Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς μπορείς να ορίσεις πλέον την παραγωγικότητα.
-Πόσο άλλαξε η πανδημία τον τρόπο που εργαζόμαστε.


Ένα θετικό της πανδημίας του COVID – 19 είναι ότι μας ανάγκασε να κατανοήσουμε τον ρόλο που παίζει η ευεξία μας στο να αποδίδουμε τα μέγιστα. Μάλιστα, για πολλούς η πανδημία έπαιξε μεγάλο ρόλο στο ότι επιτέλους χαλάρωσαν και αναθεώρησαν σχετικά με τη σχέση τους με τον χρόνο αλλά και το τι ορίζεται τελικά ως παραγωγικότητα.

Πλέον, βαδίζουμε στην εποχή της «νέας κανονικότητας» και έχουμε μάθει ότι η εξουθένωση δεν πρέπει να είναι το τίμημα της επιτυχίας. Για την ακρίβεια, συνήθειες όπως ο ύπνος, η σωστή διατροφή, η άσκηση αλλά και η επικοινωνία παίζουν καίριο ρόλο στο να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας και στο να εργαζόμαστε αποτελεσματικά.

Τι είναι λοιπόν για πολλούς η «νέα παραγωγικότητα» στη «νέα αποχή» και ποιος από τους παρακάτω ορισμούς ταιριάζει σε εσένα;

Το να εστιάζεις στην ποιότητα και όχι την ποσότητα

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον ρόλο που παίζει η ποιότητα και όχι η ποσότητα σε ό,τι κάνουμε. Από τις συναντήσεις με φίλους μέχρι τον όγκο εργασίας μας. Αντί να εστιάζουμε στο να παράγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο έργο, είναι καλύτερο να σκεφτούμε πώς θα κάνουμε ό,τι καταπιανόμαστε, πιο ποιοτικά.

Η αξία του να βάζεις όρια

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας της παραγωγικότητας , είναι να θέτουμε τα όριά μας. Η πανδημία μας δίδαξε πως δεν μπορούμε να εργαζόμαστε ασταμάτητα ή να ικανοποιούμε μόνο τους άλλους. Το να θέσεις όρια στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή θα σε βοηθήσει τελικά να καταφέρεις περισσότερα.

Το να είσαι ρεαλιστικός σχετικά με τα deadlines σου

Στην εποχή που πολλοί εργαζόμαστε από το σπίτι και εν μέσω αρκετών Zoom meetings, έχουμε να φροντίσουμε και τα παιδιά μας, είναι βασικό να είμαστε ρεαλιστικοί αναφορικά με τα deadlines μας. Θέσε προτεραιότητες στους στόχους σου και κάνε ένα βήμα την φορά προς την σωστή κατεύθυνση.

Το να σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα

Όλοι μας θέλουμε να είμαστε αποδοτικοί και αποτελεσματικοί, αλλά σε περιόδους κρίσης πρέπει να βλέπουμε την «μεγαλύτερη εικόνα». Σκέψου αν οι πράξεις σου θα σε ωφελήσουν όχι μόνο σήμερα, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Το ότι πλέον είσαι αρκετός, φτάνει να το πιστέψεις

Στους τρελούς ρυθμούς που ζούσαμε πριν την πανδημία, όσα και αν κάναμε δεν ήταν αρκετά. Μάλιστα, πολλοί έπεφταν στην παγίδα του να σκέφτονται πως δεν είναι καλοί στην δουλειά τους ή πως δεν αποδίδουν σωστά. Πλέον, είναι καίριο το να σκέφτεσαι αν τα όσα έκανες, πάνε τους γύρω σου ή και τον κόσμο ένα βήμα παραπέρα. Αν ναι, είσαι παραπάνω από αρκετός.

Το να αντικαταστήσεις αυτά που «κάνεις» με αυτά που «είσαι»

Πριν την πανδημία, όλος ο πλανήτης λειτουργούσε σε fast forward και όλη του η μέρα περιελάβανε πράγματα που έπρεπε να κάνει. Οι τελευταίοι μήνες, μας δίδαξαν πόσο σημαντικό είναι αυτό που όλοι μας «είμαστε». Εστίασε σε εσένα και σίγουρα θα ανακαλύψεις όσα μετρούν πραγματικά στην ζωή.

Το να θέσεις ως προτεραιότητα τον εαυτό σου

Η πανδημία ανάγκασε πολλούς να χαλαρώσουν τους ρυθμούς με τους οποίους ζούσαν και εργάζονταν. Ορισμένοι λοιπόν, ανακάλυψαν πόσο σημαντικό είναι να θέτουν ως προτεραιότητα τον εαυτό τους και αυτά που τους γεμίζουν. Και τελικά είδαν, πως ένας χαρούμενος υπάλληλος, αποδίδει περισσότερο.

Το να εστιάζεις στα μικρά

Ένας άλλος ορισμός της «νέας παραγωγικότητας» είναι οι ρεαλιστικοί, πιο μικροί στόχοι. Στο Thrive Global πιστεύουμε πολύ στα μικροβήματα καθώς αυτά είναι που στο τέλος, σε πάνε πιο μακριά.

Το να αναθεωρήσεις σχετικά με την ημέρα σου στη δουλειά

Κανείς δεν φανταζόταν πριν χρόνια ότι το να δουλεύει από το σπίτι, θα ήταν τόσο εύκολο. Πλέον ο καθένας μπορεί να κάνει το πρόγραμμά του και να επιλέξει από που θα εργάζεται με βάση το πού αποδίδει καλύτερα. Επιπλέον, είναι πιο εύκολο να τροποποιήσει την ημέρα του με βάση έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν, κι αυτό είναι επίσης σπουδαίο.

Το να κάνεις διαλείμματα πιο συχνά

Ο εγκέφαλός μας αλλά και το σώμα μας, έχουν ανάγκη από διαλείμματα και αυτό είναι κάτι που πολλοί έμαθαν τώρα. Πλέον, το να κάνεις συχνά διαλείμματα όχι μόνο δεν φαίνεται άσχημο αλλά είναι αναγκαίο.

Το να κάνεις όσα σε ευχαριστούν και σου δίνουν νόημα

Αν αγαπάς τη δουλειά σου, είναι επίσης εύκολο να πέσεις στην παγίδα να “ζεις” για αυτήν. Με την πανδημία να απειλεί όλον τον πλανήτη, ορισμένοι θυμήθηκαν πόσο σημαντικό είναι να κάνουν και άλλα πράγματα που τους ευχαριστούν και προσδίδουν νόημα στη ζωή τους.

Το να υιοθετείς μια πιο υποστηρικτική κουλτούρα

Για πολλά χρόνια, παραγωγικότητα και επιτυχία σήμαινε να είσαι πάντα απασχολημένος. Όσο η εποχή αλλάζει και η κανονικότητα γίνεται «νέα κανονικότητα», παραγωγικότητα μπορεί να σημαίνει και ελαστικότητα, κατανόηση, επικοινωνία, ομαδοποίηση. Με το να βλέπουμε τους ανθρώπους πίσω από τους επαγγελματίες τελικά πάμε πιο μακριά ως ομάδες, και χτίζουμε μια νέα κουλτούρα η οποία μας βοηθάει να είμαστε πιο παραγωγικοί από ποτέ.

Το να μην κάνουμε συνεχόμενα meetings

Η πανδημία, μας ανάγκασε να τροποποιήσουμε τις επαγγελματικές μας συναντήσεις. Πλέον, η επικοινωνία γίνεται μέσω εφαρμογών με τα απολύτως απαραίτητα άτομα.

Το να αναθεωρήσουμε σχετικά με τον ρόλο του ηγέτη

Ο ρόλος του ηγέτη ήταν για πολλά χρόνια απόμακρος και αυστηρός. Η COVID – 19 έβαλε στη ζωή μας έναν νέο ρόλο, μια νέα προσέγγιση. Στη «νέα κανονικότητα» ο ηγέτης μιας ομάδας λειτουργεί με ενσυνειδητότητα, επικοινωνεί με την ομάδα του και είναι πιο προσιτός και φιλικός.

Το να θέτεις προτεραιότητες σε όλα

Για πολλούς, παραγωγικότητα σημαίνει πλέον το ότι δεν φοβούνται να βάλουν προτεραιότητες στην ζωή τους. Είτε αυτές είναι επαγγελματικές προτεραιότητες, είτε προτεραιότητες για τη γενική τους ευεξία είτε για την προσωπική τους ζωή. Ο κάθε ένας από εμάς έχει ορίσει τι έχει σημασία για εκείνον και προσανατολίζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Και αυτό είναι σπουδαίο.

Διάβασε ακόμα:

Η άλλη πλευρά του COVID-19: Πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να επιταχύνουν την αποκατάσταση, προάγοντας μια κουλτούρα υγείας

Εργασία από το σπίτι: Πώς να μείνεις αποδοτικός όπως όταν ήσουν στο γραφείο

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.