Το να ταξιδεύεις μόνος είναι για πολλούς ακόμα μια τρομακτική ιδέα. Ωστόσο, τα οφέλη από το να ταξιδεύετε μόνοι σας είναι πολλά. Κάνεις τα δικά σου σχέδια, τρως ό,τι θέλεις, μένεις  περισσότερο ή φεύγεις νωρίτερα, μιλάς με τους ανθρώπους που σου αρέσουν κ.λπ.

 Αλλά υπάρχουν περισσότερα. Το να ταξιδεύετε μεμονωμένα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στην προσωπικότητά σας. Μπορείτε να αναπτυχθείτε ως άτομο, να μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας και να επιστρέψετε ένας πιο ευτυχισμένος άνθρωπος! Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να τα πετύχετε όλα αυτά; 

Τα κύρια πλεονεκτήματα του να ταξιδεύεις μόνος

Εδώ είναι ένας μικρός κατάλογος: 

Ελευθερία 

Πρώτα και κύρια, το να ταξιδεύεις μόνος σημαίνει να έχεις την απόλυτη ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις (εντός των ορίων του νόμου φυσικά). Ποιος δεν είχε ποτέ λογομαχία με τον/την σύντροφο που ταξιδεύει επειδή έχετε διαφορετικές απόψεις για το πώς να συμπληρώσετε το δρομολόγιο του ταξιδιού σας; 

Το να ταξιδεύεις μόνος σημαίνει να κάνεις ό,τι θέλεις, είτε θέλεις να πας με πρόγραμμα είτε χωρίς πρόγραμμα! 

 Προσωπική ανάπτυξη 

«Πήγαινε να βρεις τον εαυτό σου», όλοι έχουμε ακούσει το κλισέ, αλλά πώς μπορείς να το κάνεις πραγματικά; Θα πρέπει να επαναδιατυπώσουμε τη δήλωση από το «πήγαινε να βρεις τον εαυτό σου» σε «πήγαινε να ανακαλύψεις την ανεξαρτησία σου», γιατί αυτό κάνεις στην πραγματικότητα. Είναι δύσκολο να πιστέψετε πόσο δυνατό θα είναι το αίσθημα του άθλου που θα αισθανθείτε πως κάνατε , μετά την  επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου σας ταξιδιού!

Θα ανακαλύψετε μιαν άλλη πλευρά του εαυτού σας καθώς θα θυμόσαστε πώς συμπεριφερθήκατε  και αντιδράσατε σε απρόβλεπτες καταστάσεις στο εξωτερικό και  αυτό θα κάνει την  αυτοπεποίθησή σας να τονωθεί ! 

Το να ταξιδεύεις μόνος είναι ΠΑΝΤΑ περιπέτεια

 Ό,τι κι αν κάνετε ταξιδεύοντας μόνοι σας, θα το νιώσετε ως περιπετειώδες. Βγαίνεις έξω από τη ζώνη άνεσής σου, ταξιδεύεις σε ένα μέρος που ίσως δεν έχεις ξαναπάει, γνωρίζεις νέους ανθρώπους που θα σου αφήσουν μόνιμες αναμνήσεις και πολλά άλλα. Πράγματα που δεν θα συνέβαιναν ποτέ μέσα στα όρια του σπιτιού σας , θα σας συμβαίνουν σε καθημερινή βάση, όταν αποφασίζετε να ταξιδέψετε μόνοι σας. 

Τώρα αυτό σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια  όταν ταξιδεύετε μόνοι σας;  Όχι φυσικά, δεν θα πούμε ψέματα, γιαυτό διαβάστε κάποια πράγματα που μπορεί να σας συμβούν:

 – Μπορεί να νιώσετε μοναξιά σε στιγμές που δεν μπορείτε να βρείτε άτομα με ίδιες με σας ιδέες

 – Ορισμένα πράγματα, όπως δραστηριότητες ή δωμάτια ξενοδοχείου μπορεί να είναι πιο ακριβά για μεμονωμένους ταξιδιώτες

 -Πρέπει να πείτε πολλά «αντίο». Το να συναντάς ανθρώπους είναι ωραίο, το να αποχαιρετάς τους νέους σου φίλους συχνά δεν είναι τόσο ωραίο. 

