Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους άλλους γύρω μας αν δεν προστατέψουμε πρωτίστως τον εαυτό μας. Ποτέ άλλοτε η φράση αυτή δεν ήταν τόσο σημαντική και επίκαιρη όσο τώρα που οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία καλούνται να αντιμετωπίσουν την πανδημία του COVID-19.

Όπως ακριβώς συνέβη και με το ξέσπασμα του Ebola το 2014, οι ίδιοι αυτοί γιατροί, οι νοσοκόμες και όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, κουβαλούν στους ώμους τους το τεράστιο φορτίο αυτής της επιδημίας, λόγω της συνεχούς επαφής τους με τον ιό, ο οποίος είναι πολύ πιο μεταδοτικός από την γρίπη. Μέχρι σήμερα χιλιάδες κόσμου έχουν προσβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και αν λάβει κανείς υπόψη του τις πιθανές καυθστερήσεις αποτελεσμάτων, θα συνειδητοποιήσει αμέσως ότι τα νούμερα εκείνων που έχουν εκτεθεί στον ιό είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερα.

Δυστυχώς ήδη μπορούμε να αντιληφθούμε τον μεγάλο αντίκτυπο που έχει ο ο κορονοϊός σε σωματικό, ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο σε όλους εκείνους που εργάζονται στη δημόσια υγεία.

Στην Κίνα, περισσότεροι από 3.000 εργαζομένοι στον τομέα της υγείας έχουν ήδη προσβληθεί, ενώ στα νούμερα εκείνων που κατέληξαν συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι αυτού του τομέα, οι οποίοι δεν έχασαν τη ζωή τους από τον ιό αυτό καθεαυτό, αλλά λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων και εξαιτίας των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών εξάντλησης που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Στην Αγγλία, δεκάδες εργαζόμενοι ζουν υπό το φόβο ότι μία ενδεχόμενη καραντίνα θα τους κρατήσει μακριά από τη δουλειά τους για εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα έχουν οικονομικές απολαβές. Στην Αμερική, ένας ασθενής αρνήθηκε να υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό στο Davis Medical Cente, επικαλούμενος τις τραγικές επιπτώσεις που θα είχε ένα θετικό αποτέλεσμα ως προς τα ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνουν.

Είναι συνεπώς ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί στο ιατρικό προσωπικό ο κατάλληλος ιατρικός εξοπλισμός – μάσκες, γάντια, ποδιές – όχι μόνο για να μπορέσουν να διαχειριστούν την κρίση, αλλά για να αποφύγουν κάθε είδους επαφή με την ασθένεια. Όλα αυτά είναι απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Θα πρέπει όμως να κάνουμε όμως πολλά περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής είναι προστατευμένοι και να τους βοηθήσουμε να διατηρήσουν τη συνολική τους ευεξία.

Όσο τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται όχι μόνο στην Αμερική, αλλά παγκοσμίως, τόσο το ιατρικό προσωπικό θα καταπονείται. Τα αποθέματα θα λιγοστεύουν, οι ασθενείς που πρέπει να νοσηλευτούν θα αυξάνονται και τα test kits θα εκλείπουν. Η γρίπη θα συνεχίσει να δυσχεραίνει το έργο των γιατρών προκειμένου να διαπιστώσουν ποιος έχει προσβληθεί από κορονοϊό και ποιος όχι. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ατέλειωτες ώρες βάρδιας, την έλλειψη ύπνου, την υποστελέχωση των νοσοκομείων, τους περιορισμένους πόρους, τις υψηλές απαιτήσεις και τα υψηλά επίπεδα στρες, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, με αποτέλεσμα να είναι οι ίδιοι πιο επιρρεπείς στον ιό και σε άλλες ασθένειες, που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν.

Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής είναι προστατευμένοι και να τους βοηθήσουμε να διατηρήσουν τη συνολική τους ευεξία.

Το χάος που προκαλεί ο κορονοϊός υπογραμμίζει αυτή την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Μία πρόκληση που δεν προέκυψε τώρα δυστυχώς, μία πρόκληση που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια και η οποία χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Μία πρόκληση που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά και σε όλους όσοι ασχολούνται με αυτόν. Ξέρουμε πως το burnout σχετίζεται με την άνοδο ιατρικών λαθών. Επομένως οι άρρωστοι και εξουθενωμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, μπορεί να εντείνουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την έλλειψη προσωπικού, τις ατέλειωτες ώρες αναμονής στο νοσοκομείο και στη μη ικανοποιητική φροντίδα των ασθενών.

Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να έχουν τόσο τα νοσοκομεία, όσο και κάθε φορέας που ασχολείται με την υγεία τους απαραίτητους πόρους. Μόνο τότε θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να κάνουν διαλείμματα για να ξεκουραστούν, να κοιμηθούν και να είναι καλά. Μόνο τότε θα μπορέσουν να θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού τους. Γι΄αυτό θα πρέπει να γίνονται εκτός από trainings εξαιρετικά επείγοντων περιστατικών και trainings που αφορούν στην ευεξία τους με έμφαση στην υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τη διαχείρηση του άγχους, για να μπορούν οι ίδιοι να καλλιεργήσουν την ανθεκτικότητά τους – σωματικά και ψυχικά – που είναι απαραίτητη για την διαχείριση μίας κρίσης.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει πρωτίστως να βοηθήσουμε τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας για να μπορούν εκείνοι να φροντίσουν τους άλλους.

Η ιατρική κοινότητα δουλεύει αδιάκοπα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού και να απαλύνει το βάρος από το σύστημα υγείας και τους εργαζόμενους σε αυτό. Ερευνητές στο Harvard T.H. Chan School of Public Health αναπτύσσουν μεθόδους για να κατανοήσουν καλύτερα και να προβλέψουν την εξάπλωση του ιού. Για να αντιμετωπίσουν μάλιστα την έλλειψη CDC test kits, επιστήμονες του Harvard Chan όπως οι Marc Lipsitch και Michael Mina δουλεύουν πάνω στα δικά τους test για τον κορονοϊό, με την ελπίδα ότι θα μπορούν να βρίσκουν πιο άμεσα τους ασθενείς.

Η Thrive Global συνεργάζεται με τους corporate partners της για να μπορέσουν να εξαλείψουν τις περιοριστικές συμπεριφορές – όπως για παράδειγμα η έλλειψη ύπνου, ενυδάτωσης, διατροφής – και να βοηθήσουν τους εργαζομένους να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, εστιάζοντας στη συγκέντρωση και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Αναπτύσσουμε προγράμματα για να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να διαχειριστούν την κρίση και την επαγγελματική εξουθένωση και να φροντίζουν καλύτερα τους εαυτούς τους. Όχι μόνο κατά την διάρκεια αυτής της πανδημίας, αλλά για όλη τους τη ζωή.

Σε ατομικό επίπεδο, ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει μικρά βήματα για να προστατέψει την υγεία του και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό του: πλένοντας τακτικά και σχολαστικά τα χέρια του, αποφεύγοντας να αγγίζει το πρόσωπό του, μένοντας μακριά από όποιον είναι άρρωστος και μη αγοράζοντας ιατρικές μάσκες στερώντας τες από το ιατρικό προσωπικό που τις έχει ανάγκη. Με όλους αυτούς τους τρόπους μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα να κολλήσουμε και την ίδια στιγμή βοηθάμε εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Φυσικά, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, δεν ξεχνάμε να βάζουμε σε προτεραιότητα την ευεξία μας: να κοιμόμαστε αρκετά, να αθλούμαστε, να τρώμε σωστά και να ενυδατωνόμαστε. Μόνο έτσι μπορούμε να μειώσουμε το άγχος, να αποφύγουμε το burnout και να γεμίσουμε μπαταρίες. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά βήματα απέναντι στον κορονοϊό. Ο καθένας από εμάς μπορεί να τα ακολουθήσει.

Αρχική δημοσίευση στο Fortune.

Διάβασε ακόμα:

COVID-19: Θωράκισε την άμυνα σου μέσα από τη διατροφή σου

Κορονοϊός: Οι συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να καταπολεμήσεις το στρες

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι η ιδρύτρια και CEO της Thrive Global, η ιδρύτρια της The Huffington Post και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των "Thrive" και "The Sleep Revolution". Το 2016, ξεκίνησε την Thrive Global, μια εταιρεία τεχνολογίας αλλαγής συμπεριφοράς με αποστολή τη βελτίωση της παραγωγικότητας και των αποτελεσμάτων υγείας.

    Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του Time Magazine με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο και στη λίστα των πιο ισχυρών γυναικών του Forbes. Αρχικά από την Ελλάδα, μετακόμισε στην Αγγλία όταν ήταν 16 ετών και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge με M.A. στα οικονομικά. Στα 21 της, έγινε πρόεδρος της περίφημης εταιρείας διαλογικής συζήτησης, της Cambridge Union.

    Τα δύο τελευταία βιβλία της, "Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Life of Well-Being, Wisdom, and Wonder" και "The Sleep Revolution: Transforming Your Life, One Night At A Time", έγιναν αμέσως διεθνή μπεστ σέλερ.

  • Michelle A. Williams, Sc.D.

    Πρύτανης του Harvard T.H. Chan School of Public Health

    Η Michelle A. Williams, Sc.D. είναι επιδημιολόγος, Πρύτανης του Harvard T.H. Chan School of Public Health, και Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και Διεθνούς Ανάπτυξης. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη επιδημιολόγος, επιστήμονας δημόσιας υγείας και ακαδημαϊκός.