Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες ιστοσελίδες γνωρίζουν άνθιση λόγω κορονοϊου.
-Γιατί το cybersex καλύπτει την ανάγκη για επικοινωνία.


Ιστορικά γνωρίζουμε ότι οι κοινωνίες μεταμορφώνονται βαθιά από τις μεγάλες πανδημίες. Αρκετές μελέτες που αξιολογούν τον αντίκτυπο της κρίσης COVID-19 στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα αναζητούν απαντήσεις. Βάσει πρόσφατης διαδικτυακής έρευνας, μια μειονότητα ανέφερε απρόσμενες βελτιώσεις, κατόπιν έναρξης νέας δραστηριότητας όπως για παράδειγμα η ενασχόληση με το κυβερνοσέξ. Ορισμένοι, παρατηρώντας την εκτίναξη στα ύψη της επισκεψιμότητας ιστοχώρων (πλατφόρμες γνωριμιών, δωμάτια chatting κλπ) και της πώλησης gadgets μιλούν για την αυγή μιας νέας σεξουαλικότητας, όπου ο αυνανισμός και τα sextoys δεν θα ανήκουν αποκλειστικά στον χώρο της προσωπικής ικανοποίησης αλλά στην ερωτική επιθυμία που θα εκδηλώνεται εγκεφαλικά και «ανέπαφα». Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή πραγματικότητα; 

Τι έχει αλλάξει;

Οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας προειδοποιούν «ο ασφαλέστερος σύντροφος είναι ο εαυτός σας», ενώ πρακτικές όπως το τηλεφωνικό σεξ, το sexting  και το videosex ενθαρρύνονται επιστημονικά και από την Επιτροπή κατευθυντήριων οδηγιών της Διεθνούς Κοινότητας Σεξουαλικής Ιατρικής. Άλλωστε ούτε και πριν την εμφάνιση της CoVid-19 δεν υπήρχαν διαγνωστικά κριτήρια ώστε να μιλήσουμε για ψυχοπαθολογία «εξάρτησης από το cybersex» στην ταξινόμηση του DSM-V.

Οι ψυχολόγοι όμως γνωρίζουμε καλά ότι το σωματικό άγγιγμα είναι το κλειδί για την ψυχική σύνδεση, αναγκαίο για τη ζωή, την ψυχοκοινωνική μας υγεία και τη σεξουαλική διέγερση χάρη στη διπλή ορμονική επίδραση, μείωση της κορτιζόλης και αύξηση της οξυτοκίνης. Η κοινωνική απόσταση που επιβάλλει ο νέος κορονοϊός δημιουργεί ένα παράδοξο: Από τη μια ο φόβος της κοντινής επαφής και από την άλλη η ανάγκη για αγκαλιά, για να αντιμετωπίσουμε το άγχος. Οι ατομικές διαφορές στις αντιδράσεις ποικίλουν από πλήρη απώλεια ενδιαφέροντος μέχρι χρήση του σεξ ως μηχανισμού αντιμετώπισης

 Οι ψυχοσεξολόγοι βέβαια υπενθυμίζουμε: Το μοναχικό σεξ δεν μπορεί να αντικαταστήσει το συντροφικό, επειδή εξυπηρετεί θεμελιωδώς διαφορετικές λειτουργίες. Η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι κάτι που εμφανίζεται ξαφνικά και πρέπει να απελευθερωθεί και να ικανοποιηθεί αλλά προκύπτει από διάφορα υποκείμενα κίνητρα, εκ των οποίων σημαντικά είναι η αμοιβαία σεξουαλική ευχαρίστηση και η έκφραση της σχεσιακής οικειότητας. Παράγοντες προσωπικότητας όπως και χαρακτηριστικά του συντρόφου παίζουν μεγάλο ρόλο. 

Τι πάει να αλλάξει;

Γνωρίζουμε ότι σε ό,τι αφορά και το cyber sex υπάρχουν διαφυλικές διαφορές: οι άνδρες προτιμούν sites στο Internet με οπτικό σεξουαλικό περιεχόμενο, ενώ οι γυναίκες πιο έμμεσες και αλληλεπιδραστικές δραστηριότητες, όπως το chatting.

Μήπως, όμως, τελικά ακόμα και το cybersex την εποχή του κορονοϊού αλλάζει φύση και δεν είναι πλέον μοναχική αλλά εικονική συντροφική δραστηριότητα; «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα εικονικά ραντεβού σαν ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους σε πολύ βαθύτερο επίπεδο από ότι πριν», λένε ερευνητές του Ινστιτούτο Kinsey, που μελέτησε τις συμπεριφορές dating στο internet. «Μετά τον περιορισμό είμαστε πιο προσεκτικοί και αναζητούμε μια σοβαρή και διαρκή σχέση». Πολλές νέες ιστορίες αφήνουν περιθώρια χρόνου για την ανακάλυψη του άλλου. Η αντιμετώπιση της μοναξιάς καλεί να επανεξετάσουμε τις προσδοκίες μας, να σταματήσουμε να είμαστε θύματα της εικόνας και της αμεσότητας, να ξεφύγουμε από τις τυχαίες γνωριμίες «καταναλωτών» του σεξ. Για μερικούς έχει επέλθει μια βαθιά αλλαγή.

