Όλοι σχεδόν ξοδεύουμε τη ζωή μας με βάση ορισμένες αξίες, αρχές και πεποιθήσεις. Αλλά σπάνια καταλαβαίνουμε τη σημασία τους για τον καθορισμό της στάσης – στάσης μας απέναντι στη ζωή και οτιδήποτε περιέχει. Συμφωνείς μέχρι τώρα; Μείνε μαζί μου, δεν είναι «υψηλή ραπτική», καλό είναι να τα γνωρίζουμε για να τα προσέχουμε!

Οι αξίες είναι ο κώδικας συμπεριφοράς που καθορίζει τη συμπεριφορά, τις αποφάσεις και την αλληλεπίδραση μας με όλους. Καθορίζουν και τελειοποιούν τη διαίσθησή μας, δηλαδή τα ένστικτά μας, συναισθήματα για το τι είναι σωστό και τι λάθος κατά την άποψή μας. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσδιορίσουμε κριτικά και πλήρως και να γνωρίζουμε τις βασικές μας αξίες γιατί τελικά θα «αποφασίσουν», ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. Παρέχουν την κατεύθυνση υψηλότερου επιπέδου για τη λήψη αποφάσεων και τη βελτίωση της αυτογνωσίας μας. Εν ολίγοις, οι αξίες μας είναι η ουσία αυτού που είμαστε ως άτομα.

Τώρα μερικοί από εσάς μπορεί να σκέφτεστε, «Ελέγχω τη συμπεριφορά μου ανάλογα με την κατάσταση και δεν έχει να κάνει με τις αξίες μου». Λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας πω… Αξίες υπάρχουν είτε τις αναγνωρίζουμε είτε όχι. Ωστόσο, η στάση μας αναπτύσσεται σύμφωνα με τις αξίες μας, σκόπιμα ή όχι. Επομένως, η επίγνωσή τους είναι απαραίτητη για την επίδειξη ισχυρών ηγετικών δυνατοτήτων, αυθεντικότητας και κορυφαίων συμπεριφορών απόδοσης.

Καθώς γίνεστε πιο ξεκάθαροι για το ποιοι πραγματικά είστε, θα είστε σε πλεονεκτικότερη θέση να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς – την πρώτη φορά». – Όπρα Γουίνφρεϊ

Είναι οι αξίες που διατηρούν το ήθος σας ψηλά και τη στάση σας θετική, ειδικά σε ένα άγνωστο ή όχι και τόσο ιδανικό περιβάλλον γιατί χρησιμεύουν ως άγκυρες για τα συναισθήματα και τις πράξεις σας.

Αντίθετα, το να μην γνωρίζεις τις αξίες σου ή να μην τις ιεραρχήσεις σύμφωνα με τους στόχους της ζωής σου μπορεί να οδηγήσει σε αναποφασιστικότητα, ανθυγιεινές και μη εποικοδομητικές συμπεριφορές ή ακόμα και καταστροφικές συμπεριφορές, σκέψεις «αυτοκαταστροφής» και λάθος επιλογές.

Συνοψίζοντας, η αναγνώριση και ο καθορισμός των αξιών κάποιου αναπτύσσει σημαντικά τη στάση του σε ένα διαφορετικό σύνολο περιστάσεων. Επομένως, για να διασφαλίσετε την επιτυχία, την ευτυχία, την ικανοποίηση και έναν υγιή τρόπο ζωής, θα πρέπει να ευθυγραμμίσετε τις πράξεις σας με τις βασικές σας αξίες. Εάν σας ακούγεται δύσκολο, προκαλέστε τον εαυτό σας και πείτε «Δεν είμαι μόνον για τα εύκολα» και ξεκινήστε!

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Το μυστικό για να είσαι ευτυχισμένος ανεξάρτητα από τις δυσκολίες

Ο δρόμος προς την αναγέννηση και την αναζωογόνηση

Author(s)

  • Ο Σταύρος Μπαρούτας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Marketing, ενώ είναι κάτοχος MBA και PhD στο Management και Ηγεσία. Μέλος (Faculty of CMI) στο Chartered Management Institute της Αγγλίας και πιστοποιημένος από αυτό. Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις ως πωλητής, εκπαιδευτής και προϊστάμενος πωλήσεων και σήμερα είναι Διευθυντής Βόρειας Ελλάδας σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Συγγραφέας πολλών βιβλίων, ανάμεσα στα οποία: «Η Αντίληψη της Βελτίωσης», «Αλλαγή», «Τα Μυστικά για Αποτελεσματικό Μάνατζμεντ». Τον ελεύθερο χρόνο του, εκτός από το να βρίσκεται με την οικογένειά του, διδάσκει «Ηγεσία και Μάνατζμεντ» σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και παραρτήματα αυτών, ενώ παραδίδει σεμινάρια βοηθώντας ανθρώπους όλων των ηλικιών να κάνουν πράξη τα θέλω τους.