Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Τι κοινό έχει το γέλιο με το χασμουρητό.
-Ποιες χημικές ουσίες απελευθερώνονται όταν γελάμε.


Οι τηλεδιασκέψεις υπάρχουν για περισσότερα από 20 χρόνια. Μέχρι την πανδημία, ωστόσο, θα είχες διαπιστώσει ότι πολλοί, αν όχι όλοι οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε ένα meeting εξ αποστάσεως, θα το έκαναν από ένα δωμάτιο γεμάτο με τα μέλη της ομάδας τους. Σήμερα, κάνουμε τηλεδιασκέψεις που είναι 100% εικονικές. Και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα που η τεχνολογία δεν μπορεί να λύσει. 

Το πρόβλημα είμαστε εμείς, ειδικά το γεγονός ότι δεν έχουμε εξελιχθεί κοινωνικά ή ακόμα και νευρολογικά ώστε να αντέχουμε τόση απομόνωση. Ένα μεγάλο μέρος της ευεξίας μας και της παραγωγικότητάς μας εξαρτάται από τη φυσική εγγύτητα και η εξάλειψη αυτής της εγγύτητας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μπορεί να καταστροφικό. Μια απρόσμενη απώλεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης; Το γέλιο. 

Το γέλιο μεταδίδεται σαν το χασμουρητό

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι άνθρωποι γελάμε περίπου 18 φορές τη μέρα. Και το 97% αυτού του χρόνου γελάμε μαζί με άλλους -είναι 30 φορές πιο πιθανό να γελάς με άλλους παρά να γελάς μόνος σου. Σκέψου το: Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες μια αστεία σκέψη μόνος σου και γέλασες με αυτή; Τώρα σκέψου λίγο ακόμα: Πόσο συχνά εσύ και οι φίλοι σου γελάτε με κάτι που είναι πραγματικά αστείο; Μπορεί να εκπλαγείς, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι το 80% των ανθρώπων που γελά είναι με κάτι που δεν είναι τόσο αστείο. 

Οπότε γιατί γελούν οι άνθρωποι; Γιατί γελούν και οι άλλοι. Γελούν για να γελάσουν μαζί με άλλους. Όπως ακριβώς κάποιος χασμουριέται και τον ακολουθούν και οι άλλοι, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να μη γελάσουν, όταν το κάνουν και οι άλλοι γύρω τους. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, σε πολλές κωμικές σειρές ακούγονται ηχογραφημένα γέλια. 

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν γελάμε

Το γέλιο ως αντίδραση στο γέλιο των άλλων δεν είναι απλώς ένα συμπεριφορικό φαινόμενο. Όταν γελάμε, το σώμα μας απελευθερώνει 2 κύριες χημικές ουσίες. Αρχικά, η υπόφυσή μας απελευθερώνει ενδορφίνες στο αίμα μας, οι οποίες βρίσκουν το δρόμο για τον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη. Οι ενδορφίνες είναι πολυπεπτίδια που αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς των οπιοειδών στον εγκέφαλο, για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και να προκαλέσουν συναισθήματα ευχαρίστησης. Για την ακρίβεια, έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να υπομείνουν 15% περισσότερο πόνο, απλώς γελώντας για μερικά λεπτά προηγουμένως. 

Επιπλέον, όταν γελάμε, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη- ένα νευροδιαβιβαστή που δημιουργεί μια αίσθηση ευφορίας. Η ντοπαμίνη μπορεί να βελτιώσει τη μάθηση, το κίνητρο και την προσοχή. Για την ακρίβεια, τα συνολικά οφέλη στην υγεία από το γέλιο και τα νευροχημικά, που εμπλέκονται, περιλαμβάνουν βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία, ανακούφιση από το στρες, αυξημένη ανοχή στον πόνο, καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, περιορισμό του στρες, αίσθηση ασφάλειας και καλύτερη διάθεση. Το γέλιο σχετίζεται, επίσης, με αυξημένο κίνητρο και αποδοτικότητα στη δουλειά. Έτσι γυρνάμε στον Covid-19.

Η απομόνωση που μας επιβλήθηκε για να καταπολεμήσουμε την πανδημία, περιορίζει σημαντικά την κοινωνική αλληλεπίδραση, οδηγώντας σε λιγότερο γέλιο και σε επακόλουθη μείωση των ωφέλιμων χημικών ουσιών που χρειάζεται το σώμα μας. Ακόμα χειρότερα, το στρες και ο φόβος που βιώνουμε οδηγούν τις χημικές ουσίες στην αντίθετη κατεύθυνση.  

