Ένα μήνα πριν αλλάξει η χρονιά, ένα μήνα πριν θέσουμε τους στόχους της νέας χρονιάς – ίσως τους έχεις σκεφτεί ήδη, ίσως πάλι ακόμα τους σκέφτεσαι. Αυτό που πρέπει ωστόσο να έχεις κατά νου είναι, ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί οποιοσδήποτε στόχος, είναι να ξεκινήσεις με αλλαγές συμπεριφοράς και περιβάλλοντος που είναι ρεαλιστικές και βιώσιμες. Μια αλλαγή στο περιβάλλον μας που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη είναι να βάλουμε σε τάξη την ακαταστασία του χώρου γύρω μας, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να σκεφτούμε τους στόχους μας με καθαρό μυαλό.

Τι μπορείς να κάνεις;

Ξεκίνησε “κάνοντας χώρο”

Δεν μπορείς να κάνεις μία αλλαγή, αν δεν έχεις χώρο γι’ αυτήν. Τι εννοούμε; Ότι αρχικά θα πρέπει να κάνεις μία εκκαθάριση στο χώρο σου για να ανοίξει ο δρόμος για νέες δυνατότητες. Ένα Μικροβήμα που μπορείς να ακολουθήσεις είναι στην αρχή κάθε μήνα να τακτοποιείς τόσο το σπίτι όσο και το γραφείο σου. Βάλε στην άκρη ό,τι δεν χρειάζεσαι ή δεν θέλεις πλέον και δώρισέ τα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αυτό το τελετουργικό, δημιουργεί ένα πιο οργανωμένο και ευρύχωρο σπίτι και γραφείο, αλλά και ένα πιο ευρύχωρο μυαλό.

Δώστε σε κάθε αντικείμενο ένα συγκεκριμένο χώρο

Ένας τρόπος για να ελαχιστοποιήσεις την ακαταστασία, είναι να έχεις ένα συγκεκριμένο χώρο για το καθετί στο σπίτι σου: ντουλάπια, γραφείο ή ακόμα και συρτάρια – ένα κατάλληλο μέρος για να είναι τακτοποιημένα όλα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να αποφεύγεις την όποια ακαταστασία. Όταν οι χώροι μας είναι τακτοποιημένοι, δεν χρειάζεται καθόλου χρόνος για να συμμαζέψεις ή να αναζητήσεις τα πράγματά σου. Αξίζει αυτή η επένδυση χρόνου. Αφιέρωσε ένα απόγευμα, βάλε τη μουσική και οργάνωσε το χώρους σου!

Δοκίμασε τον «κανόνα 10 βημάτων 10 δευτερολέπτων»

Ποιος είναι αυτός; Κάνεις 10 βήματα και 10 δευτερόλεπτα για να αφήσεις κάτι μακριά. Αυτό αποτρέπει τη συσσώρευση πραγμάτων που θα καταλήξουν να χρειαστούν ώρες για να μπουν σε τάξη. Αφιέρωσε λοιπόν λίγα δευτερόλεπτα καθημερινά για να τακτοποιήσεις το ακατάστατο συρτάρι, το πορτοφόλι ή το γραφείο σου, πέταξε ό,τι δεν χρειάζεσαι και κράτησε μόνο τα απαραίτητα.

Χάρισε πράγματα

Φτιάξε τη ντουλάπα σου. Αυτά τα ρούχα που τα μεταφέρεις από καλοκαίρι σε χειμώνα και το αντίστροφο, δεν θα τα φορέσεις. Πάρτο απόφαση, ξεχώρισέ τα και χάρισέ τα. Όχι μόνο θα αποσυμφορήσεις τη ντουλάπα σου, αλλά θα κάνεις και μία καλή πράξη.

Καθάρισε τον υπολογιστή σου στο τέλος της ημέρας

Έχεις κι εσύ γεμίζει με αρχεία την επιφάνεια εργασίας σου; Σβήσε ό,τι δεν χρειάζεσαι, φτιάξε φακέλους και ομαδοποίησέ τα. Το να διατηρείς τον χώρο εργασίας σου τακτοποιημένο είναι πολύ σημαντικό γιατί σου επιτρέπει να εργάζεσαι με πιο καθαρό μυαλό.

Καθάρισε το γραφείο σου όταν τελειώσεις τη δουλειά

Ήρθε η ώρα για μια πολιτική καθαρού γραφείου. Κάθε απόγευμα λοιπόν άφηνε το γραφείο σου άδειο. Πώς θα μπορέσεις να δουλέψεις την επόμενη ημέρα σε ένα ακατάστατο γραφείο;

Κάνε το ίδιο και στο σπίτι σου

Οι στίβες στο νεροχύτη, τα άπλυτα ρούχα και τα ακατάστατα δωμάτια, δεν βοηθούν. Γι’ αυτό κάνε ένα γρήγορο μάζεμα πριν κοιμηθείς το βράδυ. Βάλε πλυντήρια και συμμάζεψε. Ένα καθαρό σπίτι σε βοηθά να έχεις και ένα καθαρό μυαλό.

Οργάνωσε τα εισερχόμενά σου

Κάνε ένα ξεσκαρτάρισμα στα email και τις φωτογραφίες σου. Σβήσε, αρχειοθέτησε, αποθήκευσε ό,τι θέλεις. Φτιάξε φακέλους και βάλε τάξη και στα email σου.

Δοκίμασε τον “κανόνα των έξι μηνών”

Η Oprah Winfrey είπε κάποτε: “αν δεν το χρησιμοποιήσετε σε ένα χρόνο, ξεφορτωθείτε το.” Μήπως ήρθε η ώρα να τον εφαρμόσεις κι εσύ;

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.