• Την δεκαετία του ‘ 60 και του ‘ 70 τα υπέρβαρα παιδιά ήταν περιορισμένα και η παιδική παχυσαρκία δεν εθεωρείτο ως ένα σημαντικό πρόβλημα, που θα μπορούσε να πλήξει την ευρύτερη δημόσια υγεία
  • Σήμερα αποτελεί  ένα σημαντικότατο πρόβλημα, που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις
  • Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για την παχυσαρκία και την υπερβαρότητα των παιδιών στην Ευρώπη
  • Η Ελλάδα δυστυχώς  βρίσκεται στις πρώτες θέσεις

Tις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μια σειρά από σημαντικές κοινωνικο – πολιτικές μεταβολές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αντίστοιχες επιδράσεις στον τρόπο και στις συνήθειες ζωής των σύγχρονων Ελλήνων και κατ’ επέκταση και των παιδιών. 

Ένας από τους τομείς που έχουν επηρεαστεί, δυστυχώς αρνητικά, είναι η καθημερινή τους διατροφή, με άμεσο πλέον αντίκτυπο στο επίπεδο υγείας. 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς σύμφωνα με την τελευταία του έκθεση για την παχυσαρκία και την υπερβαρότητα των παιδιών στην Ευρώπη η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Παρακάτω παραθέτουμε σε πίνακες τα στατιστικά, σε σχέση με το υπερβάλλον σωματικό βάρος των παιδιών στην Ελλάδα ανά ηλικία :

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Παιδιά έως 5 ετών πάνω από το φυσιολογικό βάρος
Ελλάδα13,9 %
Ευρωπαϊκός μέσος όρος7,9 %

 Τρίτο υψηλότερο ποσοστό παιδιών με βάρος άνω του φυσιολογικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Παιδιά έως 5 – 9 ετών πάνω από το φυσιολογικό βάρος
Ελλάδα41 %
Ευρωπαϊκός μέσος όρος29,5 %

Δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ιταλία (42 %)

Προ έφηβοι και Έφηβοι  έως 19 ετών πάνω από το φυσιολογικό βάρος
Ελλάδα35,3 %
Ευρωπαϊκός μέσος όρος24,9 %

 Υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Γιατί χτυπούν συναγερμό οι επιστήμονες

Τα παραπάνω στοιχεία είναι πολύ σημαντικά και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Το 1/3 των παχύσαρκων παιδιών θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, ενώ και τα υπόλοιπα κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας, ακόμα και αν αυτά τα παιδιά με κάποιο τρόπο χάσουν βάρος στην ενήλικη ζωή τους.

Σήμερα τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμων επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι η παχυσαρκία κατά την παιδική, προεφηβική και εφηβική ηλικία αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων φθοράς, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνων κ.α. στη μετέπειτα ζωή. 

Ιδιαιτέρως όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργία σοβαρών καταστάσεων από νεαρή κιόλας ηλικία, όπως υπερλιπιδαιμίες, υπερινσουλιναιμία, υπέρταση και πρώιμη αθηρωμάτωση. 

Ιδιαιτέρως δε η περίοδος «λιπογενετικής έκρηξης» (adiposity rebound period) από 8–12 ετών θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η εμφάνιση παχυσαρκίας σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες παιδιών έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης δυσάρεστων καταστάσεων.  

Οι χρυσοί κανόνες για τον έλεγχο του βάρους ενός παιδιού / εφήβου

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υιοθετηθούν από νωρίς στη ζωή ενός παιδιού κάποιοι βασικοί διατροφικοί κανόνες που θα συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση και τον έλεγχο του σωματικού του βάρους στο μέλλον. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι :

  • Να τρώει πάντα ένα καλό πρωινό στο σπίτι. 
  • Μέχρι το μεσημέρι, 2 μικρά ενδιάμεσα σνακ (Προσοχή στο σχολικό κυλικείο)
  • Το κυρίως γεύμα του να είναι πλήρες.

 Πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, όσπρια) +  Υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, λαδερά) + Σαλάτα +  Λίπος (κυρίως ελαιόλαδο).

  • Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι και ψάρι, 3 φορές την εβδομάδα
  • Κόκκινο κρέας 1- 2 φορές την εβδομάδα
  • Όσπρια  2  φορές την εβδομάδα
  •  Δύο φρούτα ημερησίως
  • Σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύμα του
  • Γαλακτοκομικά 2 – 3 μερίδες ημερησίως 
  • Προσοχή στα επιδόρπια το απόγευμα
  • Μην επιβραβεύετε με τρόφιμα τα παιδιά
  • Τρώτε όλοι μαζί στο τραπέζι
  • Δίνετε το καλό παράδειγμα ως γονείς (προσοχή στο delivery)

Συμπερασματικά

Σε σχέση με τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά, δεν μιλάμε για δίαιτα, αλλά για σωστή διατροφή την οποία θα πρέπει να υιοθετήσουν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους, για αυτό και η συμπεριφορά και συμβολή των γονέων είναι καθοριστική.

Αρχική δημοσίευση από τον Χάρη Γεωργακάκη στο fotinigeorgiou.gr.

Author(s)

  • fotinigeorgiou.gr

    Ενημερωτικό Site Υγείας

    Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.