Έχουμε έμφυτη ανάγκη για σύνδεση και επικοινωνία όπως και για ενθουσιασμό και καινοτομία. Οπότε τα ζευγάρια που προσπαθούν ταυτόχρονα να γνωριστούν σε βαθύτερο επίπεδο, ενώ ωθούν τους εαυτούς τους να ανανεωθούν, είναι πιο πιθανό να τα καταφέρουν επειδή ικανοποιούν ταυτόχρονα τις δυο ανάγκες.  

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι μοιράζονται σεξουαλικές φαντασιώσεις με έναν σύντροφο για πρώτη φορά και αισθάνονται πιο κοντά», όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα. 

Γιατί χρειάζεται το συναίσθημα

 «Όποτε θέλετε μπορείτε να ζητήσετε λεκτικά μια αγκαλιά ή ένα φιλί, μη διστάζετε να εκφράζετε άμεσα τις επιθυμίες σας» είναι ο επόμενος κανόνας της σύγχρονης διαδικτυακής επικοινωνίας. Δεν είναι το ίδιο με τη σεξουαλική επαφή από κοντά, αλλά για όλους είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή από την εποχή που το cybersex ήταν μηχανιστικό χωρίς εκδηλώσεις τρυφερότητας. Παλιότερα θα αναρωτιόσασταν: «Σίγουρα, είχαμε ωραίες στιγμές, αλλά θα ξαναβρεθούμε; Πόσα άλλα άτομα βλέπει εκτός από μένα;» Τώρα, υπό την απειλή μιας θανατηφόρας νόσου, είναι απαραίτητο να συζητάτε πώς αισθάνεστε και επιπλέον να είστε σε αποκλειστική σχέση – για τη δική σας ασφάλεια και εκείνη του συντρόφου σας. Καθώς και να επικεντρωθείτε σε θέματα: Αισθάνεστε ψυχικά κοντά; Ταιριάζετε; Μπορείτε να ακούτε και να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο; Είναι η ζωή σας «μαζί» καλύτερη; Ζητήματα δηλαδή που απασχολούν πάντα τους ανθρώπους στο συντροφικό θα έλεγα περισσότερο παρά στο σεξουαλικό τους ταίριασμα. 

Η εικονική σεξουαλικότητα παραμένει ένα ερωτικό παιχνίδι μεταξύ συναινούντων ενηλίκων και είναι ιδανικό μέσο για τα ζευγάρια που ζουν χωριστά, όπου υπάρχει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Αν όμως χρησιμοποιείτε υπηρεσίες γνωριμιών (dating) ή/και μπαίνετε σε νέα σχέση, πρέπει να τηρούνται ορισμένες προφυλάξεις: Αποφύγετε την εικονική έκθεσή σας  με γνωριμία της μιας νύχτας ή ακόμη με date από το Διαδίκτυο που έχει συγκεκριμένο και αποκλειστικά σεξουαλικό αίτημα ή με άτομο που υποψιάζεστε ανήλικο. Μην αφήσετε να σας τραβήξουν βίντεο, πόσο μάλλον ένας άγνωστος. Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κρυπτογραφημένη πλατφόρμα για συνομιλία μέσω βίντεο ή κειμένου (sexting) και έναν λογαριασμό που δεν είναι συνδεδεμένος με το όνομα ή τον αριθμό τηλεφώνου σας. Μην συμπεριλαμβάνετε το πρόσωπό σας σε πιθανή ανταλλαγή φωτογραφιών καθώς η κακοήθης περιέργεια και η εκδίκηση είναι πραγματικότητες και σας συνιστούμε να φανταστείτε αυτά τα σενάρια… Ποτέ μην εμπλακείτε σε μια κατάσταση που δεν σας ταιριάζει… Θέσετε εσείς τα δικά σας όρια!

Διάβασε ακόμα:

Πόσο αυξήθηκαν οι ώρες που περνούν οι millennials στο διαδίκτυο

Απιστία: είναι μεταδοτική… Πώς δικαιολογείται η αύξησή της μετά το lockdown

Author(s)

  • Αλεξάνδρα Μιχοπούλου

    Κλινική Ψυχολόγος - Σεξολόγος

    Η Αλεξάνδρα Μιχοπούλου είναι κλινική ψυχολόγος - σεξολόγος και επιστημονική συνεργάτις του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου.