Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Ποιος είναι ο “ενοχλητικός συγκάτοικος”.
-Γιατί αξίζει να είσαι ευγενικός απέναντι στον εαυτό σου.
Το αυτοσαμποτάζ μπορεί να σε αποτρέψει να φτάσεις στο φουλ των δυνατοτήτων σου, δημιουργώντας άγχος και αμφιβολίες, κάτι που μπορεί να περιορίσει την εξέλιξή σου και την επιτυχία σου στη δουλειά. Ανασφάλειες, έλλειψη αυτοπεποίθησης και ο φόβος της αποτυχίας συμβάλλουν σε αυτά τα συναισθήματα και μπορούν γρήγορα να επηρεάσουν την απόδοσή σου.
Δεν είναι εύκολο να αποφύγεις την κυριαρχία των συναισθημάτων σου, αλλά είναι δυνατό. Για να τα καταφέρεις, χρειάζεσαι να βρεις τη ρίζα της επικριτικής εσωτερικής φωνής σου ή “τον ενοχλητικό συγκάτοικο”, όπως τον αποκαλεί η Arianna Huffington, ιδρύτρια και CEO της Thrive Global. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να μειώσεις την επιρροή αυτών των συναισθημάτων.
Ακολουθούν μερικοί τρόποι που μπορείς να “σπάσεις” το αυτοσαμποτάζ σου:
Αναγνώρισε τα σημάδια
Αρχικά, χρειάζεται να μπορείς να αναγνωρίζεις πώς εκδηλώνεται το αυτοσαμποτάζ στο γραφείο. “Μπορεί να μην κυνηγάς αυτό που θες, να είσαι αναβλητικός ή να προετοιμάζεις τον εαυτό σου για την αποτυχία, δημιουργώντας ένα αδύνατο πρόγραμμα,” αναφέρει η Lisa Firestone, Ph.D., κλινική ψυχολόγος και senior editor του PSYCHALIVE. Αυτές οι τάσεις εμφανίζονται, όταν ο ενοχλητικός συγκάτοικός σου σε ρίχνει.
Πρόσεχε τι λες στον εαυτό σου
Τείνουμε να λέμε αυτοκαταστροφικά πράγματα στον εαυτό μας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Αφού αυτές οι σκέψεις μπορεί να είναι καταστροφικές, είναι σημαντικό να δίνεις προσοχή σε αυτές και στη συνέχεια να τα ανακατευθύνεις αναλόγως. “Οι καταστροφικές σκέψεις ή η επικριτική εσωτερική φωνή συχνά γίνονται λανθασμένα αντιληπτές ως μια ρεαλιστική αληθινή αξιολόγηση του εαυτού μας,” σημειώνει η Firestone. Αλλά δεν ισχύουν καθόλου. “Δίνοντας προσοχή και σημασία σε αυτές τις σκέψεις, μπορείς να αναπτύξεις την ενσυνειδητότητά σου, να μην ταυτίζεσαι με αυτές και να μην τις θεωρείς ακριβή αξιολόγηση του εαυτού σου. Αντ’ αυτού, θα αρχίσεις να τις θεωρείς έναν εσωτερικό σαμποτέρ που υποσκάπτει εσένα και τους στόχους σου,” υποστηρίζει η Firestone.
Καλλιέργησε μια ευγενική στάση απέναντι στον εαυτό σου
Πρέπει να είσαι ευγενικός απέναντι στον εαυτό σου. Όταν προσπαθείς να διορθώσεις τη συμπεριφορά του αυτοσαμποτάζ, ίσως διαπιστώσεις ότι προσεγγίζεις αυτή την αλλαγή από ένα σημείο μίσους. “Είναι πολύ πιο αποδοτική στρατηγική να είσαι περίεργος ως προς οτιδήποτε μπαίνει στο δρόμο σου,” τονίζει η Firestone. Καλλιέργησε καλοσύνη και περιέργεια για τις εσωτερικές σου σκέψεις, αντί να τιμωρείς τον εαυτό σου, επειδή συνηθίζεις να αυτοσαμποτάρεσαι. Η αλλαγή δεν θα συμβεί εν μία νυκτί. “Όταν δείχνεις κατανόηση στον εαυτό σου, μπορείς να αντιμετωπίσεις κατά πρόσωπο τις συμπεριφορές που δεν σου αρέσουν σε αυτόν και να ξεκινήσεις τη διαδικασία της αλλαγής,” ισχυρίζεται η Firestone.
Διάβασε ακόμα:
Γιατί χάνουμε τον ενθουσιασμό στη δουλειά μας
Πώς να παραμείνεις αποδοτικός, όταν είσαι αντιμέτωπος με το φόβο του κορονοϊού