Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών στις 8 Ιουνίου είναι μια σημαντική επέτειος κατά την οποία άνθρωποι από όλο τον κόσμο γιορτάζουν και τιμούν τους ωκεανούς μας, το Γαλάζιο Πνεύμονα του πλανήτη μας. Δεδομένου ότι η προσοχή του κόσμου εξακολουθεί να είναι στραμμένη στην κρίση της νόσου COVID-19, οι φετινοί εορτασμοί είναι εύλογα διαφορετικοί. Ο χρόνος που περνάμε σε απομόνωση μας κάνει να αισθανόμαστε ότι ποτέ δεν ήταν σημαντικότερο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. 

Ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που πολλοί από εμάς διατηρούν τη φυσική αποστασιοποίηση, αυτή η σημαντική ημέρα μας υπενθυμίζει όσα μας φέρνουν κοντά. Οι ωκεανοί μας συνδέουν. Μας δίνουν ζωή. Μας εμπνέουν. Μας επιτρέπουν να αναπνέουμε. 

Πάνω από το 50% του οξυγόνου που παράγεται στη Γη προέρχεται από φυτικούς μικροοργανισμούς (φυτοπλαγκτόν) που ζουν στους ωκεανούς μας. Χάρη σε αυτούς, ο ωκεανός αποτελεί το Γαλάζιο Πνεύμονα του πλανήτη μας. Αυτή η λεπτή διαδικασία είναι ένα ευαίσθητο φαινόμενο που συμβαίνει μόνον όταν υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες. Σήμερα, λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών, της ρύπανσης από πλαστικό στους ωκεανούς και της κλιματικής αλλαγής, το μέλλον αυτού του ευαίσθητου φαινομένου είναι αβέβαιο. 

Από το 2012, το πρόγραμμα Water Lovers της Biotherm επιδιώκει να αυξάνει την ενημέρωση των καταναλωτών για την προστασία των ωκεανών και την απειλή της πλαστικής ρύπανσης. 

«Ξέρουμε ότι ορισμένοι καταναλωτές αισθάνονται πίεση όταν αρχίζουν να ασχολούνται περισσότερο με το θέμα της βιωσιμότητας: «όσο περισσότερα κάνω, τόσο λιγότερο αισθάνομαι ότι κάνω αρκετά», λέει ο Giulio Bergamaschi, Global Brand President της Biotherm. «Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε άβολα και να θέλουμε να κάνουμε περισσότερα. Ως μάρκα, ως άτομα, όλοι στην Biotherm αισθανόμαστε το ίδιο. Ως μάρκα, ξεκινήσαμε το ταξίδι μας προς τη βιωσιμότητα έχοντας τον στόχο να επιτύχουμε μηδενική επίπτωση στο νερό έως το 2025. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς από εμάς δεν πρέπει να κάνει αυτό το ταξίδι μόνος του. Είμαστε όλοι κομμάτι της κοινότητας του Water Lovers κι έχουμε δεσμευτεί να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους ωκεανούς μας.» 

Φέτος, η Biotherm συνεργάζεται με καλλιτέχνες, ακτιβιστές και άλλους Water Lovers, προκειμένου να ενημερώσει περισσότερους ανθρώπους για τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης των ωκεανών και τον ρόλο που παίζει το φυτοπλαγκτόν στο να αποτελούν οι ωκεανοί το Γαλάζιο Πνεύμονα του πλανήτη μας. Η μάρκα δημοσιεύει δύο σύντομες ταινίες – το Into the Depths με πρωταγωνιστές τους Théo Curin και Guillaume Néry και το Breathing the Ocean με την Julie Gautier και μουσική του παραγωγού Molécule – που αποδεικνύουν ότι η τέχνη μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό καταλύτη στον ακτιβισμό. 

Το εγχείρημα μοιάζει ακατόρθωτο για να το επιτύχει κανείς μόνος του, αλλά μαζί, μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα βρεθείς στην παραλία, αφιέρωσε λίγο χρόνο συγκεντρώνοντας όσα μολύνουν το περιβάλλον, για να συμβάλλεις κι εσύ στην προστασία του γαλάζιου πνεύμονα. Στη συνέχεια, μοιράσου την εμπειρία σου στα social media με τα hashtags #biothermgreece #waterloverchallenge.

Διάβασε ακόμα:

«Πώς ανακάλυψα τον σκοπό μου όταν αποκλείστηκα σε ένα ελληνικό νησί»

Breaking the Glass Ceiling: Γυναίκες στις επιχειρήσεις

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.