Γνωρίζεις ότι …

  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
  • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
  • 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
  • 13.000.000 γυναίκες στην ΕΕ έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας.
  • 53% των γυναικών στην ΕΕ περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στο δημόσιο χώρο από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.

Την πρώτη περίοδο της πανδημίας του Covid-19, η βία κατά των γυναικών χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η «σκιώδης πανδημία». Η πρόεδρος της GREVIO 3, Marceline Naudi, ανέφερε ότι «για πολλές γυναίκες και παιδιά, το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές μέρος», δεδομένου ότι οι πολιτικές απομόνωσης και περιορισμού που εφαρμόστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση του κορονοϊού, για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είχε ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου και την έκθεσή τους σε όλες τις μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. 

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πολλές γυναικοκτονίες που έγιναν και στη χώρα μας πρόσφατα. Η γυναικοκτονία είναι ένας όρος για το έγκλημα μίσους που βασίζεται στο φύλο, ο οποίος γενικά ορίζεται ως «η δολοφονία γυναικών (ή κοριτσιών) επειδή είναι γυναίκες».

Η καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. 

Η έμφυλη βία δεν είναι αναπόφευκτη και μπορεί και πρέπει να εξαλειφθεί. Ο τερματισμός της βίας ξεκινά αρχικά με το να πιστεύουμε τα θύματα, να υιοθετούμε προσεγγίσεις που καταπολεμούν τη ρίζα του προβλήματος, μεταμορφώνουν τις επιβλαβείς κοινωνικές νόρμες και ενδυναμώνουν γυναίκες και κορίτσια. Με τις υπηρεσίες να επικεντρώνονται στα θύματα σε όλους τους τομείς, από την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, την υγεία και την κοινωνία και την επαρκή χρηματοδότηση για την υποστήριξη των αιτημάτων των γυναικών, μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στην έμφυλη βία. 

Το θέμα του 2021 είναι Orange the World: Ας τερματίσουμε τη βία κατά των γυναικών τώρα! Το πορτοκαλί είναι το χρώμα που αντιπροσωπεύει ένα πιο λαμπρό μέλλον, μακριά από τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Γίνε μέρος του πορτοκαλί κινήματος! 

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Ο ήρωας που κρύβουμε μέσα μας

Giving Tuesday: Μία παγκόσμια ημέρα γενναιοδωρίας πραγματοποιείται στις 30 Νοεμβρίου