Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες ημέρες, από την ώρα που κάποιος έχει κολλήσει, είναι πιο μεταδοτική η γρίπη.
-Πόσες μέρες μετά το τέλος των συμπτωμάτων συνεχίζει να κολλάει. 


Η γρίπη είναι παντού γύρω σου αυτή την εποχή. Και πάνω κάτω ίσως ξέρεις πώς να προστατευτείς από την εξαιρετικά αυτή μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλεται στον ιό Influenza και δηλώνει κάθε χρόνο το παρόν. Αν και είναι πολύ πιθανό να μην είσαι και απόλυτα βέβαιος ή βέβαιη για το πώς ακριβώς μπορείς να προστατευτείς. Τα πιο κάτω νούμερα θα σου εξασφαλίσουν όλες τις διαφωτιστικές πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζεις για τη μετάδοση της γρίπης, έτσι ώστε να μεριμνήσεις για την πρόληψή της. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος: 

5-20% του πληθυσμού στα όρια μιας κοινότητας θα μολυνθεί την περίοδο επιδημίας της εποχικής γρίπης. Τα κλινικά συμπτώματα μπορεί να προέρχονται από όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και είναι ο πυρετός, κεφαλαλγία, συνάχι, μυαλγίες, ρίγη κ.α. και κάποιες φορές μόνο διάρροια, ναυτία και έμετοι που παραπέμπουν σε γαστρεντερικές λοιμώξεις. 

75%, όμως, από αυτούς που θα μολυνθούν δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μεταδοτικό, Επομένως, γρίπη μπορεί να κολλήσεις και από κάποιον που δε φαίνεται να έχει γρίπη. 

2-3 μήνες διαρκεί η περίοδος έξαρσης της γρίπης με  την κορύφωση του κύματος εντός 4-6 εβδομάδων από την έναρξή της. Εμφανίζεται με χαρακτηριστική εποχικότητα, τους χειμερινούς μήνες στα εύκρατα κλίματα (Απρίλιος-Σεπτέμβριος για το νότιο ημισφαίριο, Νοέμβριος-Μάρτιος για το βόρειο ημισφαίριο), σε αντίθεση με τα τροπικά κλίματα στα οποία εμφανίζει συνεχείς εξάρσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους. Λόγω της κλιματικής αλλαγής όμως, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μετατόπιση της κορύφωσης της γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο, προς τον Φεβρουάριο, γεγονός που επηρεάζει τον προγραμματισμό των προληπτικών παρεμβάσεων, όπως είναι ο εμβολιασμός.

1-4 ημέρες είναι το διάστημα που γίνεται η εμφάνιση των συμπτωμάτων από την είσοδο του ιού στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα από την επαφή σου με κάποιον που είχε γρίπη μπορεί να εμφανιστούν σε εσένα μέσα σε μία ημέρα ή έως και 4 ημέρες μετά. 

3-4 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων παρατηρείται η υψηλότερη μεταδοτικότητα της γρίπης και συνεχίζεται μέχρι και 7 ημέρες αργότερα. Η μετάδοσή της, όμως, μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και μία ημέρα πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων, δυσκολεύοντας την προφύλαξη των άλλων. Η υψηλότερη μεταδοτικότητα, πάντως, παρατηρείται τις πρώτες ημέρες. 

1 ημέρα μετά τη λύση και του τελευταίου συμπτώματος της γρίπης θα πρέπει να συνεχίζεται η προστασία μετάδοσης. Είτε πρόκειται για πυρετό είτε για κάποιο άλλο σύμπτωμα, όπως π.χ συνάχι. 

4-6 εβδομάδες πριν την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης αποτελεί το διάστημα που είναι προτιμότερο να γίνεται το εμβόλιο της γρίπης. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι περίπου στα μέσα με τέλος Νοεμβρίου. Ο εμβολιασμός όμως μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα που ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. 

2 εβδομάδες απαιτούνται από την ώρα που κάνεις το εμβόλιο της γρίπης για να ξεκινήσει η προστασία του. Η ανοσολογική του δηλαδή απάντηση. 

Ποια μέτρα πρόληψης συστήνει ο ειδικός;

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, αναφέρει τα βασικά μέτρα πρόληψης που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης.  

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ο καθαρισμός των επιφανειών και η ασφαλής χρήση και απόρριψη χαρτομάντηλων φαίνεται να συμβάλλουν σημαντικά στη προστασία από τον ιό της γρίπης. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, κάποια δραστικά μέτρα σε δημόσιους και επαγγελματικούς χώρους μπορεί να απαιτηθούν σε περιόδους πανδημίας, όπως ο περιορισμός κοινωνικών συναντήσεων, η εργασία από το σπίτι – όποτε αυτό είναι εφικτό – και η αποχή των παιδιών από εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Ο ειδικός υπενθυμίζει τέλος ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την απλή επαφή (π.χ. χειραψία) και με το φιλί.  Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα, ιδιαίτερα αν κάποιος ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου (π.χ. πάσχει από χρόνιο νόσημα). Φυσικά, αν ανήκεις στις ομάδες του πληθυσμού στις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός να μην αμελήσεις να τον προγραμματίσεις, καθώς αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης. 

Τώρα επομένως που ξέρεις τα ακριβή νούμερα που αφορούν τη μετάδοση της γρίπης καθώς και τα βασικά τα μέτρα μετάδοσης, είναι ίσως πιο εύκολα για εσένα να προστατέψεις τον εαυτό σου κατά την περίοδο της έξαρσής της. 

Διάβασε ακόμα:

Tι Πρέπει Να Τρώει Ένα Παιδί Όταν Έχει Ίωση;

Γιατί Το Κρύωμά Σου Διαρκεί;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.