Τι μπορείς να κάνεις ως επικεφαλής της ομάδας για να περιορίσεις αυτές τις συνέπειες; 

Όταν ανέλαβες τη δουλειά, ίσως δεν περίμενες ότι θα έπρεπε να επηρεάσεις τη χημεία του εγκεφάλου και του σώματος των υπαλλήλων σου. Αλλά σήμερα, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις: Για να παραμείνουν τα μέλη της ομάδας σου υγιή και παραγωγικά, πρέπει να τους κάνεις να γελούν περισσότερο και να ανησυχούν λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις κωμικός; Καθόλου. Αλλά σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσεις το γέλιο της ομάδας σου. Ακολουθούν 5 βασικά βήματα που θα σε βοηθήσουν: 

Επιβράδυνε

Οι περισσότεροι ηγέτες νιώθουν την ανάγκη να κάνουν κάθε εικονική αλληλεπίδραση όσο πιο γρήγορη γίνεται. Όταν οι εικονικές αλληλεπιδράσεις είναι το μόνο που έχουμε, αυτό είναι λάθος. Σε περιόδους απομόνωσης, ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς του ηγέτη είναι να συνδέεται κοινωνικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά με την ομάδα και να μην ενδιαφέρεται μόνο για τη δουλειά. Το γέλιο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να κρατήσεις μια ομάδα συναισθηματικά ενωμένη. Αλλά πρέπει να δώσεις χώρο και χρόνο, ακόμα κι αν χρειάζεται να αναβάλλεις την πραγματική δουλειά. 

Χρησιμοποίησε το video 

Οι άνθρωποι είναι εξαιρετικοί στην ανάγνωση τόσο οπτικών, όσο και ηχητικών σημάτων και ενδείξεων, όταν πρόκειται για γέλιο. Όσα περισσότερα κανάλια τους δώσεις, τόσο καλύτερα θα διαβάζουν τα σήματα. Γι’ αυτό το λόγο, φρόντισε όλοι σου οι άνθρωποι να παρευρίσκονται μέσω video, γιατί θα διευκολύνει το γέλιο.

Χαμογέλα αρκετά και μίλα λίγο πιο δυνατά

Οι άνθρωποι συνήθως κοιτούν τον ηγέτη του meeting για σημάδια ως προς τι είναι αποδεκτό από άποψη συμπεριφοράς, ακόμα και η δυνατότητα να γελάσουν. Το πιο απλό και πιο ισχυρό σημάδι προσώπου ότι το γέλιο είναι αποδεκτό, είναι ένα αυθεντικό χαμόγελο. Το κύριο ηχητικό σημάδι είναι ο τόνος της φωνής σου. Σχεδόν ανεξάρτητα από την κουλτούρα, ένας λίγο πιο υψηλός τόνος φωνής δίνει το σήμα ότι θες να δημιουργήσεις ένα πιο χαλαρό κλίμα για την ομάδα. 

Γίνε πρότυπο

Επειδή, σαν το χασμουρητό, το γέλιο προκαλεί γέλιο, ίσως τίποτα δεν είναι ισχυρότερο για την ομάδα σου από το να γελάσεις εσύ ο ίδιος. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν μεταξύ ενός αυθεντικού και ενός ψεύτικου γέλιου. 

Βρες κι εσύ τη διάθεση

Πρέπει να ξεκινήσεις από τη δική σου χημεία πριν το meeting. Είναι πιο εύκολο να διατηρείς το γέλιο και τις χημικές του ουσίες, από το να ξεκινάς ένα zoom call με άσχημη διάθεση. Ιδανικά, προσπάθησε να γελάσεις, ακόμα και για μερικά δευτερόλεπτα, εκ των προτέρων. 

Ακόμα κι όταν η πανδημία περάσει και επιστρέψουμε στη φυσιολογική κοινωνική ζωή, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα δουλεύουν εξ αποστάσεως, οπότε το ζήτημα του γέλιου ήρθε για να μείνει. Όσο κι αν η τεχνολογία εξελιχθεί, η κοινωνική συμπεριφορά και η νευροχημεία εξελίσσονται στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων. Εφόσον αυτή η ταχύτητα είναι απίθανο να αυξηθεί ξαφνικά τα επόμενα 20 ή ακόμα και 200 χρόνια, οι ηγέτες πρέπει να γίνουν καλοί στην ενίσχυση του γέλιου.

Διάβασε ακόμα:

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν να γίνεις πιο αποτελεσματικός ηγέτης στην κρίση του κορονοϊού, αλλά και μετά

Αυτοί είναι οι παράγοντες που δημιουργούν στρες στον εργασιακό χώρο