Το να ταξιδεύεις μόνος είναι καλό για σένα και για την ψυχή σου 

Μιλήσαμε για προσωπική ανάπτυξη, αλλά επειδή αυτή είναι μια ευρεία έννοια, τόσο ευρεία που μπορεί να φαίνεται κενή με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι την  γελοιοποιούν. 

Ακολουθούν λοιπόν ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα για το πως το να ταξιδεύεις μόνος σου  μπορεί να σας αλλάξει ως άνθρωπο. 

-Ελάτε σε επαφή με διαφορετικές εθνικότητες: η συνάντηση με ανθρώπους από διαφορετικά μέρη του κόσμου θα σας δώσει μια γεύση από διαφορετικές νοοτροπίες, τρόπους σκέψης για τη ζωή κ.λπ. Θα σας αφήσει επίσης να σκεφτείτε πώς είναι η ζωή στο σπίτι σας σε σύγκριση με τη ζωή των συνταξιδιωτών σας. 

-Σκεφτείτε τον εαυτό σας: Όταν ταξιδεύετε μόνοι σας, βρίσκετε πραγματικά απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως «Τι μου αρέσει πραγματικά να κάνω;», «Με ποιους τύπους ανθρώπων μου αρέσει να κάνω παρέα;», «Σε ποια ατμόσφαιρα νιώθω πραγματικά χαρούμενος;»

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα μείνουν στο μυαλό σας ακόμα και όταν επιστρέψετε.

 -Κοινωνικές δεξιότητες: Ως μεμονωμένος ταξιδιώτης που θα είστε , οι άνθρωποι θα είναι πολύ πιο διατεθειμένοι να σας μιλήσουν. Και αυτός είναι ο τέλειος τρόπος για να δοκιμάσετε ή να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στη συνομιλία, ιδιαίτερα  εάν είστε εκ φύσεως ντροπαλοί.

Συμβουλές για ταξιδιώτες  που ταξιδεύουν μόνοι για πρώτη φορά 

Πρώτη φορά που ταξιδεύεις μόνος; 

Είναι φυσικό να είσαι λίγο νευρικός και να έχεις πολλές ερωτήσεις/ανησυχίες. Σας δίνουμε τις πιο  σημαντικές συμβουλές  για όσους ταξιδεύουν για πρώτη φορά μόνοι τους: 

-Η προετοιμασία είναι το κλειδί: Αν ταξιδεύετε μόνοι σας για πρώτη φορά, είναι  καλό να προετοιμάσετε το ταξίδι σας σε κάποιο βαθμό. Πάρτε μια ιδέα για τα μέρη που θέλετε να επισκεφτείτε, ανακαλύψτε εάν μπορείτε να φτάσετε εκεί εύκολα με τρένο ή λεωφορείο. Κάντε κάποια έρευνα σε μέρη ή περιοχές που πρέπει να αποφύγετε και βεβαιωθείτε ότι το αεροπλάνο σας( το πλοίο, το τρένο ή το λεωφορείο)  φτάνει στο προορισμό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι στη μέση της νύχτας. 

– Κοιμηθείτε σε ξενώνα: Δεν είναι τόσο πολυτελές, αλλά εάν ταξιδεύετε μόνοι σας σημαίνει  ότι έχετε κάνει προϋπολογισμό του ταξιδιού σας. Οι ξενώνες είναι φθηνοί, αλλά το πιο σημαντικό είναι ένας κόμβος για μεμονωμένους ταξιδιώτες. Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται σε ξενώνες για έναν λόγο: για να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους. Στους ξενώνες λοιπόν μπορείτε να γνωριστείτε και με άλλους ανθρώπους

– Μην ετοιμάζετε το ταξίδι σας με μεγάλη λεπτομέρεια: Αναμείξτε μερικές προσχεδιασμένες δραστηριότητες με ελεύθερο χρόνο, ώστε να έχετε ένα ευέλικτο πρόγραμμα και να έχετε χρόνο να κάνετε κάτι παρορμητικό με τα άτομα που μόλις γνωρίσατε ή μόνοι σας! 

