Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της ψυχικής μας υγείας.
-Ποια απλά βήματα μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να βρούμε και να διαφυλάξουμε τη προσωπική μας ηρεμία.


Αδιαμφισβήτητα, οι μέρες που διανύουμε είναι σκληρές και άγνωστες. Αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα, που καθημερινά δοκιμάζει τα όρια της υπομονής και της κατανόησής μας για τα όσα συμβαίνουν. Ακούμε συνέχεια για τους κινδύνους που ελοχεύουν ως πρός τη σωματική μας υγεία και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε, μα ξεχνάμε και τη σημαντικότητα της ψυχικής μας υγείας. 

Κρατώντας στο μυαλό μας ότι δεν έχουμε όλοι τη πολυτέλεια του χώρου και της ιδιωτικότητας, παρακάτω θα συζητήσουμε απλούς και άμεσους τρόπους ώστε να καλλιεργήσουμε και να διατηρήσουμε τη ψυχική μας υγεία

1.Βρίσκω ένα χώρο στο σπίτι για μένα 

Ακόμα και αν αυτός ο χώρος είναι μια γωνία, ή μια θέση συγκεκριμένη στο καναπέ, θέλουμε να αποπνέει σιγουριά και ασφάλεια. Θέλουμε να βρούμε ένα σημείο αναφοράς, το οποίο και μόνο που θα το κοιτάμε θα προσφέρει ηρεμία. Ακόμα και αν αυτό το σημείο είναι η μέσα στη ντουζιέρα την ώρα που κάνουμε μπάνιο. Ο καθένας μας μπορεί να νιώσει ασφάλεια σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού. 

2. Κάνω ενός λεπτού σιγή 

Μπορούμε για 60 δευτερόλεπτα να παραμείνουμε στάσιμοι και ήρεμοι χωρίς να συμβαίνει τίποτα γύρω μας; Σίγουρα είναι δύσκολο αυτό σε ένα σπίτι γεμάτο πρόσωπα με διαφορετικές προσωπικότητες. Όμως, για ένα λεπτό μπορεί όλη η οικογένεια μαζί να μείνει σιωπηλή, με τα μάτια κλειστά. Σε αυτό το ένα λεπτό, καταλαβαίνουμε πόσες διαφορετικές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό μας και πόση ανάγκη έχουμε τελικά για λίγη πρακτική ησυχία. Για τα παιδιά, αυτό μπορεί να φανεί και σαν παιχνίδι, προσφέρει όμως εσωτερική ηρεμία και δύναμη.

3.Απομονώνω δραστηριότητες χωρίς τη συνοδεία ηλεκτρονικής συσκευής 

Είτε μαγειρεύουμε, είτε τρώμε γύρω από το τραπέζι, μπορεί να έχουμε συνηθίσει να παίζει κάτι στη τηλεόραση, ή μια σειρά στο netflix. Είναι μια εύκολη παγίδα να έχουμε το λεγόμενο “background noise” (ο ήχος στο παρασκήνιο) να μας συνοδεύει και να υπάρχει πάντα, χωρίς όμως να αναλογιζόμαστε τις συνέπειες. Είναι σημαντικό να εκτιμούμε τη κάθε μας δραστηριότητα και να αφήνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να μας προσφέρει αυτό που αναζητάμε. 

4.Θυμάμαι πώς να συζητώ κι άλλα πράγματα

Στο πλαίσιο της ψυχικής μας ηρεμίας, καλό θα ήταν να εντάξουμε τουλάχιστον ένα θέμα συζήτησης το οποίο να μη περιστρέφεται γύρω από τα σημερινά γεγονότα. Αυτό δε σημαίνει πως δείχνουμε άγνοια ή αδιαφορία, σημαίνει πως έχουμε ανάγκη να υπάρχει και κάτι άλλο στη ζωή μας πέρα από την επικαιρότητα. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να είναι ένα ιστορικό γεγονός που θα προσφέρει και γνώση, ή οι αναμνήσεις από ένα προσωπικό ταξίδι γεμάτο όμορφες εικόνες που επιλέγουμε να φέρουμε στη μνήμη μας πάλι. 

5.Προσέχω με ποια άτομα συζητώ 

Ακολουθώντας το παραπάνω βήμα, οφείλουμε και να προσέξουμε και τους συνομιλητές μας. Έχουμε το δικαίωμα να μη θελουμε να μιλήσουμε με όλους αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ένας καταιγισμός πληροφοριών και συναισθημάτων και οφείλουμε να είμαστε πιο συνειδητοί ως προς τις συζητήσεις που διεξάγουμε. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε κάποιους συνομιλητές (στο ίδιο σπίτι, στο χώρο εργασία κ.ο.κ), μπορούμε να ζητήσουμε την αλλαγή θέματος ή να μη συμμετέχουμε καν στη κουβέντα.  

‘Εστω και αν είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε όλα αυτά τα βήματα, ακόμα και ένα να δοκιμάσουμε, θα προσφέρει μια ποιοτική ηρεμία που έχουμε ανάγκη πάντα, αλλά και περισσότερο αυτές τις μέρες. 

Διάβασε ακόμα:

5 δυναμικά βήματα εναντίον του κορονοϊού

Κορονοϊός: Γίνε πιο δυνατός από τον φόβο. Μπορείς!

Author(s)

  • Ασημίνα Ευκαρπίδου

    Social Psychologist MSc

    Η Ασημίνα Ευκαρπίδου είναι ψυχολόγος με εξειδίκευση στην Εργασιακή ψυχολογία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της σε Αμερική και Ολλανδία, ξεκίνησε να συνεργάζεται με εταιρίες για τη βελτίωση και ενδυνάμωση του προσωπικού. Παράλληλα, έχει το δικό της γραφείο για προσωπική Ψυχανάλυση και Ψυχοθεραπεία. https://mindshift.gr/