Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
-Ποια σειρά να ακολουθήσεις στη σύνταξη του βιογραφικού σου.
-Τι ρόλο παίζουν η εγκυρότητα και η σαφήνεια.

Το βιογραφικό σημείωμα («Curriculum Vitae» = «Περίληψη Ζωής») αποτελεί ουσιαστικά την επαγγελματική σου ταυτότητα, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται με τρόπο συνοπτικό και ακριβή οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι δεξιότητές σου, προκειμένου να πετύχεις την είσοδό σου στην αγορά εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα κάνεις την αναζήτηση εργασίας αποτελεσματική. Στη συνέχεια, παρατίθενται στοιχεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να συντάξεις σωστά το βιογραφικό σου.
Το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει:
1.Να είναι σύντομο και η έκτασή του να μην ξεπερνά τις δύο σελίδες. Αν είσαι κάτοχος πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης να εισάγεις τα πιστοποιητικά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μόνο αν συνδέονται με την επιδιωκόμενη θέση εργασίας.
2.Να διακρίνεται από απλότητα, πληρότητα, εγκυρότητα και σαφήνεια, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα στον υπεύθυνο προσλήψεων χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις. Επίσης φρόντισε για τη διαρκή ενημέρωση του βιογραφικού σημειώματός σου.
3.Να αναφέρονται οι πληροφορίες (κυρίως στα πεδία εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας) ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο στοιχείο και συνεχίζοντας με το παλαιότερο.
4.Να χρησιμοποιούνται ουδέτερες εκφράσεις και να αποφεύγονται το α΄ ενικό πρόσωπο και οι αντωνυμίες («εγώ εργάστηκα στην εταιρεία…»). Θα πρέπει να αποφεύγονται –επίσης- οι συντομογραφίες (γράφουμε «Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και όχι «Ο.Π.Α»), καθώς και οι άστοχες ή περιττές εκφράσεις («τα καθήκοντά μου περιλάμβαναν»).
5.Να επιλέγεται 1,5 διάστιχο ανάμεσα στις γραμμές και διπλό διάστημα ανάμεσα στις παραγράφους. Το μέγεθος γραμματοσειράς που προτείνεται είναι οι 12 στιγμές για το κείμενο και οι 14 στιγμές για τις επικεφαλίδες. Η απόσταση του κειμένου από τα περιθώρια της σελίδας να είναι 2,5 εκατοστά. Το ονοματεπώνυμο να γράφεται με έντονη γραφή και να είναι είτε υπογραμμισμένο είτε γραμμένο με κεφαλαία γράμματα.
6.Να μην παρουσιάζει λάθη στην ορθογραφία, τη σύνταξη ή τη στίξη. Είναι σημαντικό να δίνεται η εικόνα ενός ευανάγνωστου και προσεγμένου βιογραφικού σημειώματος.
7.Για την εκτύπωση του βιογραφικού σημειώματος επιλέγεται σελίδα μεγέθους Α4.
Σύμφωνα με το Cedefop – Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα στοιχεία του βιογραφικού σημειώματος μπορούν να παρουσιάζονται με την ακόλουθη σειρά:
–Προσωπικές πληροφορίες
-Επαγγελματικός στόχος
–Επαγγελματική εμπειρία
–Εκπαίδευση και κατάρτιση
–Ατομικές δεξιότητες (ξένες γλώσσες, δεξιότητες πληροφορικής, δίπλωμα οδήγησης κ.α.)
–Πρόσθετες πληροφορίες (διακρίσεις- δημοσιεύσεις- μέλος επαγγελματικών ενώσεων- προσωπικά ενδιαφέροντα- συστάσεις).
Αν τα πήγες καλά στο στάδιο της αποστολής του βιογραφικού, το επόμενο βήμα είναι η συνέντευξη στην οποία στόχος σου είναι να κερδίσεις τις εντυπώσεις.
Αρχική δημοσίευση από τον Γιώργο Καραούλη στο epixeiro.gr.