-Μην αποθηκεύετε τα πάντα στο τηλέφωνό σας: Πολλά άσχημα πράγματα μπορούν να συμβούν σε αυτό το μικροσκοπικό μηχάνημα, οπότε προετοιμαστείτε για μια ζωή χωρίς αυτό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποια σχέδια ή ιδέες γραμμένα ή εκτυπωμένα, ώστε να μην χαθείτε εντελώς όταν το τηλέφωνό σας σας εγκαταλείψει. 

Είναι ασφαλές το  να ταξιδεύεις μόνος;

Αυτή πρέπει να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις, αλλά εξαρτάται από πολλά. Ορισμένα μέρη,  πόλεις,  χώρες είναι πιο επικίνδυνα από άλλα. Η έρευνα είναι το κλειδί. Μπορείτε πάντα να ελέγχετε τον ιστότοπο εξωτερικών υποθέσεων της κυβέρνησής σας για να ελέγξετε τις ταξιδιωτικές συμβουλές για μια συγκεκριμένη περιοχή. Το πιο σημαντικό, μην βάζετε τον εαυτό σας σε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις επειδή δεν γνωρίζετε σε τί περιβάλλον θα βρεθείτε . Γνωρίστε πρώτα πού βρίσκεστε και λάβετε υπόψη σας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλοί, οπότε προσπαθήστε να ακούσετε τις συμβουλές τους και τέλος μη φοβάστε να ρωτήσετε κάτι στους ντόπιους. 

Είναι ασφαλές το να ταξιδεύουν  γυναίκες μόνες; 

Δυστυχώς, οι γυναίκες πρέπει πάντα να είναι λίγο πιο προσεκτικές όταν ταξιδεύουν μόνες. Ευτυχώς, ο κόσμος των ταξιδιών το γνωρίζει αυτό και έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για να κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται άνετα όταν ταξιδεύουν μόνες. 

-Ομάδες Facebook μόνο για γυναίκες: Ελέγξτε την διαδικτυακή ταξιδιωτική κοινότητα. Υπάρχουν πολλές ομάδες που δίνουν συμβουλές για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες. Σας συμβουλεύουν πού να πάτε, ποια μέρη να αποφύγετε και πολλά άλλα. 

– Κοιτώνες γυναικείων ξενώνων: Δεν θέλετε να κοιμηθείτε ανάμεσα σε όλη αυτή την τεστοστερόνη (ή το ροχαλητό); Πολλοί ξενώνες διαθέτουν κοιτώνες που προορίζονται μόνο για γυναίκες .Βέβαια θα σκεφτείτε πως και οι γυναίκες ροχαλίζουν, ίσως λιγότερο!

– Πηγαίνετε σε οργανωμένες εκδρομές και αποφύγετε να καταλήξετε μόνες  σας σε ένα ερημικό μέρος. 

-Να είστε προσεκτικές το βράδυ ή όταν πηγαίνετε σε ραντεβού ή  σε κλαμπ. Είναι ανόητο που πρέπει να το γράφουμε ακόμα στον 21ο αιώνα, αλλά έτσι είναι. Έχετε πάντα έναν αριθμό στην ταχεία κλήση του κινητού σας κάποιου που θα σας βοηθήσει το συντομότερο (ρεσεψιόν , ξενώνα, πρεσβεία, …) 

-Προετοίμασε τον εαυτό σας! Το είπαμε πριν, αλλά ελέγξτε πού βρίσκεται ο ξενώνας ή το ξενοδοχείο σας, ελέγξτε τους χρόνους του ταξιδιού σας, και τέλος δοκιμάστε ξανά και ξανά πως είναι σωστός ο αριθμός ενός φίλου σας  ή ανθρώπου δικού σας  να του τηλεφωνήσετε-ο μοι γένοιτο- σε περίπτωση ανάγκης.

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.