Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σημαίνει ο όρος intrapreneur.
-Γιατί το αίσθημα ελευθερίας είναι χρήσιμο.


Έχεις ακούσει σίγουρα τον όρο entrepreneur, που δεν σημαίνει τίποτα άλλο από επιχειρηματίας, ένας άνθρωπος που έχει δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση στην οποία απασχολεί έναν αριθμό εργαζομένων. Μήπως όμως δεν έχεις ακούσει τον όρο «intrapreneur»; Ήρθε η ώρα να τον γνωρίσεις, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν εσωτερικούς επιχειρηματίες.

Ποιος είναι ο intrapreneur; 

Ο όρος αναφέρεται σε έναν εργαζόμενο, ο οποίος λειτουργεί ως entrepreneur (επιχειρηματίας) καθώς έχει μάθει να εφαρμόζει  τις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού. Ο intrapreneur, παρ’ όλο που ίσως να μην αποκτήσει ποτέ τη δική του επιχείρηση, είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία των εταιρειών, καθώς έχει κίνητρο, είναι διορατικός, είναι άτομο που πράττει και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για να δημιουργήσει ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία.  Επίσης, γνωρίζει ότι η αποτυχία δεν έχει προσωπικό κόστος, όπως για έναν επιχειρηματία, αφού ο οργανισμός απορροφά τις απώλειες που προκύπτουν από την αποτυχία. 

Ο intrapreneur είναι ο τύπος εργαζομένου που όλες οι εταιρείες θα ήθελαν να διαθέτουν, γιατί είναι αυτός που θα φέρει την καινοτομία και την εξέλιξη.

Το σημαντικό, όμως, είναι για μια εταιρεία να γνωρίζει πώς να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί τη διορατικότητα και το ταλέντο ενός intrapreneur. Γι’ αυτό η Ελένη Παπαδάκη, Life Coach, αναλύει τι πρέπει να κάνεις αν είσαι ο διευθυντής:

1.Μην τον αντιμετωπίζεις σαν υπάλληλο

Αφού προσλάβουν έναν εργαζόμενο, πολλοί εργοδότες εφαρμόζουν την τακτική του αφεντικού και του δούλου, κάτι που κάνει τον εργαζόμενο να μοιάζει ότι δουλεύει για το αφεντικό κι όχι για την εταιρεία. Για να διατηρήσεις ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, είναι υψίστης σημασίας να μην επιβάλλεις καθήκοντα στους εργαζομένους σου. Είναι αρκετά σύνηθες στις ελληνικές εταιρείες οι «intrapreneurs» να προσπαθούν να λειτουργήσουν ενάντια σε ξεπερασμένες πρακτικές, στρατηγικές και πεποιθήσεις. Αντί για αυτό, κάνε τους εργαζομένους σου να πιστέψουν ότι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της εταιρείας, δίνοντάς τους την ελευθερία να διαχειριστούν τα καθήκοντά τους με τον δικό τους τρόπο εντός μιας προκαθορισμένης προθεσμίας.

2.Μην ελέγχεις κάθε βήμα του                       

Οι περισσότεροι διευθυντές ελέγχουν κάθε ενέργεια των εργαζομένων τους. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, ο έλεγχος είναι απαραίτητος, αλλά μετά από αυτήν, κάθε εργαζόμενος δικαιούται την ευκαιρία να εκπληρώνει τα καθήκοντα του με τον τρόπο που επιθυμεί. Επομένως, για να μπορέσεις να διερευνήσεις τις δυνατότητες του εργαζομένου, πρέπει να αποφύγεις τη διαρκή επίβλεψη. 

3.Άφησέ τον ελεύθερο    

Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι αν το προσωπικό σου είναι διαρκώς υπό έλεγχο, θα λειτουργεί σαν ρομπότ, δεν θα είναι ικανοποιημένο και δεν θα προωθεί την καινοτομία. Γι’ αυτό το λόγο, για να κάνεις έναν υπάλληλο το δυνατότερο χαρτί της εταιρείας σου, πρέπει να του δώσεις την ελευθερία να κάνει τις δικές του επιλογές. Το κλειδί είναι να τον κάνεις ηγέτη, γιατί οι ηγέτες παίρνουν αποφάσεις. Αυτό θα τον κάνει να αισθάνεται δυνατός και να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα μια ενδεχόμενη κρίση. 

4.Άφησέ τον να ρισκάρει        

Η εμπιστοσύνη είναι το καλύτερο συναίσθημα που μια εταιρεία μπορεί να εμπνεύσει στους υπαλλήλους της. Είναι αλήθεια ότι τα χρήματα και ο έπαινος έχουν αξία, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το να ξέρει ένας εργαζόμενος ότι ο διευθυντής του τον στηρίζει ανεξάρτητα από τους πιθανούς κινδύνους. Οι intrapreneurs κάνουν λάθη καθημερινά, άρα είναι σημαντικό οι διευθυντές να υποστηρίζουν τις αποφάσεις τους και να λύνουν μαζί τα προβλήματα, σε περίπτωση που μια απόφαση δεν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

5.Μην τηρείς ευλαβικά την ιεραρχία

Πλέον, η ιεραρχία, ως σύστημα, έχει εξελιχθεί και οι οργανισμοί κάνουν ανοιχτές συζητήσεις προωθώντας το μοντέλο της συμμετοχικής διοίκησης, ενώ υπάρχει άνεση μεταξύ του αφεντικού και του υπαλλήλου. Όταν οι τίτλοι και η ιεραρχία καταργούνται, κάθε μέλος της εταιρείας γίνεται ιδιοκτήτης και οι εργαζόμενοι αισθάνονται δυνατοί και ανεξάρτητοι μέσα στον οργανισμό, πιο ενδυναμωμένοι και έτοιμοι να αναλάβουν νέα έργα και να επιλύουν προβλήματα.                                

Συνοψίζοντας, ο intrapreneur είναι ο τύπος εργαζομένου που όλες οι εταιρείες θα ήθελαν να διαθέτουν, γιατί είναι αυτός που θα φέρει την καινοτομία και την εξέλιξη. Ωστόσο, πρέπει να φερθούν έξυπνα για να τον κρατήσουν.

Η Ελένη Παπαδάκη είναι Life Coach και στόχος της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τη δύναμη να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Διάβασε ακόμα:

Το Κίνητρο Ως Καταλύτης Για Την Αύξηση Της Παραγωγικότητας

Νέος Manager; Πώς Θα Κερδίσεις Τον Σεβασμό Της Ομάδας Σου

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.