Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι λένε έρευνες σχετικά με το άγχος το βράδυ.
-Τι μπορείς να κάνεις για να χαλαρώνεις και να κοιμάσαι καλύτερα.


Αρχικά θα ξεκινήσουμε με το να εξηγήσουμε γιατί νιώθουμε περισσότερο αγχωμένοι το βράδυ. Το άγχος και η ανησυχία είναι απολύτως φυσιολογικά ανθρώπινα αισθήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από νευρικότητα. Ενδεχομένως να τα νιώσεις όταν βιώνεις στρεσογόνες καταστάσεις όπως μια επαγγελματική συνέντευξη ή ένα πρώτο ραντεβού. Ωστόσο, ορισμένες φορές μπορεί να βιώνεις άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα που να επηρεάζει την ζωή σου.

Μια από τις πιο συνηθισμένες ώρες που κάποιος μπορεί να νιώσει αγχωμένος είναι το βράδυ. Πολλοί ερευνητές, έχουν καταλήξει ότι πηγή άγχους είναι και η έλλειψη ύπνου, όπως και το ότι το άγχος οδηγεί σε λιγότερες ώρες ύπνου ή σε κακή ποιότητα ύπνου.

Με το να σταματήσεις να νιώθεις άγχος το βράδυ, είναι σίγουρο ότι θα κοιμάσαι καλύτερα και θα νιώθεις περισσότερο ενεργητικός.

Συμπτώματα

Υπάρχουν πάρα πολλά συμπτώματα άγχους και ο καθένας ενδέχεται να τα βιώσει διαφορετικά. Τα πιο συνηθισμένα όμως, είναι:

Ένα ακόμα σύμπτωμα είναι και η κρίση πανικού. Η κρίση πανικού είναι ένα επεισόδιο που συνοδεύεται από αίσθημα φόβου. Τα πιο συχνά συμπτώματα κρίσης πανικού είναι τα εξής:

  • αίσθημα απειλής
  • αυξημένη καρδιακοί παλμοί και πόνοι
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • ιδρώτας και εξάψεις
  • ζάλη

Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και να ξυπνήσεις από τον ύπνο σου λόγω κρίσης πανικού. Όταν βιώσεις μια τέτοια κρίση, ενδεχομένως να δυσκολευτείς να κοιμηθείς ξανά.

Αιτίες

Το άγχος και τα προβλήματα ύπνου συνδέονται άμεσα καθώς το ένα οδηγεί στο άλλο. Σύμφωνα με το σχετικό Ινστιτούτο της Αμερικής πάνω από 50% των ενηλίκων αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου και άγχος.

Το βράδυ, είναι πιο πιθανό το μυαλό σου να σκέφτεται ασταμάτητα και εσύ να μην μπορείς να χαλαρώσεις. Αμέσως, η έκκριση αδρεναλίνης σε εμποδίζει να κοιμηθείς, ακόμα και αν λίγο πριν σκεφτείς κάτι νύσταζες.

Τι αναφέρουν έρευνες

Σχετικές έρευνες τονίζουν ότι η έλλειψη ύπνου και οι γενικές διαταραχές ύπνου συνδέονται άμεσα με ψυχιατρικές διαταραχές. Σε έρευνα του 2015, ειδικοί εξέτασαν την σχέση ανάμεσα στον ύπνο και σε διαταραχές ψυχολογικής φύσεως σε άτομα που είχαν άγχος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα ύπνου αλλά και ο χρόνος που έκαναν να κοιμηθούν βελτιώθηκε όταν λάμβαναν βοήθεια για το άγχος τους.

Υπάρχει θεραπεία;

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η θεραπεία μπορεί να πάρει αρκετό καιρό. Για αυτό το λόγο ο ειδικός είναι αυτός που μπορεί να δώσει λύσεις δοκιμάζοντας ενδεχομένως αρκετές θεραπείες ώστε να βρει ποια σου ταιριάζει.

Προβλήματα υγείας που δημιουργούν συμπτώματα άγχους

Η καρδιοπάθεια, ο υπερθυροειδισμός, οι χρόνιοι πόνοι, ορισμένοι όγκοι στον εγκέφαλο είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα υγείας που δημιουργούν άγχος και πρέπει να θεραπευτούν πριν ξεκινήσει η θεραπεία για το άγχος.

Επίσης αρκετοί τρόποι ψυχοθεραπείας μπορούν να θεραπεύσουν το άγχος. Μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι:

Ο διαλογισμός

Μπορεί να χρειαστεί συνδυαστικά με την ψυχοθεραπεία αλλά έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Εναλλακτικές θεραπείες

Ορισμένοι, βρίσκουν ανακούφιση και σε εναλλακτικές θεραπείες όπως η βοτανοθεραπεία ή τα φυτικά χάπια. Έρευνα του 2010 αναφέρει ότι τα αποτελέσματα θεραπείας τέτοιου είδους είναι επίσης πολύ καλά.

