Στις δύσκολες εποχές που ζούμε πλέον όλοι σε όλο τον κόσμο μετά από μια πανδημία, πολέμους, ενεργειακές και οικονομικές κρίσεις και ένα αβέβαιο αύριο να μας περιμένει.. αρκετοί από εμάς επιλέγουμε όσο το δυνατόν γίνεται την ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα για νιώθουμε καλά αλλά και για να σκεφτούμε το αύριο και τα επόμενα μας βήματα με αισιοδοξία.

Έτσι κάποιοι αισθάνονται ασφάλεια κοντά στις επιστήμες και ακολουθούν τους επιστήμονες κατά γράμμα, άλλοι ασφαλίζονται στην πίστη τους στο Θεό, άλλοι σε ασφαλιστικές εταιρίες και άλλοι ασφαλίζονται σε όλα τα παραπάνω μαζί.

Σίγουρα έχουμε δει αν όχι τον ίδιο μας τον εαυτό πολλούς συνανθρώπους μας που έχουν ασφαλιστεί σε  όλα τα παραπάνω να ζουν μέσα στην ανασφάλεια και με το παραμικρό να ταράζονται. Η ψυχική υγεία βρίσκεται σε σύγχυση και ξαφνικά εμφανίζονται από μικρά έως μεγάλα σωματικά νοσήματα. Άρα που είναι η ασφάλεια;

Αυτό είναι μια αποκάλυψη της φαινομενικής ασφαλείας που γίνεται εξωτερικά και όχι εσωτερικά στην ψυχή μας. Ο άνθρωπος που έχει εργαστεί με τον εαυτό του και έχει δουλέψει με τη βοήθεια ειδικών μπορεί και διατηρεί την ψυχραιμία του ακόμα και στα δύσκολα, να λαμβάνει αποφάσεις, να βρίσκει λύσεις και να ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο.

Καμιά εξωτερική ασφάλεια δεν θα καλύψει την εσωτερική μας ανασφάλεια. Αν παρατηρούμε κάτι τέτοιο στον εαυτό μας καλό είναι να εργαστούμε με ειδικούς, συμβούλους, θεραπευτές και πνευματικούς πατέρες. Φυσικά όπως έχω αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο μου καλό είναι να γίνεται διάκριση στην επιλογή του ειδικού που θα εμπιστευτούμε, οι γρήγορες, πρωτόγνωρες συνταγές που υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα και χωρίς προσπάθεια καλό είναι να εξετάζονται προσεκτικά. 

Θα καταλάβουμε εύκολα τις αδυναμίες μας και τις ανασφάλειες μας στο ¨πεδίο της μάχης¨ όταν δηλαδή παρατηρήσουμε τον εαυτό μας σε μια μικρή ή μεγάλη δυσκολία ή πρόκληση να χάνει την ψυχραιμία του, να ταράζεται, να τον κυριεύει το άγχος, ο φόβος και η απογοήτευση. Η κατάλληλη στιγμή για να θωρακίσουμε την ψυχή μας και την εσωτερική μας ασφάλεια είναι τώρα. 

Σε κάθε περίπτωση να μην ξεχνάμε πως κάποιες καταστάσεις είναι στο χέρι μας και κάποιες άλλες όχι. Σίγουρα μπορούμε να κάνουμε κάτι που δεν έχουμε κάνει ως τώρα για όσες καταστάσεις είναι στο χέρι μας. Σίγουρα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το αύριο να ελπίζουμε να πιστεύουμε για κάτι καλύτερο καθώς το αύριο μπορεί να κρύβει και ευχάριστες εκπλήξεις. 

Author(s)

  • Μάνος Ζερβάκης

    Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης – Life Coach

    Ο Μάνος Ζερβάκης σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και αργότερα υποκριτική, απέκτησε τον τίτλο B.A. in Performing Arts από το Queen Margaret University of Edinburgh και αποφοίτησε με άριστα, έχει λάβει μέρος σε παράστασεις και κινηματογραφικές παραγωγές. Έχει εργαστεί στην επικοινωνία το marketing και τις πωλησεις. Σήμερα είναι συγγραφέας, φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας στο ΕΚΠΑ και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης – Life Coach στο Ωριμάζω.