Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα κάνεις την κάθε σου κίνηση, άσκηση.
-Γιατί είναι σημαντικό να γυμνάζεις και το μυαλό σου.


Έχεις κι εσύ όπως και όλοι μας τις καλύτερες προθέσεις σε ό,τι αφορά στη γυμναστική. Παραδέξου το όμως. Δεν είναι εύκολο να βρεις χρόνο για γυμναστήριο, ειδικά όταν γυρίζεις στο σπίτι μετά από μία πολύ κουραστική ημέρα, το γυμναστήριο σίγουρα είναι το τελευταίο μέρος που θέλεις να επισκεφτείς.

Άκου τώρα το παράδοξο: ξέρεις ότι η άσκηση είναι πολύ σημαντική για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Επομένως είναι κάτι που πρέπει να βάλεις σε προτεραιότητα. Η αίσθηση όμως ότι είναι κάτι που ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις παρόλο που δεν μπορείς να βρεις χρόνο να το κάνεις, σε κάνει να αγχώνεσαι.

Ηρέμησε! Υπάρχουν και καλά νέα. Δεν χρειάζεται να βάλεις φόρμα και αθλητικά και να χτυπηθείς στο γυμναστήριο. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine υποστηρίζει ότι υπάρχει και η λεγόμενη συμπτωματική φυσική δραστηριότητα. Ποια είναι αυτή; Να καθαρίσεις το σπίτι, να πας για ψώνια, ακόμα και να τρέξεις για να προλάβεις το λεωφορείο. Όλα αυτά μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία σου.

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να βάλεις την κίνηση στην καθημερινότητά σου με πολύ απλές κινήσεις:

1.Κάνε κάθε σου κίνηση, άσκηση

Αν κι εσύ πιστεύεις ότι το μόνο μέρος που μπορείς να κάνεις γυμναστική είναι το γυμναστήριο κάνεις λάθος. Πολύ απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα το να πας βόλτα το σκύλο σου, να μαζέψεις τα φύλλα από το πεζοδρόμιό σου, να κουβαλήσεις τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή ακόμα και το να χρησιμοποιήσεις τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, αποτελούν εναλλακτικούς τρόπους άσκησης. Αυτό υποστηρίζει ο αθλίατρος Bert Mandelbaum, διευθυντής ιατρικών υποθέσεων στο Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Institute του Los Angeles και συγγραφέας του The Win Within: Capturing Your Victorious Spirit. “Αν δεν έχεις 30 συνεχόμενα λεπτά μέσα στην ημέρα, γιατί δεν δοκιμάζεις να σπάσεις αυτό το μισάωρο στα δύο και να επιλέξεις κάτι που θα σε κάνει να κινηθείς;“. Όπως καταλαβαίνεις, πλέον δεν έχεις καμία δικαιολογία.

2.Μην τα αφήνεις όλα για το ΣΚ

Είναι πολύ δελεαστικό να αναβάλλεις διαρκώς την άσκηση. Ειδικά τις καθημερινές. Ο Mandelbaum όμως υποστηρίζει ότι αυτό κάθε άλλο παρά καλή ιδέα είναι. “Έχεις ακούσει ποτέ την φράση ότι το κλειδί είναι η συνέπεια; Ε, αυτό ισχύει και για τη σωματική άσκηση. Και είναι πολύ πιο καλό για τον οργανισμό σου να γυμνάζεσαι για μισή ώρα κάθε ημέρα από το να το κάνεις μόνο το Σαββατοκύριακο“. Και όχι μόνο αυτό. Η συχνή άσκηση σε βοηθάει να βελτιώνεις τη σωματική σου ευεξία και μάλιστα μέρα με τη μέρα.

3.Μην ξεχνάς να γυμνάζεις το μυαλό

Όπως πρέπει να γυμνάζεις τους μυς του σώματός σου, το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνεις και με τους μυς του μυαλού, υποστηρίζει ο Vernon Williams, νευρολόγος και διευθυντής του Center for Sports Neurology and Pain Medicine του Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Institute στο Los Angeles. Έρευνες δείχνουν ότι αν γυμνάζεις τον εγκέφαλό σου, τον βοηθάς να κάνει ένα διάλειμμα από την συνηθισμένη ρουτίνα του και να δημιουργήσει νέες νευροδιαδρομές. Μην ξεχνάς τα οφέλη της σωματικής άσκησης στο μυαλό σου λέει ο Williams. “Η γυμναστική βοηθάει το μυαλό σου να παραμένει κοφτερό και πιο συγκεντρωμένο σε ό,τι κάνεις”.

Επομένως η κίνηση και η άσκηση δεν βοηθούν μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό σου. Υιοθέτησε λοιπόν από σήμερα κιόλας μικρά βήματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στον στόχο σου. Και κάτι ακόμα: τώρα που ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, σήκω από την καρέκλα σου και κινήσου. Ή ακόμα καλύτερα κάνε τον γύρο του τετραγώνου ή έναν σύντομο περίπατο.

Διάβασε ακόμα:

Οι Γιατροί Είναι Ξεκάθαροι: Πρέπει Να Ιδρώνεις Καθημερινά!

Η Ιδανική Διάρκεια Άσκησης Για Να Φτάσεις Τα 90

Author(s)

  • Elizabeth Yuko

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elizabeth Yuko είναι συγγραφέας, συντάκτρια στο Thrive Global και ειδική σε θέματα υγείας.