Η πασιφλώρα είναι από τα πιο γνωστά βότανα που θεραπεύει το άγχος. Καλό θα είναι ωστόσο να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν τη λήψη οποιουδήποτε σκευάσματος.

Lifestyle tips

Εκτός από τα φάρμακα, ο τρόπος ζωής μας μπορεί να επηρεάσει το άγχος μας. Πώς μπορείς να βοηθηθείς;

Με διαλογισμό

Δοκίμασε να κάνεις διαλογισμό πριν ξαπλώσεις.

Με βαθιές αναπνοές

Αν έχεις κρίση πανικού το βράδυ, οι βαθιές αναπνοές θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις.

Με Grounding

Το grounding είναι μια τεχνική κατά την οποία συγκεντρώνεσαι στο τώρα. Εστιάζεις στην στιγμή και μπορείς να την κάνεις είτε με το να ακουμπήσεις ένα αντικείμενο είτε με το να πεις δυνατά την σημερινή ημερομηνία. Επειδή θα συγκεντρωθείς εκεί, το μυαλό σου θα ξεφύγει. Επίσης είναι καλό να το κάνεις πριν ξαπλώσεις.

Η do list θα σε βοηθήσει

Αν και μέσα στην ημέρα είσαι ήρεμος, ενδεχομένως το βράδυ το άγχος να σου χτυπάει την πόρτα. Μπορείς να κάνεις όμως μια to-do list ώστε να να βάλεις σε ένα πρόγραμμα τις υποχρεώσεις σου για την επόμενη μέρα και με αυτόν τον τρόπο να βοηθηθείς.

Κοιμήσου σωστά

Με το να έχεις ένα σταθερό ωράριο ύπνου και το να κοιμάσαι σωστά, επίσης θα μειώσεις το άγχος σου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κοιμάσαι πιο εύκολα:

Ασκήσου καθημερινά

Η άσκηση βοηθάει την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου. Δοκίμασε να γυμναστείς το απόγευμα ώστε να βγάλεις όλη σου την ενέργεια.

Κάνε πρόγραμμα ύπνου

Το βιολογικό σου ρολόι θα ρυθμιστεί μόνο με ένα πρόγραμμα ύπνου. Προσπάθησε λοιπόν να ακολουθείς ένα σταθερό ωράριο που ξυπνάς και κοιμάσαι.

Μην καταναλώνεις καφεΐνη το απόγευμα

Η καφεΐνη και η τεΐνη, σε δυσκολεύουν στο να κοιμηθείς. Το ίδιο κάνει και το κάπνισμα και το αλκοόλ, σύμφωνα με μελέτες, οπότε καλό θα είναι να τα αποφεύγεις ή τουλάχιστον να τα περιορίσεις.

Κλείσε τις ηλεκτρονικές σου συσκευές

Έρευνα του 2017 έδειξε ότι ανάμεσα σε 350 ενήλικες συμμετέχοντες, αυτό που τους επηρέαζε περισσότερο και τους εμπόδιζε να κοιμηθούν ήταν η τεχνολογία. Το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες εμποδίζει την μελατονίνη, την ορμόνη που σε βοηθάει να κοιμηθείς.

Απλά βολέψου

Το στρώμα και το μαξιλάρι σου, παίζουν μεγάλο ρόλο. Φρόντισε να είσαι άνετος στο κρεβάτι σου για να κοιμάσαι καλύτερα.

Πότε να επισκεφτείς ειδικό

Αν νιώθεις ότι έχεις δοκιμάσει τα παραπάνω και δεν πιάνουν, ή αν το στρες σου είναι χρόνιο τότε πρέπει να δεις έναν ειδικό ώστε να σε βοηθήσει. Εξάλλου η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει και σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση, η κατάθλιψη αλλά και πολλά άλλα.

Να θυμάσαι

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το άγχος σε κυριεύει το βράδυ. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές θεραπείες. Αν νομίζεις ότι το άγχος και η έλλειψη ύπνου επηρεάζουν την καθημερινότητά σου μην χάνεις χρόνο και ανάλαβε δράση για να λύσεις άμεσα το πρόβλημα.

Διάβασε ακόμα:

Τι Να (Μην) Κάνεις Για Να Κοιμάσαι Καλύτερα

8 Απλοί Τρόποι Για Έναν Καλύτερο Ύπνο

Author(s)