Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιά γαστρεντερικά ενοχλήματα μπορεί να είναι προεξάρχον σύμπτωμα του COVID-19.

-Τι σημαίνει η παρουσία γαστρεντερικών συμπτωμάτων για την πρόγνωση της νόσου.


Σύμφωνα με πολυκεντρική μελέτη στην Κίνα που δημοσιεύτηκε από τους Pan και συνεργάτες στο περιοδικό American Journal of Gastroenterology τον Μάρτιο του 2020 March 2020) όχι μόνο τα αναπνευστικά αλλά και τα γαστρεντερικά συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με τον νέο κορονοϊό. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από τις βάσεις δεδομένων Διεθνών Οργανισμών που εμπλουτίζονται καθημερινά όσον αφορά στο νέο κορονοϊό, που λαμβάνει και επεξεργάζεται καθημερινά η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με Διευθυντή τον Καθηγητή και Πρύτανη Θάνο Δημόπουλο

Τι έδειξε η μελέτη

Η συγκεκριμένη μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 204 ασθενείς με COVID-19. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς (49%) που προσήλθαν στο νοσοκομείο και διαγνώστηκαν με COVID-19 είχαν γαστρεντερικά ενοχλήματα (ανορεξία, διάρροια, έμετος, κοιλιακό άλγος) ως το προεξάρχον σύμπτωμα. Κατά την πορεία της νόσου, τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό παρουσίαζαν επιδείνωση όσο αύξανε η σοβαρότητα της ασθένειας. Οι ασθενείς που δεν εμφάνιζαν γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν μάλιστα πιο πιθανό να θεραπευτούν και να λάβουν εξιτήριο συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε 7 περιπτώσεις απουσίαζαν εντελώς τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα. 

Επομένως, σε περιοχές όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων COVID-19 η παρουσία γαστρεντερικών συμπτωμάτων, ακόμα και σε απουσία συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, θα πρέπει να συμπεριληφθεί η λοίμωξη από το νέο κορoνοϊό στη διαφορική διάγνωση.

Το μήνυμα του πρύτανη του ΕΚΠΑ

Την ανάγκη να συνεχίσουμε να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα της κοινωνικής απομόνωσης τόνισε για μία ακόμα φορά το Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρύτανης Θάνος Δημόπουλος με τα εξής λόγια:

“Τονίζουμε την αναγκαιότητα να είμαστε όλοι συνεπείς στα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας. Η καθυστερημένη εφαρμογή τους μπορεί να μειώσει τα χρονικά περιθώρια για τον έλεγχο της αλυσίδας μετάδοσης. Αποτελεί γεγονός ότι πλέον η πλήρης αναχαίτιση της πανδημίας αποτελεί ουτοπία. Ο σκοπός είναι να επιβραδύνουμε σημαντικά την πορεία της, ώστε να αναβάλουμε την έξαρση, δηλαδή το μέγιστο αριθμό κρουσμάτων ανά ημέρα, και τα νέα κρούσματα να διασπαρούν στο χρόνο (“flattening of the epidemic curve”). Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει το εθνικό σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας και υποστήριξης των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας και εντατικής υποστήριξης. Τέλος, τονίζουμε την ιδιαίτερα μειωμένη διαθεσιμότητα αίματος και την αδήριτη ανάγκη για συνέχιση της αιμοδοσίας η οποία συνεχίζει πραγματοποιείται με ασφάλεια στους κατάλληλα διαμορφωμένους σταθμούς αιμοδοσίας”.

Διάβασε ακόμα:

Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία COVID-19.
Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά από τον κορονοϊό; Ο Δρ. Μαζάνης απαντά

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.