Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να μην γίνεις σαν την Έμμα.
-Γιατί το γραφείο βλάπτει την ευεξία σου.


Εσύ γνωρίζεις την Έμμα; Αν όχι, θα έπρεπε γιατί είναι ο εργαζόμενος του μέλλοντος, τουλάχιστον σύμφωνα με τους ερευνητές. Πρόκειται για ένα ανδρείκελο που έχει σχεδιαστεί για να δείξει πώς η εργασία σε ένα μη εργονομικά καλό γραφείο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους εργαζόμενους.

Αυτό το μοντέλο δημιούργησαν ερευνητές μετά από συνεντεύξεις με περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τα θέματα υγείας και τις ανησυχίες τους. Η ομάδα προέβλεψε πώς τα γραφεία ενδέχεται να αλλάξουν το ανθρώπινο σώμα τα επόμενα 20 χρόνια.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τους ειδικούς της εταιρείας Helix 3D Ltd για να δημιουργήσουν την Έμμα, ένα μοντέλο σε φυσικό μέγεθος για να απεικονίσουν τις πιθανές επιπτώσεις του σύγχρονου εργασιακού χώρου στο σώμα μας. Συγκεκριμένα, η Έμμα έχει μια μόνιμη καμπούρα, επειδή κάθεται κάθεται για πολλές ώρες σε ένα γραφείο χωρίς να σηκώνεται, έχει ξηρά κόκκινα μάτια από την παρατεταμένη έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή και χλωμό δέρμα, από τα χρόνια που περνά σε ένα γραφείο κάτω από τη λάμψη του τεχνητού φωτός και μακριά από το φως του ήλιου.

Οι συνθήκες εργασίας

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι άνθρωποι που εργάζονται σε γραφείο είναι περισσότεροι από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο εργασιακό περιβάλλον. Και αυτή η συνθήκη είναι επικίνδυνη για την ευεξία μας. Το γραφείο αποτελεί μια σημαντική απειλή για τη μελλοντική υγεία κάθε χώρας και κατ’ επέκταση την αποδοτικότητά της. 

Γιατί; Γιατί οι συνθήκες που επικρατούν δεν ευνοούν την υγεία και την αποδοτικότητά μας. 

Αυτό αποδεικνύει η έκθεση Work Colleague of the Future. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι εργαζόμενοι γραφείου περνούν κατά μέσο όρο 6 ώρες καθημερινά σε ένα γραφείο. Πάνω από το 90% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ανησυχεί πως αυτό ήταν υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα και το 98% φοβάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα υγείας.


Το γραφείο αποτελεί μια σημαντική απειλή για τη μελλοντική υγεία κάθε χώρας και κατ’ επέκταση την αποδοτικότητά της. 

«Η έκθεση Work Colleague of the Future δείχνει πως οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πρέπει πραγματικά να δράσουν τώρα και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κακής υγείας στο χώρο εργασίας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας. «Εάν δεν κάνουμε ριζικές αλλαγές στην επαγγελματική μας ζωή, όπως το να κινούμαστε περισσότερο, να αλλάξουμε τη στάση του σώματος στο γραφείο, να κάνουμε τακτικά διαλείμματα, τα γραφεία μας θα μάς αρρωστήσουν. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι του μέλλοντος θα μπορούσαν να υποφέρουν από προβλήματα υγείας».

Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, το μέλλον του μέσου εργαζομένου δεν προμηνύεται πολύ λαμπρό, εκτός αν δράσουμε εγκαίρως.

Διάβασε ακόμα:

Συγχαρητήρια Προσλαμβάνεστε! Πώς Να Σκίσεις Σε Μία Συνέντευξη

Μπορούν Οι Φιλίες Του Γραφείου Να Σε Κάνουν Να Αποφύγεις Το Burnout;

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.