Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η σχέση μεταξύ άσκησης και ανοσοποιητικού.
-Γιατί δεν πρέπει να υπερβάλεις.


Επειδή ο ιός εγκαθίσταται κυρίως στην αναπνευστική οδό – τη μύτη, το στόμα και τους πνεύμονες – είναι εξαιρετικά μεταδοτικός όταν οι άνθρωποι φτερνίζονται, βήχουν ή γενικώς ανταλλάσσουν αναπνευστικά σταγονίδια με άλλους (π.χ. με την ομιλία). Παρά τη σπουδαιότητά της, η κοινωνική απομάκρυνση, ήταν ψυχολογικά και σωματικά επιζήμια για πολλούς αθλητές ομαδικών αθλημάτων, φανατικούς οπαδούς της γυμναστικής και αθλητικούς οπαδούς που έβρισκαν συντροφικότητα και χαρά ή μείωναν το στρες μέσω της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού.

Στα επόμενα λεπτά θα μάθετε πώς η άσκηση επηρεάζει το ανοσοποιητικό και κάποιες πρακτικές συμβουλές για το πόσο οι άνθρωποι πρέπει (και δεν πρέπει) να ασκούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η ήπια έως μέτρια άσκηση – που εκτελείται περίπου τρεις φορές την εβδομάδα – μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της επιδημίας γρίπης του Χονγκ Κονγκ το 1998. Η μελέτη του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιήθηκε σε 24.656 Κινέζους ενήλικες που νόσησαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν ασκούνται καθόλου ή κάνουν υπερβολική άσκηση – πάνω από πέντε ημέρες άσκησης την εβδομάδα – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ασκούνται μέτρια.

Επιπλέον,  μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια απέδειξαν ότι η τακτική άσκηση που διεξήχθη δύο έως τρεις μήνες πριν από τη μόλυνση μείωσε τη σοβαρότητα της νόσου και το ιικό φορτίο τόσο σε παχύσαρκους όσο και σε μη παχύσαρκους ποντικούς. Έτσι, τα περιορισμένα δεδομένα για τα ζώα δείχνουν ότι η άσκηση μέχρι τρεις ημέρες την εβδομάδα, δύο έως τρεις μήνες πριν, προετοιμάζει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει μια ιογενή λοίμωξη.

Πόση άσκηση και με ποιον τρόπο;

Ακολουθήστε ορισμένες οδηγίες που βασίζονται στην συνιστώμενη συχνότητα για τους περισσότερους ανθρώπους:

-Εκτελέστε ήπια έως μέτρια άσκηση (20-45 λεπτά), έως τρεις φορές την εβδομάδα.

-Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση κατά τη διάρκεια της περιόδου απομόνωσης.

-Αποφεύγετε την φυσική επαφή κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως το παιχνίδι ομαδικών αθλημάτων, το οποίο πιθανόν να σας εκθέσει στα υγρά του βλεννογόνου ή στα χέρια με κάποιο πρόσωπο.

-Πλύνετε και απολυμαίνετε τον εξοπλισμό της άσκησης μετά τη χρήση.

-Εάν χρησιμοποιείτε γυμναστήριο εντός του σπιτιού, φροντίστε να είναι επαρκώς αεριζόμενο.

-Αν είστε αθλητές συνεχίστε να επικοινωνείτε με τους συμπαίκτες σας μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αντί για κοινωνικές συναντήσεις ή επαφές.

-Φάτε και κοιμηθείτε καλά για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

-Παραμείνετε αισιόδοξοι ότι και αυτό θα περάσει.

Ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε:

-Μην ασκείστε στα όρια της εξάντλησης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. 

-Μην ασκείστε αν έχετε συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προκαλεί ο ιός.

-Μην ασκείστε περισσότερο από πέντε ημέρες την εβδομάδα.

-Μην ασκείστε σε κλειστούς χώρους μαζί με άλλα άτομα.

-Μην καταναλώνετε ενεργειακά ποτά και περιττά συμπληρώματα διατροφής.

-Μην παραμελείτε την ενυδάτωσή σας, ειδικά όταν είστε άρρωστοι. Θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε τις τοξίνες ή να αποτρέψετε την αφυδάτωση.

Μέτρον άριστον

Η άσκηση, όπως και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, είναι καλύτερη στη μετριοπάθεια. Μείνετε ασφαλείς στο σπίτι και παραμείνετε δημιουργικοί. Το παιχνίδι μας δεν έχει τελειώσει, απλά έχει ανασταλεί προσωρινά.

Διάβασε ακόμα:

Η σωστή διατροφή για δυνατό ανοσοποιητικό

Ασκήσεις γυμναστικής για όσους μένουν σπίτι

Author(s)

  • Γιάννης Μπιτζούνης

    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    Ο Γιάννης Μπιτζούνης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στη ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στην Άσκηση και Υγεία του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος και Συντονιστής σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.