Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να καθυστερήσεις τα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
-Πώς να τρως ισορροπημένα τις ημέρες των γιορτών.


Ας είμαστε ειλικρινείς, ένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν ακολουθεί μία περιοριστική υποθερμιδική διατροφή κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Βέβαια, από το σημείο που κάποιος δεν ακολουθεί ένα διαιτολόγιο με σκοπό την απώλεια βάρους, έως το σημείο που «πετάει τη δίαιτα από το παράθυρο» και τρώει ό,τι βρεθεί μπροστά του, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Όσοι διανύσουν αυτήν την απόσταση ξεκινώντας αρκετές μέρες πριν τις γιορτές με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, συνεχίσουν με τα εορταστικά γεύματα και φτάσουν μέχρι τις πρώτες μέρες του Γενάρη με περισσότερο αλκοόλ, γλυκά και αρκετά τσιμπολογήματα, καταλήγουν με αυξημένο βάρος, κακή αίσθηση στο σώμα τους και να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να το επαναλάβουν!

Ο κύκλος αυτός έχει συμβεί και άλλες χρονιές, με την ίδια εμπειρία και τις ίδιες υποσχέσεις. Αν κάποιος με αυξημένο βάρος, δεν σχεδιάσει τα βήματα του, τότε είναι καταδικασμένος να «ξεχνάει» και να ξαναπέφτει στα ίδια σφάλματα. Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά, αφού όχι μόνο θα περάσεις απίθανα Χριστούγεννα αλλά παράλληλα θα καταφέρεις να νιώθεις και να δείχνεις καλύτερα κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τις γιορτές! Αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες και η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη.

Τρώγε πραγματικό φαγητό

Αυτή ίσως είναι η σημαντικότερη οδηγία. Τις ημέρες των Χριστουγέννων το πρόγραμμα όλων γίνεται πιο χαλαρό, ακόμα και τις ημέρες που εργάζονται. Έτσι ο προγραμματισμός των γευμάτων «πάει περίπατο» οδηγώντας σε άτακτη κατανάλωση διαφόρων και συνήθως θερμιδογόνων τροφίμων. Σκοπός σου πρέπει να είναι να μην χάσεις κανένα γεύμα. Καθημερινά να τρως το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό σύμφωνα με το σχέδιο σου. Μην το παραλείπεις και μην το αντικαθιστάς με το τσιμπολόγημα. Μπορείς να φας το μελομακάρονο σου, μετά το γεύμα. Φυσικά, μερικά από αυτά τα γεύματα θα είναι πιο πλούσια αλλά το σημαντικότερο είναι να υπάρχουν.

Προσπάθησε να μην νιώσεις πείνα

Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει όταν κάποιος πεινάει. Επιλέγει την πιο προσιτή τροφή. Επειδή τις μέρες αυτές, οι προσιτές τροφές είναι συνήθως και ιδιαίτερα θερμιδογόνες, προσπάθησε να μην πεινάσεις. Τρώγε να γεύματα σου και κάλυπτε τις ανάγκες σου με τις σωστές και κατάλληλες διατροφικές επιλογές.

Να έχεις καθημερινή φυσική δραστηριότητα

Τις ημέρες που ασκείσαι, αναγκάζεις τον οργανισμό σου να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Είτε λοιπόν βγεις να περπατήσεις, είτε γυμναστείς, θα έχεις βοηθήσει τον οργανισμό σου να χρησιμοποιήσει την επιπλέον ενέργεια-θερμίδες που μπορεί να λάβεις. Παράλληλα, νιώθεις καλύτερα σωματικά και ψυχολογικά, ελέγχοντας έτσι ευκολότερα τις διατροφικές υπερβολές.

Καθυστέρησε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια

Πόσο συχνά καταναλώνεις κάτι, μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται στο τραπέζι ή στο ψυγείο σου; Εγώ το κάνω συχνά. Μην θέσεις λοιπόν από νωρίς τον εαυτό σου σε αυτόν το κίνδυνο. Καθυστέρησε τα ψώνια μέχρι 1-2 μέρες πριν την «μεγάλη» μέρα. Μην στολίσεις από νωρίς τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες στο τραπέζι ή τον πάγκο. Αν αυτός είναι ο τρόπος για να νιώσεις ότι ήρθαν τα Χριστούγεννα, τότε ήρθε η ώρα να αλλάξει. Ας το νιώσεις κάνοντας έναν περίπατο σε ωραίο και στολισμένο περιβάλλον, με ανάλογη μουσική.

Απόφυγε ό,τι σε ενοχλεί

Φαντάζομαι ότι και εσύ τρως κάποιο τρόφιμο για να το απολαύσεις. Πολλοί όμως τρώνε κάτι επειδή το απολαμβάνουν γευστικά αλλά τις επόμενες ώρες νιώθουν άσχημα, είτε επειδή έχουν δυσανοχή σε κάποιο συστατικό του, είτε επειδή υπερέβαλαν ποσοτικά. Αν στην εξίσωση προσθέσεις και το αλκοόλ, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι ευχάριστο.

Διασκέδασε!

Η ισορροπία και το μέτρο ήταν και θα είναι πάντα ο επιθυμητός στόχος. Βάλε λοιπόν μέτρο και στην απόλαυση. Κατανάλωσε αλκοόλ σε λογική ποσότητα, φάε μόνο εκείνα τα γλυκά που θα απολαύσεις και θυμήσου ότι τα γλυκά δεν είναι το κυρίως γεύμα σου. Πρόσεξε τον οργανισμό σου και την υγεία σου.

Διάβασε ακόμα:

Μελομακάρονα Ή Κουραμπιέδες; Τι Να Επιλέξεις

5 Βήματα Για Να Πετύχεις Τους Fitness Στόχους Σου Τη Νέα Χρονιά

Author(s)

  • Γιάννης Χρύσου

    Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

    Ο Γιάννης Χρύσου είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος και διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος της Ευρωκλινικής Παίδων. Από το 2002 συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διατηρώντας δικές του στήλες σε εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε περιοδικά υγείας, όπως το FORMA, αλλά και στον ημερήσιο τύπο. Αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα για την ενημέρωση των καταναλωτών με συνεχές έργο τόσο στην βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των ενήλικων ελλήνων και των παιδιών, όσο και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παχυσαρκίας. Μαζί με τους συνεργάτες του έχει δημιουργήσει συγχρονα προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών που έχουν λάβει χώρα σε σχολεία της Αττικής αλλα και στα μεγάλα ΚΕΠ της Αθήνας, ενώ έχει συνεργαστεί με μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων με σκοπό την δημιουργία νέων - πιο υγιεινών προϊόντων αλλά και για την βελτίωση των υπαρχόντων.