Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει ο διαρκής θυμός.
-Τι αντιπροσωπεύει το ακρωνύμιο “ΘΕΡΜ”.


Σύμφωνα με μια ανάλυση των tweets για τον κορονοϊό, πολλοί άλλαξαν συναισθήματα, μεταβαίνοντας από το φόβο προς το θυμό. Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία είμαστε θυμωμένοι, γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος αβεβαιότητα και αστάθεια και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε άγχος και κατάθλιψη. Ο θυμός μπορεί να είναι τρόπος να ανακτήσουμε τον έλεγχο γιατί μαζί του δεν νιώθουμε αδύναμοι, νιώθουμε ισχυροί. Και όσο εθιστικός και μεθυστικός και αν φαίνεται, μπορεί να οδηγήσει σε μερικά μεγάλα προβλήματα για εμάς και τους άλλους. 

Το να ζει κάποιος σε μια διαρκή κατάσταση θυμού αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Επίσης, προκαλεί ένταση στους μυς, οδηγώντας σε ημικρανίες, αυπνία και χρόνιο πόνο. Αν ο θυμός μας απομακρύνει από τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους μας, μπορεί να έχουμε έλλειψη κοινωνικής στήριξης, που προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα. Σε ήπιες περιπτώσεις, ένα θυμωμένο άτομο γεμάτο αρνητικότητα δεν είναι ευχάριστο στην παρέα και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ένα άτομο που μεταφέρει το θυμό του στους άλλους είναι επικίνδυνο.

Η διαχείριση ενός συναισθήματος είναι διαφορετική, ωστόσο, από την καταπίεση του. Δεν θέλουμε να αρνηθούμε ότι είμαστε θυμωμένοι ή αν ακυρώσουμε το συναίσθημά μας. Αντί για αυτό, οι ψυχοθεραπευτές συστήνουν να μειώσουμε την έντασή μας, να επεξεργαστούμε το συναίσθημα με υγιή τρόπο και να κατανοήσουμε τι μας προκαλεί. Ο στόχος δεν είναι να αποτρέψουμε το συναίσθημα – αυτό σίγουρα δεν είναι ρεαλιστικό. Είμαστε άνθρωποι και νιώθουμε πολλά συναισθήματα, όσο ζούμε. Αυτό που θέλουμε να δουλέψουμε είναι η κατανόηση και η ρύθμιση του θυμού ώστε να μην μας καταλαμβάνει. 

Επομένως τι κάνουμε;

Δώσε προσοχή στο σώμα σου

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που συνήθως συνοδεύεται από ψυχολογικά σημάδια. Μερικές από τις κοινές αντιδράσεις είναι οι αυξημένοι παλμοί, η ασυνείδητη ένταση των μυών, ο ιδρώτας, τα τρεμάμενα χέρια, το κοκκίνισμα του προσώπου. Όπως κάθε πίεση, η αύξηση του θυμού χρειάζεται εκτόνωση που μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιον άλλον ή στον ίδιο μας τον εαυτό. Για να μην βλάψεις κάποιον, ακολούθησε τις παρακάτω στρατηγικές για να ανακουφίσεις αυτές τις αντιδράσεις με υγιή τρόπο. 

Το ακρωνύμιο “ΘΕΡΜ” είναι ένας εύκολος τρόπος να θυμάσαι 4 μεθόδους για να μειώσεις την έντασή σου. Πρόκειται για ένα σύνολο δεξιοτήτων που χρησιμοποιείται στην προσέγγιση Dialectical Behavior Therapy (DBT). Αντιστοιχεί σε:

-Θερμοκρασία
-Έντονη άσκηση
-Ρυθμική αναπνοή
-Μυϊκή χαλάρωση 

Ουσιαστικά θες να ηρεμήσεις το σώμα σου με λίγο κρύο νερό, να κάνεις λίγη έντονη άσκηση, να αναπνεύσεις αργά και να χαλαρώσεις ξεχωριστούς μυς του σώματός σου. Προσέχοντας το σώμα σου με αυτόν τον τρόπο, θα δεις τη συναισθηματική ένταση να μειώνεται.

Επεξεργάσου το συναίσθημα

Όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση ηρεμίας, έχεις την ικανότητα να επεξεργαστείς το συναίσθημα με υγιή τρόπο. Οι λιγότερο υγιείς τρόποι να διαχειριστείς το θυμό είναι οι φωνές και οι αρνητικές σκέψεις. Το συναίσθημα είναι σημαντικό και αξίζει μερικές απερίσπαστες στιγμές συλλογισμού. 

Η σκέψη δε χρειάζεται να πάρει πολύ χρόνο. Βάλε ένα χρονοδιακόπτη στα 5 λεπτά και αναλογίσου αυτό το συναίσθημα. Εναλλακτικά, ίσως προτιμάς να καταγράψεις τα συναισθήματά σου και να κάνεις ένα διάλογο με τον εαυτό σου. Αν είναι δυνατό, δοκίμασε να απομακρυνθείς από το συναίσθημα. Δεν είσαι ο θυμός σου, είσαι ένα άτομο που νιώθει θυμό αυτήν τη στιγμή. Μην κρίνεις τον εαυτό σου που είσαι θυμωμένος. 

Ο θυμός μπορεί να μας παρακινήσει σε δράση. Ποιες θετικές ενέργειες θα μπορούσε να εμπνεύσει ο θυμός; Ίσως η απάντηση είναι μια ήρεμη και άμεση συζήτηση με κάποιον που το άτομο που σε αναστάτωσε ή ακόμα και η ενασχόλησή σου με τον εθελοντισμό. Ο θυμός είναι ένα αρνητικό καύσιμο που όμως μπορείς να το αξιοποιήσεις για καλό. 

Εντόπισε τι σε προκαλεί 

Τα ερεθίσματα είναι απίστευτα σημαντικά στην αναζήτησή μας για να κατανοήσουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Κάτι προκάλεσε αυτό το θυμό και αυτό το κάτι ίσως δεν είναι προφανές. 

Πολλοί θεωρητικοί των συναισθημάτων πιστεύουν ότι ο θυμός είναι ένα δευτερεύον συναίσθημα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα άλλο συναίσθημα ή ένα σύνολο συναισθημάτων, που κρύβονται πίσω από αυτόν. Τα παιδικά μας βιώματα μπορεί να αποτελούν επίσης ερεθίσματα. Η επίλυση των τραυμάτων με έναν online θεραπευτή μπορεί να ανακουφίσει την ένταση του σήμερα. Όλοι έχουμε πολλούς λόγους που νιώθουμε έτσι, αλλά η απόκτηση επίγνωσης και δεξιοτήτων που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε θα μας σε διατηρήσει σε φόρμα, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. 

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Προκαταλήψεις σκέψης. Μήπως έχεις κι εσύ;

Έχει όνομα αυτό που νιώθεις: Ονομάζεται τέλμα

Author(s)

  • Jessica Bloom

    Συντάκτρια στο Talkspace

    Η Jessica Bloom είναι συντάκτρια στο Talkspace.