Projects, tasks, meetings, παρουσιάσεις, emails. Το άγχος που όλα αυτά συνεπάγονται έχει σαν αποτέλεσμα να κοιμόμαστε λιγότερο, να μην κάνουμε συχνά διαλείμματα και υγιεινές διατροφικές επιλογές, να μην αθούμαστε και να μην αποσυνδεόμαστε από την τεχνολογία. Επειδή όμως η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική προϋπόθεση για την ψυχική και σωματική υγεία, την αποδοτικότητα και την διατήρηση της ισορροπίας προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής, ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για την προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας:

  • Επαρκής ύπνος: η έλλειψη ύπνου ρίχνει την άμυνα του οργανισμού και επιδρά αρνητικά στις γνωστικές λειτουργίες, υποστηρίζει έρευνα του 2007. Για την αποφυγή επομένως ιών, ιώσεων και μικροβίων, θα πρέπει να δίνεται βαρύτητα όχι μόνο στη διάρκεια, αλλά και την ποιότητα του ύπνου. 
  • Κατανάλωση πρωινού: το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, υποστηρίζει έρευνα του 2017, καθώς μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε ακόμα και κατά την περίοδο των διακοπών.
  • Επαρκής πρόσληψη νερού: έρευνα του 2010 υποστηρίζει πως η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για την υγεία του οργανισμού και τη σωστή λειτουργία του, την διατήρηση της ενέργειας, της απόδοσης, αλλά και του σωματικού βάρους. Για μία σωστή ενυδάτωση θα πρέπει να καταναλώνονται 3-4 λίτρα νερό ημερησίως, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες και τη φυσική δραστηριότητα του καθενός. 
  • Διατήρηση υγιεινής διατροφής: η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι σύμμαχος της υγείας και της ευεξίας, υπογραμμίζει έρευνα του 2006. Γι’ αυτό οι διατροφικές επιλογές θα πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά, καθώς σε περιόδους έντονου άγχους και στρες είναι πολύ εύκολο να καταφύγει κανείς σε ατασθαλίες. 
  • Κίνηση και την άσκηση: η άσκηση συμβάλλει στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και κατ’ επέκταση στην θωράκιση της υγείας. Η φυσική δραστηριότητα λοιπόν και η κίνηση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο καθημερινό πρόγραμμα. 
  • Θωράκιση (ψυχικής) υγείας: αποφυγή διαρκούς ενημέρωσης. Η υπερπληροφόρηση  αυξάνει τα επίπεδα άγχους και στρες υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα, τονίζοντας μάλιστα πως παρατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά άγχους, καθώς και εκδήλωσης ψυχικών ασθενειών λόγω της υπερπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό.  
  • Προσεκτική έκθεση στον ήλιο: η βιταμίνη D, γνωστή ως η «βιταμίνη του ήλιου», που απορροφάται από το δέρμα μέσω της έκθεσης στον ήλιο, αποτελεί το όπλο του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, καθώς ρυθμίζει την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου, συντελεί στην καλή υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών και εξασφαλίζει την φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσοχή όμως στην υπερέκθεση, καθώς έρευνα του 2012 συνδέει τη συσσώρευση ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα σε μικρή ηλικία με την εκδήλωση μελανώματος στην μετέπειτα ενήλικη ζωή. 
  • Διάλειμμα από την τεχνολογία: τα Σαββατοκύριακα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση από την τεχνολογία. Με αυτόν τον τρόπο χαλαρώνει και ο εγκέφαλος. Έρευνα του 2019 που πραγματοποίησαν τα University of East Anglia (UEA), University of Greenwich and Auckland University of Technology, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Journal of Travel Research, αναφέρει πως το digital detox αυξάνει το αίσθημα της χαράς και δημιουργεί μία αίσθηση ελευθερίας. 
  • Ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων: για τον περιορισμό του άγχους και του στρες, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες αναφορικά με τη δουλειά πριν φύγουμε από το γραφείο και επιστρέψουμε στο σπίτι. Προτεραιοποίηση, σωστός προγραμματισμός και ανάθεση εργασιών σε συναδέλφους οδηγούν στην αποφυγή άγχους, καθώς και στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Διάβασε ακόμα:

Η Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ισορροπία επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής

3 Μικροβήματα για γίνεις πιο αποδοτικός 

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.