Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πόσα μικρόβια έχει κάθε όργανο γυμναστικής.
– Τι πρέπει να έχεις σίγουρα μαζί σου.


Εάν ψάχνεις δικαιολογία για να μην πας πάλι στο γυμναστήριο, σου έχουμε την απόλυτη: Τα… μικρόβια! Εάν πάλι είσαι λάτρης της άθλησης, τότε καλό είναι να ξέρεις τι πρέπει να προσέξεις, προκειμένου να αποφύγεις την έκθεσή σου σε βακτήρια που μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία σου.

Σίγουρα φαντάζει κάπως λογικό ένας χώρος στον οποίο καθημερινά «περνούν» εκατοντάδες άνθρωποι να αδυνατεί να διατηρηθεί τόσο καθαρός όσο ιδανικά θα θέλαμε. Ιδιαίτερα στις περιόδους υψηλής κίνησης, όπως η προ-καλοκαιρινή, πολλοί από εμάς παρατηρούμε εντονότερα τα σημάδια που δεν πληρούν τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής.

Και αλήθεια πόσο καθαρός μπορεί να μείνει ένας χώρος στον οποίο «ποτίζουν» καθημερινά με τον ιδρώτα τους τόσοι άνθρωποι και πόσα εκατομμύρια μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν στο κορμί μας, κάθε φορά που περνάμε την πόρτα του γυμναστηρίου;

Όπως διαπιστώθηκε από έρευνα της βρετανικής ιστοσελίδας «FitRated», η οποία και συνέλεξε δείγματα από τρία τυχαία γυμναστήρια γνωστών αλυσίδων, το γυμναστήριο δεν είναι ο ιδανικός χώρος για αυτούς που “φοβούνται” τα μικρόβια. Οι ερευνητές έστειλαν τα δείγματα από τα γυμναστήρια στο εργαστήριο περιβαλλοντικών ελέγχων EmLab P&K για ανάλυση και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:

Κάθε όργανο γυμναστικής είχε κατά μέσον όρο περισσότερα από 1 εκατομμύριο μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα.

Το στατικό ποδήλατο είχε 39 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ όσα ανευρίσκονται στον δίσκο φαγητού μιας σχολικής καφετέριας.

Στους διαδρόμους «ζουν» 74 φορές περισσότερα βακτήρια από αυτά που έχουν βρει καταφύγιο στη βρύση μιας δημόσιας τουαλέτας

και το χειρότερο….

Το σετ με ελεύθερα βάρη είχε 362 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ ό,τι το κάθισμα μιας τουαλέτας.

Συνολικά, περισσότερο από το 70% των βακτηρίων που ανιχνεύθηκαν είναι δυνητικά επιβλαβή για τον άνθρωπο. Τα ευρήματα αποδεικνύουν πως ακόμα και μια επίσκεψη  μπορεί να μας εκθέσει το λιγότερο σε 1,5 εκατομμύρια παθογόνους μικροοργανισμούς, με τα πιο «βρώμικα» όργανα να αποτελούν τα… βάρη.

Κάπως έτσι, η χρήση καθαρής πετσέτας στον χώρο του γυμναστηρίου κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να μην φέρνεις το κορμί σου σε επαφή με τα μικρόβια όσων έχουν χρησιμοποιήσει τα μηχανήματα πριν από σένα, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάς μετά από κάθε προπόνηση να πλένεις άμεσα και σχολαστικότατα τα χέρια σου.

Μάθε περισσότερα στο www.healthpharma.gr.

Διάβασε ακόμα:

Γυμναστική Το Πρωί. Γιατί Να Την Προτιμήσεις

Πού Κρύβονται Τα Μικρόβια;

Author(s)

  • Κοσμάς Ζακυνθινός

    Διευθυντής Σύνταξης Στο www.healthpharma.gr

    Ο Κοσμάς Ζακυνθινός είναι διευθυντής σύνταξης στο www.healthpharma.gr.