Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντική είναι η φαντασία.
-Πώς να μπεις σε ύπνωση.


Ακούμε όλο και συχνότερα για το πώς το άγχος και το στρες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αναρωτιέσαι αν υπάρχει άλλος τρόπος να ενισχύσεις το να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου συμπληρωματικά με την ιατροφαρμακευτική πρόληψη και περίθαλψη; 

Η παρακάτω άσκηση Αυτό-Ύπνωσης συνδυάζει έναν δημιουργικό οραματισμό σε κατάσταση ύπνωσης. Σε αυτή την κατάσταση θα αποφορτιστείς και θα βιώσεις τη μέγιστη δυνατή σωματική και νοητική χαλάρωση. Επίσης με τον δημιουργικό οραματισμό θα γεμίσεις ελπίδα, ευεξία και σθένος που χρειάζεσαι είτε θέλεις να δράσεις προληπτικά είτε θέλεις να ξεπεράσεις μια ασθένεια που σε ταλαιπωρεί.

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η φαντασία σου

Η Αυτό-Ύπνωση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια δημιουργική χρήση της φαντασίας μας. Θα χρειαστεί να φανταστείς την αύξηση των λεμφοκυττάρων και των κυτταροκτόνων κυττάρων στο αίμα σου. Αν δεν θέλεις να ψάξεις στο διαδίκτυο για το πώς αυτά απεικονίζονται ώστε να τα οραματιστείς τότε σου προτείνουμε κάποιες εναλλακτικές παρακάτω.

Τα λεμφοκύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που προστατεύουν το σώμα από τη μόλυνση παράγοντας χημικά που καταστρέφουν κάθε ξένο υλικό. Έτσι λοιπόν πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας έναν στρατό πανομοιότυπων κυττάρων που καταπολεμούν τη μόλυνση. Επίσης “θυμούνται” τον εισβολέα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ασυλίας μας σε μια μελλοντική επίθεση. Τα κυτταροκτόνα κύτταρα καταπολεμούν τα μολυσμένα με ιό κύτταρα.

Τι να κάνεις στη συνέχεια:

1. Μπες σε Ύπνωση. Μπορείς να ανατρέξεις σε προηγούμενα άρθρα για το πως μπορείς να μπεις σε κατάσταση Ύπνωσης.

2. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου. Επικεντρώσου εκεί χωρίς κάποια πρόθεση να την αλλάξεις. Επανάλαβε στον εαυτό σου ότι με κάθε αναπνοή χαλαρώνεις όλο και περισσότερο και μπαίνεις σε βαθύτερη  ύπνωση. 

3. Άφησε την αναπνοή σου να σε καθοδηγήσει. Παρακολούθησε το σώμα σου χωρίς να παρεμβαίνεις. Συντονίσου στο ρυθμό του σώματος, στον χτύπο της καρδιάς και στον παλμό της. Αισθάνσου, παρατήρησε και απόλαυσε το. Ό,τι απολαμβάνεις θα το επαναλάβεις πιο εύκολα.

4. Φαντάσου ότι δυναμώνει η άμυνά σου. Φαντάσου δηλαδή ότι υπάρχει αύξηση των λεμφοκυττάρων, των κυτταροκτόνων και των λευκών αιμοσφαιρίων στην κυκλοφορία του αίματός σου. Φαντάσου ότι πολλαπλασιάζονται και αυξάνεται η παρουσία τους. Με το που αυξάνονται τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων στην κυκλοφορία του αίματός σου, τα κυτταροκτόνα και τα λευκά αιμοσφαίρια αναλαμβάνουν δράση. Φαντάσου ότι κάθε ξένο υλικό που εισβάλει στο σώμα σου, μικρόβια και ανεπιθύμητοι  ιοί εξουδετερώνονται. Μπορείς να το φανταστείς με πολλούς τρόπους:

  • Χρώματα: Μπορείς να φανταστείς τους εισβολείς, μικρόβια ή οτιδήποτε άλλο ανεπιθύμητο να έχουν ένα συγκεκριμένο χρώμα και τα βοηθητικά κύτταρα να έχουν ένα άλλο χρώμα και καθώς αυτά εξαπλώνονται, να αλλάζουν χρώμα ή να εξουδετερώνουν τα αντίπαλα χρώματα όταν συναντιούνται.
  • Εικόνες: όπως πολεμιστές στο αίμα (που αντιπροσωπεύουν τα βοηθητικά κύτταρα) να εξουδετερώνουν κάθε τι ανεπιθύμητο. Μπορείς να φανταστείς ένα «pacman» (από το κλασσικό βιντεοπαιχνίδι) που τρώει τα αντίπαλα «φαντασματάκια».
  • Ήχους: Μπορείς να φανταστείς ότι όλα τα βοηθητικά κύτταρα κάνουν κάποιο συγκεκριμένο ήχο που ακούγεται μέσα στο σώμα και εξουδετερώνει ό,τι είναι ανεπιθύμητο.
  • Συναισθήματα: Μπορείς επίσης να φανταστείς ότι τα βοηθητικά κύτταρα έχουν συναισθήματα ή μια θετική ενέργεια κάποιου είδους που κινείται μέσα σου εξουδετερώνοντας και καταστρέφοντας οτιδήποτε ανεπιθύμητο. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο σε αυτό το βήμα.

5. Συνέχισε να χαλαρώνεις και φαντάσου μια αίσθηση ευεξίας να πλημμυρίζει  το σώμα σου. Κάνε θετικές υποβολές στον εαυτό σου ότι νιώθεις πιο υγιής, πιο ανανεωμένος, πιο αναζωογονημένος, πιο ζωηρός, γεμάτος ενέργεια. Πίστεψε ότι η «άμυνά» σου είναι πανίσχυρη και φαντάσου τον εαυτό σου σε διάφορες πτυχές της ζωής σου να είναι υγιής, δυνατός και να νιώθει υπέροχα. Διαβεβαίωσε τον για το πόσο ωφέλιμο είναι αυτό που κάνεις αυτή την στιγμή.

6. Βγες από την ύπνωση, μετρώντας από το ένα έως πέντε. Διαφορετικά, μπορείς να αρχίσεις να κουνάς τα δάχτυλά των χεριών και των ποδιών σου, να παίρνεις βαθύτερες αναπνοές, να προσανατολίζεσαι ξανά σιγά σιγά στο εδώ και τώρα και μετά να ανοίξεις τα μάτια σου.

Θα πετύχεις τα καλύτερα αποτελέσματα όταν επαναλαμβάνεις την διαδικασία καθημερινά για αρκετές εβδομάδες, το λιγότερο 4 εβδομάδες. Όσο πιο πολύ εξασκηθείς, τόσο περισσότερο θα ωφεληθείς. Δεν έχεις παρά να την δοκιμάσεις!

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Ο Διαλογισμός Διατηρεί Τον Εγκέφαλο Νέο

Mindfulness: Ο Τρόπος Για Να Σταματήσεις Να Ζεις Μηχανικά

Author(s)

  • Στέφανος Βαούτης

    Υπνοθεραπευτής

    Ο Στέφανος Βαούτης είναι υπνοθεραπευτής, ειδικευμένος στην κλινική και αναλυτική αυτό-ύπνωση και το Coaching με NLP και Ύπνωση.