Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα 3 βασικά συμπτώματα της φετινής γρίπης. 
-Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πλύνεις τα χέρια σου για να προστατευτείς.


Το επιδημικό κύμα της γρίπης κορυφώνεται σταδιακά αυτή την περίοδο. Σίγουρα θα το έχεις διαπιστώσει γύρω σου. Και καθώς τα θύματα της γρίπης του 2020 αυξάνονται, είναι λογικό να ανησυχείς και να αναρωτιέσαι πώς μπορείς να προστατευτείς από έναν ιό που αποδεικνύεται αρκετά άνοσος, ακόμη και στο εμβόλιο, το οποίο παρασκευάστηκε ώστε να είναι κατά το δυνατόν αυξημένης ισχύος.  

Όπως εξηγεί η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος, στη φετινή περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης προεξάρχουν δύο ιοί τύπου Α, ο Α(Η3Ν2) και ο Α(Η1Ν1). Η γιατρός επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι η γρίπη μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές, ανάλογα με τον τύπο του ιού και το ανοσοποιητικό σύστημα του προσβεβλημένου ασθενούς, τα τρία συνηθέστερα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται αυτή την περίοδο είναι:

Mυαλγίες – αρθραλγίες

Τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο προκαλούν συνήθως έντονους μυϊκούς πόνους και αρθραλγίες. Οι πόνοι εμφανίζονται συχνά με την εισβολή του πυρετού, αλλά ενδέχεται να έπονται ή να εμφανιστούν και πριν την εκδήλωσή του. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν επίμονα μυοσκελετικά άλγη, δυσανάλογα με το μέγεθος του πυρετού. Το αίσθημα κακουχίας – οι γνωστές κομάρες – συνοδεύει συχνά τα δυσάρεστα άλγη, εξηγεί η Δρ. Μοσχοβάκη. 

Πυρετός

Συνήθως εμφανίζεται οξύς και είναι της τάξεως του 38 και άνω. Διαρκεί τρεις με πέντε ημέρες. Στις περιπτώσεις ασθενών με καλό ανοσοποιητικό σύστημα, εμφανίζεται τάση ύφεσης μετά το 48ωρο.

Βήχας

Ο βήχας είναι συχνός στη φετινή γρίπη. Συνήθως πρόκειται για ξερό βήχα, που συνοδεύεται από κεφαλαλγία ή ρινική καταρροή ή πονόλαιμο.

Πώς να αποφύγετε να κολλήσετε

Όπως εξηγεί η Δρ. Μοσχοβάκη, τρία ζωτικά μέτρα είναι απαραίτητα αυτή την περίοδο:

Αποφύγετε τις στενές επαφές

Πιο συγκεκριμένα, αποφύγετε τις στενές επαφές με αρρώστους και τις συναθροίσεις. Μη χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς αυτή την περίοδο και αποφύγετε χώρους με συνωστισμό. Επίσης, είναι προτιμότερο να επιλέξετε δραστηριότητες εξωτερικού χώρου, όπως περπάτημα και αθλητικές δραστηριότητες εξωτερικού χώρου και να αποφύγετε τα γυμναστήρια. Εάν θέλετε να ψωνίσετε, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες αποστολής προϊόντων των πολυκαταστημάτων και των supermarkets. Eάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με κάποιον με συμπτώματα ίωσης, υποδεχτείτε τον με μάσκα και πλύντε άμεσα μετά τη συναλλαγή τα χέρια σας. 

Καθαρίστε σωστά τα χέρια σας 

καθώς και τα κοινόχρηστα αντικείμενα που σας περιβάλλουν. Να θυμάστε ότι τα χέρια επιμολύνονται κατά την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, τις κοινωνικές συναναστροφές, τις χρηματικές συναλλαγές. Το πλύσιμο των χεριών σας συχνά θα σας βοηθήσει να προστατευθείτε από τα μικρόβια. Να θυμάστε ότι για σωστό πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελήσετε τη ραχιαία πλευρά τους. Πλένετε καλά τα χέρια: παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα. Τέλος, ξεπλένετε με άφθονο νερό και στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα air.

Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας με ακάθαρτα χέρια 

Όπως εξηγεί η Δρ. Μοσχοβάκη, ο ιός δεν μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω του δέρματος. Πρέπει να βρει μια πύλη ανοιχτή για να εισχωρήσει. Όταν όμως αγγίζετε μια μολυσμένη από ιούς επιφάνεια και στη συνέχεια αγγίζετε τη μύτη σας, δίνετε την ευκαιρία στον ιό να διεισδύσει μέσα σας. Οι παλιές συμβουλές των γιαγιάδων «μη σκαλίζεις τη μύτη σου» « μην τρως με τα χέρια» δεν ήταν ένα σύνολο κανόνων ευγενείας, για να σας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Σας προστάτευαν επίσης από μολύνσεις.

Εάν έχετε μικρά παιδιά 

Ενημερωθείτε για τη δραστηριότητα της γρίπης από το σχολικό προσωπικό. Βεβαιωθείτε ότι το σχολείο του παιδιού σας τηρεί κανόνες υγιεινής, καθαρίζει τα κοινόχρηστα παιχνίδια, παρέχει άμεση πρόσβαση σε νερό, σαπούνι και εκπαιδεύει τους μαθητές για τη χρήση τους. Στην περίπτωση που τα παιδάκια σας είναι μωρά και τα έχετε σε παιδικό σταθμό, προτιμήστε, εάν είναι δυνατό, να τα κρατήσετε σπίτι αυτή την περίοδο.

Η Αναστασία Μοσχοβάκη εισήλθε πρώτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1998 ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογίας με Άριστα (10/10). Κατά την περίοδο 1991-1994 εργάστηκε ως ιατρός σε διάφορες δομές υγείας και από το 1994 σε μεγάλα νοσοκομεία, ενώ από το 1998 διατηρεί ιδιόκτητο ιατρείο στην Κηφισιά. Έχει διατελέσει επιστημονική σύμβουλος σε έγκριτες ηλεκτρονικές πύλες υγείας, σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς και έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια «Who is Who».

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: Απαντήσεις Στις 5 Πρώτες Βασικές Ερωτήσεις Σου

Αυτό Το Ήξερες Για Τη Γρίπη;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.