Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Τι είναι to do list και γιατί αξίζει να φτιάξεις ένα.
– Πώς σε βοηθά με τρόπους που δεν φαντάζεσαι.


Μου αρέσουν οι λίστες (εξού και το pharmalista). To να φτιάξεις μία λίστα με τις δουλειές και τα καθήκοντα της ημέρας διαρκεί μόνο ένα λεπτό και σου εξοικονομεί ώρες.

Ώρες που μπορείς να τις αφιερώσεις στον εαυτό σου, τους φίλους σου ή την οικογένειά σου. Αν λοιπόν παραπονιέσαι για τον ανύπαρκτο χρόνο πάρε χαρτί και μολύβι και φτιάξε λίστα. Δεν θέλεις να τελειώσεις τις δουλειές σου χωρίς να σε μπερδεύουν και να σε αγχώνουν οι ασήμαντες λεπτομέρειες που τρώνε το χρόνο σου;

Γιατί να φτιάξεις μία To Do List

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα βάλεις σε σειρά. Το ένα κάτω από το άλλο. Στη σωστή ημερομηνία. Κι αν αναρωτιέσαι γιατί να το κάνεις σου έχω μία μικρή λίστα:

Δημιουργείς χρόνο

Το να κάνεις μία λίστα όχι μόνο καθαρίζει το μυαλό σου και σε απελευθερώνει, αλλά σε βοηθά να βρεις έξτρα χρόνο. Για παράδειγμα έχεις 15 λεπτά στη διάθεσή σου επειδή ένα ραντεβού τελείωσε νωρίς; Ακυρώθηκε το meeting; Περιμένεις στον γιατρό; Δες τη λίστα σου και κάνε κάτι.

Αυξάνεις την αυτοπεποίθησή σου

Η λίστα σε κάνει να νιώθεις καλά. Σου δίνει την αίσθηση του ελέγχου και το ότι έχεις καταφέρει κάτι. Ότι δεν πήγε χαμένη η μέρα. Και η επόμενη μέρα μας βοηθά να υποδεχτούμε το καλύτερο, το πιο δυνατό, το πιο σημαντικό.

Δίνεις προτεραιότητα στα σημαντικά

Και διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά ό,τι πρέπει να γίνει. Δίνοντας προτεραιότητα στα σημαντικά, αφήνεις απέξω ό,τι σου τρώει χρόνο, χρήμα και ψυχή. Μην ξεχνάς ότι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας δεν είναι τα υλικά αγαθά. Είναι τα πράγματα που δεν μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε, όπως η αγάπη, η υγεία, η φιλία, ο χρόνος που χάνεται.

Μειώνεις το άγχος σου

Καθώς βλέπεις να σημειώνονται πολλά check – done, μπορείς να χαλαρώσεις, να κάνεις ένα διάλειμμα, να μειώσεις το άγχος σου. Να πιεις εκείνον τον καφέ. Να πας σε ένα γυμναστήριο. Να κάνεις διαλογισμό (λέμε τώρα).

Δεν ξοδεύεις ενέργεια

Το μοναδικό όφελος που βρίσκω σε μια to do list είναι ότι βγάζεις όλες τις άχρηστες πληροφορίες και τα “πρέπει” από το κεφάλι σου. Έτσι σταματάς να ξοδεύεις ενέργεια προσπαθώντας να θυμηθείς τι έχεις να κάνεις. Γράφοντας μια λίστα, από πάνω προς τα κάτω, βάζεις τάξη στο μυαλό σου. Και στη ζωή σου.

Τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας δεν είναι τα υλικά αγαθά. Είναι τα πράγματα που δεν μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε, όπως η αγάπη, η υγεία, η φιλία, ο χρόνος που χάνεται.

Να θυμάσαι πως οι λίστες δεν αφορούν μόνο το τώρα και το αύριο, δεν αφορούν μόνον τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, σαν ημερολόγιο, για να θυμάσαι τι έκανες, τι σε έκανε χαρούμενο ή ευτυχισμένο, για ποια πράγματα ένιωσες υπερήφανος.

Κάτι τέτοιο μπορεί να σε βοηθήσει να δεις τη ζωή διαφορετικά και να νιώσεις αληθινή χαρά. Οπότε πάρε μολύβι και χαρτί. Και γράψε. Δεν κοστίζει.

Μάθε περισσότερα http://bit.ly/to-do-list-φτιάξε-λίστα

Διάβασε ακόμα:

Επαγγελματική Εξουθένωση: Τα Σημάδια Που Μαρτυρούν Ότι Είναι Καιρός Για Αλλαγή

Φεύγεις Πάντα Αργά Από Το Γραφείο; Μάθε Πώς Να Το Αλλάξεις

Author(s)

  • Φίλια Μητρομάρα

    Δημοσιογράφος Υγείας

    Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας-wellness web editor, health blogger στο pharmalista.gr, αρχισυντάκτρια στο omorfamystika.gr, και content editor στα wefit.gr, bocpharmacy.gr, bocpharmacy.gr, carespot.gr. Συνεργάζεται επίσης με το Love your self της Καθημερινής και το Beaute. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου.