Διπλές μάσκες: ακούγεται ολοένα και περισσότερο ως μια πιθανή εξέλιξη του μέτρου για μάσκες παντού, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, οπότε σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να το ψάξουμε παραπάνω.

Η διπλή μάσκα είναι ένας εύλογος τρόπος να μειώσει κανείς το ρίσκο της επαφής με άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα σε περιστάσεις όπου περνά αρκετό χρόνο μαζί τους σε κλειστούς χώρους (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μέσα μεταφοράς).

Για τους fashion-conscious εξ ημών, ίσως είναι επίσης ένας καλός τρόπος να συνδυαστεί η αποτελεσματικότητα μιας χειρουργικής μάσκας με μια πιο “όμορφη” υφασμάτινη. Άλλωστε, οι ειδικοί έχουν ήδη αποφανθεί πως αντενδείκνυται η χρήση υφασμάτινης μάσκας με μία μόνο στρώση υφάσματος, ενώ θυμίζουν ότι οι νοτισμένες μάσκες πρέπει αμέσως να πετιούνται και να αντικαθίστανται από στεγνές καθαρές.

Τέλος, και με δεδομένο ότι κάποια μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικά, ίσως η διπλή μάσκα αποδειχθεί ένα σημαντικό μέτρο επιπρόσθετης προστασίας, έως ότου τα εμβόλια μας προστατέψουν πιο μαζικά.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένες οδηγίες που εξέδωσε το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), δύο είναι τα κρίσιμα σημεία για τους πολίτες κατά τη χρήση της μάσκας: η εφαρμογή της στο πρόσωπο και η επιλογή μασκών με τουλάχιστον τρία στρώματα ώστε να συγκρατούν τα εισερχόμενα σωματίδια αλλά και το αντίθετο.

Η χρήση μάσκας μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε κάθε περίπτωση, αλλά φορώντας μια πιο σφιχτά τοποθετημένη χειρουργική μάσκα ή βάζοντας μια μάσκα υφάσματος πάνω από μια χειρουργική μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η προστασία. Νέα έρευνα από τον CDC δείχνει ότι η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί έως και 96,5% αν τόσο ένα μολυσμένο άτομο όσο κι ένα μη μολυσμένο άτομο φορούν στενά τοποθετημένες χειρουργικές μάσκες ή συνδυασμό υφασμάτων και χειρουργικών.

Προς τη χρήση διπλής μάσκας -χειρουργικής από μέσα και υφασμάτινης εξωτερικά- σε χώρους με συγχρωτισμό, διαβάζουμε ότι προσανατολίζονται και οι Έλληνες ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η σχετική εισήγηση της υποεπιτροπής που ασχολείται με το θέμα.

Στο μεταξύ (και όσο δεν υπάρχει διαφορετική οδηγία από την πολιτεία), μια καλή λύση θα μπορούσε να είναι να φοράει κανείς διαφορετικές μάσκες ανάλογα με την περίσταση. Μια υφασμάτινη μάσκα μπορεί να είναι επαρκής την ώρα του περιπάτου, όμως για την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ προτιμάται μια αποτελεσματικότερης προστασίας μάσκα (χειρουργική, KΝ95 ή KF94), ενώ αν χρειαστεί να πάρετε μετρό, λεωφορείο ή ταξί, η διπλή είναι μια ακόμη καλύτερη ασπίδα προστασίας!

Αρχική δημοσίευση από τη Μαριάννα Σκυλακάκη στο a8inea.com.

Διάβασε ακόμα:

Πόσους έχει σκοτώσει μέχρι τώρα ο ιός;

Ποια μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείς για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2

Author(s)

  • Η αθηΝΕΑ είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα που λαμβάνουν στο email τους κάθε μεσημέρι χιλιάδες συνδρομητές, για να κρατούν την επαφή τους με τα σημαντικότερα νέα της ημέρας. Την ίδια στιγμή, το portal της αθηΝΕΑς εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη του newsletter με ερεθίσματα που διευρύνουν τους ορίζοντές του: άρθρα για την πολιτική και τις διεθνείς εξελίξεις, την επιχειρηματικότητα, την τέχνη, τη γαστρονομία, το ταξίδι και τη ζωή στην πόλη.