Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόση ώρα αφιερώνουν οι φοιτητές στο smartphone.
-Ποια είναι η πιο δημοφιλής συσκευή.


Η χρήση smartphones, tablets και laptops ολοένα και αυξάνεται σε όλον τον κόσμο και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη ανάμεσα στους φοιτητές. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι φοιτητές περνούν περισσότερο χρόνο στις οθόνες και χρησιμοποιούν περισσότερες συσκευές συγκριτικά με προηγούμενες γενιές. 

Με την αυξημένη χρήση αυτών των συσκευών, ειδικά των smartphones, οι φοιτητές τείνουν να χρησιμοποιούν λιγότερο παραδοσιακούς χώρους εργασίας, οδηγώντας σε μυοσκελετικές διαταραχές σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Μια ομάδα ερευνητών από το Τέξας, με επικεφαλής τον Mark E. Benden, διεξήγαγε μια έρευνα εστιάζοντας στην τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι φοιτητές, τις στάσεις που παίρνουν όταν τη χρησιμοποιούν και τον πόνο που βιώνουν. 

Τα ευρήματα της έρευνας

Ο Benden και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα smartphones έχουν γίνει ο πιο συχνός σύνδεσμος με το εκπαιδευτικό υλικό, παρ’ όλο που προσφέρουν τον λιγότερο έλεγχο και ορατότητα από εργονομική σκοπιά. Επιπλέον, η ομάδα συμπέρανε ότι ανεξάρτητα από τη συσκευή, οι εργονομικές παρεμβάσεις που εστιάζουν στη βελτίωση της στάσης και στη διευκόλυνση της διαχείρισης του στρες μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα πόνου. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό BMC Public Health. “Όταν ξεκινήσαμε αυτήν την έρευνα μερικά χρόνια πριν, είχαμε ήδη δει ότι οι φοιτητές χρησιμοποιούν πολύ τα smartphones,” ανέφερε ο Benden.”Τώρα τα ίδια επίπεδα που μας ανησύχησαν για τους φοιτητές τα βλέπουμε στους 40άρηδες και οι φοιτητές έχουν αγγίξει νέα επίπεδα.” 

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια 35λεπτη online έρευνα, όπου οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με τη χρήση της τεχνολογίας, τη στάση τους όταν τη χρησιμοποιούν, το τωρινό επίπεδο δυσφορίας, τη δραστηριότητά τους και τα επίπεδα του στρες. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, 64% ανέφεραν ότι το smartphone είναι η ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιούν συχνότερα και ακολουθούν τα laptops, τα tablets και τα desktop computers. Κατά μέσο όρο, οι φοιτητές χρησιμοποιούν το κινητό τους 4,4 ώρες τη μέρα και όταν το χρησιμοποιούν βρίσκονται συνήθως στον καναπέ ή σε μια καρέκλα. 

“Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα έγιναν τα smartphones η κυρίαρχη τεχνολογική συσκευή στην καθημερινότητά μας, χωρίς να έχει εξεταστεί ενδελεχώς το πώς επηρεάζουν την υγεία μας,” υποστηρίζει ο Benden. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η στάση του σώματος και το στρες συμβάλλουν περισσότερο στον πόνο που νιώθουν οι φοιτητές, και όχι η συσκευή που χρησιμοποιούν. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν ότι στην όλο και πιο τεχνολογική κοινωνία μας, χρειάζεται να γίνουν προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι ο πόνος μετατίθεται για αργότερα στη ζωή του ατόμου, ώστε να θωρακιστεί η αποδοτικότητα του εργατικού δυναμικού. 

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να κάνεις ουσιαστικά διαλείμματα όσο δουλεύεις από το σπίτι

Πώς θα καταλάβεις αν μια θέση εργασίας σου ταιριάζει πραγματικά