Η έκθεση «ΔΙΑΧΡΟΝΙΕΣ», από το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» άνοιξε ξανά για το κοινό με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας από τις 17 Ιουνίου. Την Τετάρτη 1 Ιουλίου 18:00 – 20:00 η επιμελήτρια Ίρις Κρητικού θα πραγματοποιήσει ξενάγηση. 

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, χάρη στην προηγμένη τεχνολογικά κατασκευή του, είναι εξοπλισμένο με ειδικό σύστημα νωπού αέρα. Το σύστημα αυτό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αντικαθιστά τον αέρα σε όλους τους χώρους με φρέσκο αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των επισκεπτών, όλοι οι χώροι απολυμαίνονται καθημερινά και καθαρίζονται διαρκώς όλες οι επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή το κοινό με ειδικά αντισηπτικά, εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, ενώ σε όλους τους χώρους υγιεινής υπάρχουν ειδικά απολυμαντικά για την ατομική απολύμανση των επισκεπτών.

Παράλληλα, οι επισκέπτες, για την προστασία τους, θα εισέρχονται σε μικρές ομάδες στην έκθεση και θα τηρούν την απόσταση 1,5 μέτρων κατ΄ ελάχιστον, τόσο μέσα στον χώρο της έκθεσης, όσο και στην αναμονή για την έκδοση εισιτηρίου. Κατά την επίσκεψη του κοινού στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ κατά την είσοδο στον χώρο πραγματοποιείται θερμομέτρηση.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η έκθεση αποτελεί έναν οργανικό διάλογο μεταξύ των πρωτότυπων εκθεμάτων από τις συλλογές του Μουσείου Λάρισας με έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών. Ακολουθώντας την αντίστοιχη χρονολογική διαδρομή που καλύπτουν τα εκθέματα του Μουσείου (σημαντικά προϊστορικά ευρήματα όπως ομοιώματα οίκων, εργαλεία και ειδώλια, όπλα της εποχής του σιδήρου, αρχαϊκά αντικείμενα, κλασικά και ρωμαϊκά γλυπτά και επιτύμβιες στήλες, κοσμήματα, γυάλινα αντικείμενα και σκεύη, νομίσματα και χρυσά στεφάνια, ψηφιδωτά ρωμαϊκά δάπεδα με έμφαση στη Λατρεία και την απεικόνιση του Διονύσου, πρωτοβυζαντινά ανάγλυφα, κεραμικά πιάτα, βυζαντινές εικόνες και  τοιχογραφίες, εβραϊκές ταφικές στήλες, σπαράγματα τοιχογραφιών (φρέσκο) από τα μοναδικά σπίτια του Σβαρτς στα Αμπελάκια καθώς και ισλαμικά αντικείμενα), 52 σημαντικοί Έλληνες εικαστικοί, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Μουσείου και την επιμελήτρια της έκθεσης,  προτείνουν υπάρχοντα έργα τους ή δημιουργούν νέα σε συνομιλία με τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου, με πρόθεση τον οργανικό διάλογο με αυτά, καθώς και την πιστοποίηση της έννοιας της Διαχρονίας που διατρέχει την ελληνική τέχνη τόσο θεματικά και τεχνικά, όσο και αισθητικά ή συμβολικά.

Πρόθεση της επιστημονικής ομάδας και της επιμελήτριας αποτελεί η πολυσχιδής συνομιλία εμβληματικών εκθεμάτων, αλλά και μη εκτεθειμένων στη μόνιμη έκθεση αρχαίων αντικειμένων που παρουσιάζονται για πρώτη φορά με αφορμή την έκθεση, με σύγχρονα εικαστικά έργα που αφηγούνται με τρόπους παράλληλους και εξίσου συναρπαστικούς την ανθρώπινη περιπέτεια στο χώρο και το χρόνο.

Η μεταφορά στην Αθήνα υλοποιήθηκε ως συνέργεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. 

Διάβασε ακόμα:

Για έναν κόσμο χωρίς κοινωνικό ρατσισμό

Ο μόνος σίγουρος δρόμος για την επιτυχία

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.