Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις: 

-Πως αναμένεται να γίνει εφικτή η ψηφιακή ανίχνευση κρουσμάτων.

-Γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος του χρόνου μετάδοσης.


Τα ελπιδοφόρα μηνύματα για τον έλεγχο της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο πληθαίνουν καθημερινά. Ταυτόχρονα ολόκληρος ο επιστημονικός και ερευνητικός κόσμος εργάζεται συντονισμένα με μοναδικό στόχο τη θεραπεία και την πρόληψη του ιού. Στις 23 Απριλίου 2020, ο Dr. Francis Collins, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) των ΗΠΑ έκανε μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση σχετικά με τη χάραξη ενός πολυεπίπεδου στρατηγικού πλάνου αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19. 

Το πλάνο αυτό είναι πολυεπίπεδο, δηλαδή πολυπαραγοντικό, αφού η αντιμετώπιση του ιού και η σταδιακή επαναφορά στην «κανονικότητα» εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, που σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους. Έτσι, ένα αποτελεσματικός οδικός χάρτης για την επόμενη μέρα πρέπει να περιλαμβάνει:

Ευρεία εφαρμογή διαγνωστικών εξετάσεων που θα ενισχύσουν τη μάχη έναντι του ιού

Η ανεύρεση των ασυμπτωματικών φορέων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, αφού, μολονότι δεν νοσούν εμφανώς, εντούτοις μεταδίδουν τον ιό. Οι φορείς μαζί με το στενό περιβάλλον των επαφών τους θα πρέπει άμεσα να τίθενται σε καραντίνα, προκειμένου να προφυλάξουν τόσο τον εαυτό τους όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Ακριβώς το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τους ασθενείς που νόσησαν ήπια.

Ανεύρεση αντισωμάτων

Η ανεύρεση αντισωμάτων που συσχετίζεται με πιθανή ανάπτυξη ανοσίας είναι αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας, ώστε να βρεθεί η πιο ασφαλής και αξιόπιστη τεχνική. Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί και έχουν αναρρώσει ενδεχομένως να έχουν αναπτύξει ενός βαθμού ανοσία και ως εκ τούτου μπορεί να θεωρηθούν σχετικά προφυλαγμένοι από επαναμόλυνση, ενώ θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά χρήσιμοι στη φροντίδα ασθενών με COVID-19 ή ευπαθών ομάδων. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις και διαγνωστικές δυσκολίες, καθώς υπάρχει η πιθανότητα η ανεύρεση αντισωμάτων να μη σχετίζεται με τον SARS-CoV-2, αλλά με άλλους κορονοϊούς, κάτι που θα οδηγούσε σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Όμως, η έρευνα συνεχίζεται με σκοπό να οδηγήσει σε μια αξιόπιστη τεχνική. 

Έλεγχος του χρόνου μετάδοσης

Αυτό που είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό είναι το γεγονός ότι ενδεχομένως ο έλεγχος μόνο των συμπτωματικών φορέων του ιού να μην είναι επαρκής για να αναχαιτίσει στο μέλλον ένα νέο κύμα της επιδημίας. Κι αυτό επειδή σήμερα ξέρουμε πως κατά μέσο όρο οι ασθενείς είναι μεταδοτικοί περίπου 2-3 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ η αιχμή της μεταδοτικότητας εντοπίζεται λίγες ώρες μετά την εμφάνισή τους. Επιπλέον, μετά την πάροδο μίας εβδομάδας η μεταδοτικότητα ελαττώνεται, μολονότι ο ιός παραμένει στον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις πως περίπου το ήμισυ των προσβεβλημένων από τον ιό επιμολύνθηκε πριν την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος. 

Έγκαιρη ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων με ψηφιακή ανίχνευση

Αυτό εικάζεται ότι μπορεί να γίνει με ψηφιακή ανίχνευση των επαφών ενός κρούσματος με ανάλογη εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η συνεργασία του NIH με την Apple και τη Google, που αναμένεται να καρποφορήσει με τη δημιουργία της πρώτης ανάλογης εφαρμογής μέσα στο μήνα Μάιο. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι η ευρεία διαθεσιμότητα έγκυρων και ταχέων τεστ ανίχνευσης του ιού αλλά και τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων. Εδώ αξίζει “a priori” να τονίσουμε ότι θα γίνουν απολύτως σεβαστά τα προσωπικά δεδομένα, αφού η ενημέρωση για πιθανή έκθεση στον ιό θα είναι ανώνυμη. 

Ανάγκη να συνεχιστεί η έρευνα 

Η έρευνα θα και πρέπει να συνεχιστεί, αφού υπάρχουν ακόμα πολλά για τον ιό που δεν ξέρουμε. Πολλά ερωτήματα σχετικά με τον ιό αναμένεται να απαντηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η στρατηγική που έχει χαράξει το NIH περιλαμβάνει την εις βάθος μελέτη της βιολογίας του ιού, την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, την ανεύρεση αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών και ασφαλούς εμβολιασμού που θα αποτελέσουν τους κύριους πυλώνες της αντιμετώπισης της νέας πανδημίας COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Θάνο Δημόπουλο, Καθηγητή Θεραπευτικής, Ιατρικής Σχολής, Πρύτανη ΕΚΠΑ. 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί δεν μπορούμε να κοιμηθούμε σωστά ενώ «Μένουμε Σπίτι»; O Δρ. Χαράραμπος Μερμίγκης απαντά

15+1 ερωτήσεις στον Γιώργο Τρίμη για τον κορωναϊο

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.