Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να διεκδικήσουν.
-Τι ρόλο παίζει η στάση σώματος.


Μερικές φορές παρόλο που αισθάνεσαι ότι σε αδικούν ίσως αναρωτιέσαι αν έχει νόημα να εκφράσεις τη διαφωνία σου και να εμπλακείς σε μία αντιπαράθεση. Αν αξίζει για παράδειγμα να χαλάσεις τη μέρα σου, επειδή το φαγητό στο εστιατόριο δεν ήταν καλό ή επειδή σου έδωσαν λάθος ρέστα στο σούπερ μάρκετ;

Μερικοί άνθρωποι -ανάμεσα στους οποίους μπορεί να είσαι κι εσύ- δυσκολεύονται να είναι διεκδικητικοί επειδή δεν αναγνωρίζουν τα βασικά ατομικά τους δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής: να ζητούν αυτό που θέλουν, να λένε «όχι» χωρίς να αισθάνονται ενοχές, να έχουν τη γνώμη τους και τα συναισθήματά τους, να παίρνουν αποφάσεις και να αντιμετωπίζουν τις συνέπειές τους, να επιλέγουν αν θα αναμειχθούν ή όχι στα προβλήματα κάποιου άλλου, να έχουν έλλειψη γνώσης για κάτι, να κάνουν λάθη, να έχουν επιτυχίες, να αλλάζουν γνώμη, να κρατούν κάποια θέματα μυστικά από τους άλλους, να είναι ανεξάρτητοι, να αλλάζουν.

Κι όμως, μαθαίνοντας να είσαι διεκδικητικός θα αποκτήσεις την ικανότητα να εκφράζεις τα δικαιώματα σου με τρόπο ξεκάθαρο, αλλά ταυτόχρονα με σεβασμό προς τον εαυτό σου και προς τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είσαι ούτε παθητικός, ούτε επιθετικός, ούτε χειριστικός καθώς οι στάσεις αυτές δεν χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό.

Μπορείς να γίνεις αν δεν είσαι;

Διεκδικητικός δεν γίνεσαι από τη μία μέρα στην άλλη. Για να προετοιμαστείς ώστε να γίνεις περισσότερο διεκδικητικός πρέπει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

1.Αποφασίζεις τι θέλεις

2. Αποφασίζεις εάν αυτό που θέλεις είναι δίκαιο

3. Το ζητάς ξεκάθαρα

4. Αναγνωρίζεις ότι χρειάζεται να διακινδυνεύσεις

5. Διατηρείς την ηρεμία σου

Μπορείς να ενισχύσεις τον εαυτό σου ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, αλλά και χρησιμοποιώντας και τις ακόλουθες μεθόδους:

Κατάλληλη προετοιμασία

Φρόντισε τα επιχειρήματα σου να είναι ορθά. Η επιχειρηματολογία σου δεν χρειάζεται να είναι επιτηδευμένη για να είναι ορθή. Οι απλές εξηγήσεις και τα απλά αιτήματα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά. Μην ψάχνεις για λογικές δικαιολογίες, τις οποίες θα χρειαστεί να συνδέσεις με ψέματα. Οι άνθρωποι το διαισθάνονται.

Στάση σώματος

Όταν διεκδικούμε κάτι, κοιτάμε τον άλλο στα μάτια, γέρνουμε ελαφρά το σώμα μας προς εκείνον, παίρνουμε μια χαλαρωτική στάση και με σταθερή φωνή ζητάμε αυτό που επιθυμούμε. Να θυμάσαι, επικοινωνία θέλεις όχι πόλεμο.

Θετική συμπεριφορά

Ένας ασφαλής τρόπος να ξεκινήσεις την επικοινωνία σου με κάποιον είναι μια φιλοφρόνηση ή μια θετική δήλωση. Η ταπεινοφροσύνη είναι αρετή όταν πηγάζει εκ των έσω κι όχι όταν καλύπτει τη δειλία.

Αντικειμενικότητα

Απόφυγε να ασκήσεις προσωπική κριτική. Εξήγησε απλά πώς βλέπεις την κατάσταση. Ποτέ μην επικρίνεις το άλλο άτομο, αλλά μόνο τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Συντομία

Προκειμένου ο συνομιλητής σου να μην αποσύρει την προσοχή του και να μην παρεκκλίνει από το θέμα που συζητάς, προτίμησε να είσαι λακωνικός. Μην κάνεις θεωρητικές αναλύσεις, απλώς περίγραψε τα γεγονότα.

Αξίζει τέλος να θυμάσαι πως άλλο η διεκδικητικότητα και άλλο η επιθετικότητα. Οι φωνές, ο δυνατός τόνος της φωνής, οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν έχουν θέση στο νέο σου εαυτό.

Μάθε περισσότερα στο counselingvibes.wixsite.com/counselingvibes.

 

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Θέτεις Υγιή Όρια Στους Άλλους

3 Τρόποι Για Να Χρησιμοποιείς Τους Στόχους Σου Προς Όφελός Σου

 

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .