Καλό είναι να γνωρίζετε, ότι ο φρέσκος χυμός φρούτων δεν έχει καμία διατροφική αξία εάν εισαχθεί στη διατροφή του μωρού σας πριν το πρώτο έτος ζωής. Τους πρώτους 6 μήνες ζωής η λήψη των απαραιτήτων θρεπτικών συστατικών στηρίζεται στην αποκλειστική πρόσληψη γάλακτος, είτε μέσω του μητρικού θηλασμού, είτε μέσω της λήψης γάλακτος σκόνης. Με την εισαγωγή των στερεών τροφών, η λήψη νερού, σε συνδυασμό με το γάλα, καλύπτει πλήρως την ενυδάτωσή του μωρού. Καταρχάς, η πρόωρη λήψη χυμών προσφέρει μεγάλη ποσότητα θερμίδων, με αποτέλεσμα να περιορίζει την όρεξη του παιδιού. Επίσης, τα φρέσκα φρούτα υπερέχουν έναντι των χυμών, διότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες απουσιάζουν από το χυμό. Η χρήση μπλέντερ επιτρέπει την διαφύλαξη των φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην παιδική διατροφή, διότι είναι υπεύθυνες για την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και τη διατήρηση του λιπιδαιμικού προφίλ. Εάν, παρόλα αυτά, επιλέξετε να εντάξετε το χυμό φρούτων στη διατροφή του βρέφους σας, σημαντικό είναι να αποφεύγετε τη χορήγησή του πριν τον ύπνο και να ενισχύετε τη λήψη του με το κυπελάκι και όχι με μπιμπερό.

Στα παιδιά άνω του έτους ζωής η χορήγηση χυμών φρούτων επιτρέπεται, αλλά με μέτρο. Ακόμα και στις μεγαλύτερες ηλικίες τα φρέσκα φρούτα υπερισχύουν έναντι των χυμών. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, το μάσημά τους προσφέρει ευεργετικό μασάζ στα ούλα. Όσον αφορά στους χυμούς, προτιμάται η κατανάλωσή τους με καλαμάκι κατά τη διάρκεια του γεύματος ή ως επιδόρπιο και όχι μεταξύ των γευμάτων. Να γνωρίζετε, ότι οι χυμοί παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, τα οποία ευνοούν τη δημιουργία τερηδόνας, αλλά και ενοχοποιούνται για την κατακόρυφη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, της μάστιγας του αιώνα μας. Μετά τη λήψη χυμών, καλό είναι τα παιδιά να ξεπλένουν άμεσα με νερό τη στοματική κοιλότητα και στη συνέχεια, έπειτα από τουλάχιστον 30’, να πλένουν τα δόντια τους με την οδοντόβουρτσα. Εν τέλει, σε περίπτωση που αποφασίσετε να εντάξετε τον φρέσκο χυμό στη διατροφή του παιδιού σας, επιλέξτε χυμούς από φρέσκα φρούτα εποχής και αποφεύγετε τους έτοιμους χυμούς, οι οποίοι περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και άλλα συστατικά, επιβλαβή για την υγεία του παιδιού σας.

Αρχική δημοσίευση στο site της Αλεξάνδρας Κοσμαρίκου.

Διάβασε ακόμα:

Κατακράτηση υγρών: Ποιες είναι οι αιτίες και τι πρέπει να τρώω

Τα φρούτα και τα λαχανικά αυξάνουν το αίσθημα της ευτυχίας

Author(s)

  • Η Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Είναι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Ονειρεύεται μία Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος της, μέσω της αρθρογραφίας της, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών μας, έτσι ώστε να πορευόμαστε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!