Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς πήρε το όνομα της η μέθοδος.
-Για ποιες κατηγορίες ανθρώπων είναι πολύ αποτελεσματική.


Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως ο δείκτης αποδοτικότητας εν μέσω καραντίνας βρίσκεται σε δραματικά χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με την περίοδο της δια ζώσης εργασίας. Οι εργαζόμενοι, παρά τις επίμοχθες προσπάθειες διατήρησης της παραγωγικότητάς τους στα απαιτούμενα επίπεδα, φαίνεται να αποτυγχάνουν. Τη λύση σε αυτό έρχεται να δώσει ο Franscesco Cirillo, ο οποίος στα τέλη του 20ου αιώνα παρουσίασε τη στρατηγική μέθοδο διαχείρισης γνώστου, ονόματι Pomodoro Technique.

Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, ο χρόνος διασπάται σε διαστήματα των 25 λεπτών αυστηρά, τα οποία συνοδεύονται απο μικρά διαλείμματα. Η μέθοδος πήρε το όνομά της –«Μέθοδος Ντομάτα»- καθώς ο ο Cirillo χρησιμοποίησε στις εργαστηριακές δοκιμές του έναν χρονοδιακόπτη στο σχήμα ντομάτας.

Βήμα 1ο: Το πρώτο βήμα στο οποίο πρέπει να προβείς είναι να πάρεις μια συνειδητή απόφαση σχετικά με το τι θα ήθελες να επιτύχεις. Ποια είναι η «άσκηση» που θα εκτελέσεις με τη μέθοδο αυτή;

Βήμα 2ο: Σε δεύτερο χρόνο καθορίζεις το χρονόμετρό σου. Για τους ενήλικες τα εικοσιπέντε λεπτά δεν επαρκούν, εκτός αν αφορούν μια πολύ συγκεκριμένη δραστηριότητα, όπως προετοιμασία για μια ολιγόλεπτη ομιλία ή παρουσιάση. Επομένως ανάλογα με την δραστηριότητα ρυθμίζεις το «ξυπνητήρι» σου στον αντίστοιχο χρόνο. Μπορείς να αξιοποιήσεις την αφύπνηση του κινητού  σου, την αντίστροφη μέτρηση ή ακόμα έναν κλασικό χρονομετρητή μαγειρέματος.

Βήμα 3ο: Συγκέντρωση. Ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετωπίζει πληθώρα παραγόντων που του αποσπούν την προσοχή. Τηλεφωνήματα, ειδοποιήσεις των κοινωνικών δικτύων, εισερχόμενα emails. Επομένως για να συγκεντρωθείς, θα πρέπει να έχεις δαμάσει τους εξωγενείς παράγοντες. Είναι πολύ σημαντικό να καθορίσεις λοιπόν εσύ πότε είσαι έτοιμος να απαρνηθείς οτιδήποτε σε δελεάζει και να επικεντρωθείς πλήρως στην εργασία σου.

Βήμα 4ο: Σύμφωνα με τον Cirillo για να θεωρηθεί επιτυχημένη η Μέθοδος Pomodoro θα πρέπει να επαναλάβεις τη διαδικασία αυτή –της εργασίας ανά 25λεπτα- τουλάχιστον τέσσερις φορές, με τα αντίστοιχα πεντάλεπτα διαλείμματα. Βέβαια, έχουμε ήδη αναφέρει οτι οι ενήλικες τροποποιούν τον χρόνο αυτό. Το μυστικό στην περίπτωση αυτή είναι να διατηρείς την αναλογία ένα προς πέντε στον χρόνο του διαλείμματος. Αν για παράδειγμα θέλεις να ρυθμίσεις το ξυπνητήρι στα εξήντα λεπτά, τότε το διάλειμμά σου θα είναι δώδεκα λεπτά αυστηρά.

Βήμα 5ο: Έπειτα απο δύο ώρες αυστηρής τήρησης του προγράμματος αυτού δικαιούσαι ένα μεγαλύτερο διάλειμμα. Ωστόσο θα πρέπει να προσέξεις να μην ξεπεράσει ο χρόνος αυτός, τον χρόνο εργασίας σου, καθώς στην περίπτωση αυτή μηδενίζεις το κοντέρ της συγκέντρωσης και είναι δυσκολότερη η επανένταξη στην αυστηρότητα της επανάληψης των Pomodoros.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως η μέθοδος αυτή είναι εξίσου αποτελεσματική και για μαθητές. Στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να χρειαστεί η τροποποίηση των χρονικών ορίων. Βέβαια, για τους μαθητές, αυτό που ενδείκνυται είναι η επαναληψιμότητα ανά τέσσερα Pomodoros των εικοσιπέντε λεπτών και η επιμήκυνσή τους, εαν καταστεί ανάγκη, κατά δύο. Επομένως ενώ ως ενήλικες μπορούμε να εργαστούμε επαναλαμβάνοντας τα Pomodoros για όσες φορές χρειαστεί ή αντέχουμε, για τους μαθητές τα όρια είναι πιο συγκεκριμένα.

Άλλωστε όπως είπε και ο Sydney Smith, “Υπάρχει μόνο μια μέθοδος και αυτή είναι η σκληρή δουλειά”

Διάβασε ακόμα:

Θες να πετύχεις επαγγελματικά; Σταμάτα να κάνεις αυτά τα 14 πράγματα

Πώς να ανακάμψεις από ένα burnout – Οι 4 τρόποι «κλειδιά»

Author(s)

  • Η Φρέρια Παπαθανασίου είναι απόφοιτος του κλασικού τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Κατέχει το ανώτατο πτυχίο γλωσσομάθειας στα αγγλικά και στα γαλλικά. Ασχολείται, παράλληλα με τη διδασκαλία, και με τη Συμβουλευτική Μεθοδολογία Διαβάσματος, καθώς και τη Σχολική και Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Αρθρογραφεί για το προσωπικό εκπαιδευτικό ιστολόγιο που διατηρεί και ασχολείται με τη μετάφραση, την επεξεργασία και την επιμέλεια φιλολογικών κειμένων.