Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Τι είναι η αρωματοθεραπεία.
– Τα οφέλη των μπλε ελαίων.


Ξέρεις ότι ένας από τους ταχύτερους τρόπους να αλλάξεις την κακή σου διάθεση είναι απλά να μυρίσεις ένα αιθέριο έλαιο; Τα βοτανικά εκχυλίσματα είναι μικρά, αλλά ισχυρά μέσα τα οποία μπορούν να πετύχουν πολλά. Από το να σε χαλαρώσουν από μια δύσκολη εργασιακή ημέρα μέχρι να σε νανουρίσουν σε ένα γαλήνιο ύπνο ή να σε εμψυχώσουν για το επόμενο βήμα που πρόκειται να κάνεις.

Πώς λειτουργεί η αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία είναι μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος, γνωστή εδώ και 5.000 χρόνια, στην πρακτική της οποίας χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια, προκειμένου ο ασθενής να χαλαρώσει και να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα της πάθησης που τον ταλαιπωρεί και η οποία επιδρά σε οργανικό, ψυχολογικό και φαρμακολογικό επίπεδο.

Στην αρωματοθεραπεία, πιστεύεται ότι τα αιθέρια έλαια επιδρούν στο τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, τα συναισθήματα και τον έλεγχο των ορμονών. Βασικός στόχος είναι η βελτίωση της υγείας και η αποκατάσταση ή η διατήρηση της ισορροπίας.

Αδιαμφισβήτητα, τα αρώματα επηρεάζουν άμεσα τόσο τη διάθεση όσο και την ψυχολογία μας. Μόλις μυρίσουμε κάτι, αστραπιαία, το μήνυμα καταγράφεται στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο ελέγχει την αντίδραση του σώματος αλλά και του συναισθήματος μας απέναντι σε αυτή τη μυρωδιά. Γι’ αυτό και οι βιομηχανίες αρωμάτων και γεύσεων, γνωρίζοντας τη σχέση που υπάρχει μεταξύ οσμών και συναισθημάτων, διεξάγουν τις δικές τους έρευνες, με στόχο να κατασκευάζουν αρώματα που να χαλαρώνουν, να τονώνουν την αυτοπεποίθηση, να αυξάνουν τον ερωτισμό, να “φτιάχνουν” τη διάθεση.

Για τη θλίψη όμως; Τι υπάρχει;

Για τη θλίψη, τη μελαγχολία ή την κακή διάθεση, μήπως υπάρχει κάτι; Σίγουρα θα ρωτήσεις.  Και βέβαια υπάρχει. Πρόκειται για τα μπλε αιθέρια έλαια τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος που εκτός από το ότι τα συστατικά τους είναι εξαίρετα για τη θεραπεία των φλεγμονών του σώματος, όπως αποδεικνύεται, είναι το ίδιο αποτελεσματικά και για την επούλωση των συναισθηματικών φλεγμονών.
«Κάθε φορά που χρησιμοποιείς ένα αιθέριο έλαιο όπως τα μπλε, εκτός του ότι είναι πολύ καλό για το δέρμα- μειώνει το πρήξιμο, τον κνησμό και επιπλέον είναι πραγματικά επανορθωτικό για τη διάθεσή σου» εξηγεί η Amy Galper, διπλωματούχος αρωματοθεραπεύτρια και συνιδιοκτήτρια του New York Institute of Aromatic Studies και συνεχίζει: «Υπάρχει κάτι στη μυρωδιά των μπλε ελαίων που πραγματικά ηρεμεί κάθε συναισθηματική αναστάτωση. Από μια ραγισμένη καρδιά μέχρι τη μελαγχολία ή απλά ένα αίσθημα θλίψης». Το μπλε γερμανικό χαμομήλι (Chamomile Blu) για παράδειγμα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην περιποίηση του δέρματος, διότι όχι μόνον ηρεμεί, αλλά και καθαρίζει την επιδερμίδα, αλλά ταυτόχρονα αναπαράγει την κυτταρική δομή που έχει υποστεί ζημιά. Επιπλέον, έχει ηρεμιστική και κατευναστική επίδραση στο σώμα και στο μυαλό.

Η επίδραση των αρωμάτων στον εγκέφαλο είναι παρόμοια με εκείνη κάποιων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Και κάτι πολύ ενδιαφέρον…

Σύμφωνα με τον βιοχημικό George H. Dodd, PhD και τον ψυχολόγο Steve van Toller, PhD, επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας του Warwick πάνω σε θέματα Όσφρησης (Warwick Olfaction Research Group) του University of Warwick στην Αγγλία, η επίδραση των αρωμάτων στον εγκέφαλο είναι παρόμοια με εκείνη κάποιων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Οι δύο τους αναπτύσσουν τη θεωρία τους πάνω σε αυτό το θέμα στο βιβλίο τους “Perfumery, The Psychology and Biology of Fragrance”.

Όπως και να έχει, την επόμενη φορά, που για παράδειγμα θα νιώθεις θλίψη ή θυμό επειδή διαπληκτίζεσαι με κάποιον συνάδελφο ή τον γείτονά σου ή επειδή ο σύντροφός σου σε στενοχώρησε, σταμάτα προς στιγμή και μύρισε ένα από αυτά τα ισχυρά μπλε έλαια που σταθεροποιούν το συναίσθημα (αρκεί να τα έχεις μαζί σου) και πρότεινε και στο συνομιλητή σου να κάνει το ίδιο. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτή σου η κίνηση θα κατευνάσει τα πνεύματα, ενώ δεν αποκλείεται να βρείτε τελικά και μια ειρηνική λύση.

 

Σε περίπτωση αλλεργίας ή εγκυμοσύνης πριν τη χρήση συμβουλέψου τον γιατρό σου.

Διάβασε ακόμα:

Η Αξία Της Σιωπής Σε Μία Εποχή Που Όλοι Μιλούν

Τα Μυστικά Της Γρήγορης Προσαρμογής

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.