Η 18η Μαΐου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή» και μέσα από αυτό το ICOM δίνει έμφαση στην κοινωνική αξία των μουσείων, στο σημαντικό τους ρόλο ως σημείο επαφής διαφορετικών κοινοτήτων και ανθρώπων. Μέσα από τις συλλογές τους, τις εκθέσεις, τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Ωστόσο, ο φετινός εορτασμός συνέπεσε με το lockdown και την κοινωνική αποστασιοποίηση, επομένως οι εορτασμοί θα γίνουν ψηφιακά. Πάνω από εξήντα φορείς από όλη την επικράτεια συμμετέχουν στο φετινό εορτασμό με ψηφιακές δράσεις είτε στις ιστοσελίδες τους ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ας δούμε μερικές από τις δράσεις που πραγματοποιούνται σήμερα:

Μουσείο Μπενάκη: Το «Βλέποντας με τις αισθήσεις», ένα πρόγραμμα ξεναγήσεων του Μουσείου Μπενάκη για επισκέπτες με προβλήματα όρασης, επιστρέφει διαδικτυακά στις 18 Μαΐου (5 μ.μ.) κι απευθύνεται σε όλους. Στην online συνάντηση οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν στη ματιά των ζωγράφων Νίκου Εγγονόπουλου, Γεράσιμου Στέρη και Σπύρου Παπαλουκά, και θα ακολουθήσουν τα βήματα τους στις υπαρκτές ή φανταστικές γωνιές της ελληνικής υπαίθρου. Για να λάβετε μέρος στη δράση «Το Καλοκαίρι Αυτό. Τρεις Εικόνες για τις Αποσκευές μας» απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο [email protected].

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020, προσκαλεί μέσα από το site του, τους μικρούς και μεγάλους φίλους του να γιορτάσουν μέσω της Τέχνης και να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά έργα.

Πήτερ, Άλις, Αϊσέ, Ηλίας, Κατερίνα …. και άλλα πολλά παιδιά από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική καταγωγή, διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές συνήθειες και κουλτούρες, με αναπηρίες, με ιδιαιτερότητες… βρίσκονται το ένα πλάι στο άλλο στην μεγάλη κατασκευή που συνιστά βασικό κομμάτι του αφηγηματικού ιστού της έκθεσης «Μόνος ή μοναδικός; Διαφορετικότητα και ρατσισμός», με έμπνευση από τη διάσημη καλλιτέχνιδα Marisol Escobar.

Μουσείο Γ.Γουναρόπουλου: «Ο Γουναρόπουλος… έμενε σπίτι» για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020. Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια του μουσείου Διονυσία Γιακουμή οργανώνει διαδικτυακή ξενάγηση στο σπίτι και εργαστήριο του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου μέσω βίντεο, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του μουσείου από 16 Μαΐου.

Μπορείς να βρεις αναλυτικά όλες τις ψηφιακές εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων εδώ.

Διάβασε ακόμα:

Αξιοποίησε το 1% της ημέρας και νιώσε παντοδύναμος

COVID-19 = E-Learning. Η ηλεκτρονική μάθηση εξ αποστάσεως στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.