστασης (όπου έχουμε να μάθουμε πολλά από όλα μας τα συναισθήματα). Η ευτυχία εξάλλου έχει συνδεθεί με την απουσία της δυσκολίας παρά με την αποδοχή της. Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται στο ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε πάντα τα συναισθήματά μας και το τι θα συμβεί στη ζωή μας. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κάθε κατάσταση και ποια στάση θα έχουμε αναφορικά με αυτήν.

Το σημαντικό λοιπόν είναι να θυμόμαστε ότι καμιά φορά είναι καλό να αποδεχτούμε ότι δεν νιώθουμε καλά. Πόση ανακούφιση κρύβει αυτή η αποδοχή!

Διάβασε ακόμα:

Τι Σε Εμποδίζει Να Εκφράσεις Τα Συναισθήματά Σου

Η Τύχη Είναι Στη Σκέψη Σου

Author(s)

  • Γεωργία-Πουλημενέα

    Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Γεωργία Πουλημενέα είναι Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής mentalcare.gr και Επιστημονική Συνεργάτης της Νευρολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά. Επίσης εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού του Δήμου Καλλιθέας.