Ίσως έχεις ακούσει κάποια στιγμή για το φαινόμενο της επαγγελματικής μοναξιάς. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας, το φαινόμενο είναι πιο έντονο.
Πάμε όμως για αρχή να δούμε τι είναι αυτό το φαινόμενο.
Επαγγελματική μοναξιά είναι η μοναξιά κυριολεκτικά ή μεταφορικά που βιώνει ένας άνθρωπος στην εργασία του. Πιο σύνηθες είναι στους solopreneurs, freelancers, entrepreneurs που η ομάδα τους είναι μακριά, ακόμη ένα άτομο που δουλεύει σε ομάδα αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορεί να νιώσει μέρος της(διαφορά νοοτροπίας, γλώσσας, κουτλτούρας κ.α)
Επαγγελματική μοναξιά μπορεί να βιώνει ακόμη και ένα άτομο που κάνει μια εργασία που δεν τον γεμίζει.
Αναρρωτιέσαι τι νιώθει ένα άτομο που βιώνει αυτό το φαινόμενο;
Σίγουρα νιώθει μόνο του και δεν έχει κάποιον να επικοινωνήσει.
Πολλές φορές νιώθει αβοήθητο καθώς μπορεί να του προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στην εργασία του και δεν έχει κάποιον κοντά του ώστε να απευθυνθεί και να τον βοηθήσει. Ακόμη πολλές φορές θα προκύψει βαρεμάρα ειδικά στα διαλείμματα ή στο lunch break, όπου πάλι θα είναι μόνος του. Σίγουρα επίσης στεναχωριέται που δεν μπορεί να μοιραστεί τις επιτυχίες και τις επαγγελματικές χαρές του.
Πώς θα διαχειριστείς την επαγγελματική μοναξιά
-Αν αποφασίσεις να κάνεις μια μοναχική εργασία, καλό είναι να προετοιμαστείς από πριν πως αυτό θα είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητάς σου και να το αποδεχτείς, ώστε να είναι πιο εύκολο μετά για σένα.
-Αν έχεις ήδη ομάδα και είστε μακριά, μπορείτε να κάνετε ολιγόλεπτα καθημερινά meetings για να συνδεθεί η ομάδα.
-Επίσης πολύ σημαντικό είναι να φτιάχνεις τον χώρο εργασίας σου και να βάζεις την αγαπημένη σου μουσική όσο εργάζεσαι. Προσωπικά η μουσική είναι η μόνιμη παρέα μου.
-Κάτι άλλο που με έχει βοηθήσει πολύ,είναι να δουλεύω και εκτός σπιτιού πχ σε ένα καφέ ή ένα co-working μέρος, όπου υπάρχει κόσμος και νιώθεις πιο όμορφα.
-Μπορείς επίσης να συνδέεσαι μέσω ομάδων με άτομα που είναι στην ίδια φάση με εσένα και να συμμετέχεις σε meet ups που διοργανώνουν.
-Αν τώρα δουλεύεις σε εταιρία αλλά νιώθεις μόνος, θα μπορούσες να βρεις κάποιο κοινό σημείο με την υπόλοιπη ομάδα ή έστω με ένα άτομο και να εξελίξεις αυτό το κομμάτι. Αν πάλι δεν σε γεμίζει αυτό που κάνεις και δεν σου αρέσει και το περιβάλλον, μπορείς να σκεφτείς το πλάνο εξόδου σου ώστε να φύγεις από εκεί.
Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες που σου προτείνω, σίγουρα υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις την επαγγελματική μοναξιά. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να κάνεις μια δουλειά που σε γεμίζει.
Άλλωστε όπως είπαμε επαγγελματική μοναξιά μπορεί να βιώσεις ακόμη και όταν είσαι σε μια ομάδα αλλά είσαι στην λάθος εργασία για εσένα.
Ειδικά όταν δουλεύει κάποιος μόνος του, το να τον γεμίζει αυτό που κάνει ίσως είναι το Α και το Ω καθώς η ίδια η εργασία είναι η παρέα του. Η ίδια η εργασία είναι που θα τον κρατήσει ζωντανό και δημιουργικό.
Αν τώρα νιώθεις πως έχεις χάσει το κίνητρό σου και την όρεξη για την δουλειά σου, καλό είναι να ξεκινήσεις μια ενδοσκόπηση ώστε να βρεις αν είναι αυτήν η δουλειά είναι αυτή που αγαπάς και σε γεμίζει. Αυτό που με βοηθά προσωπικά είναι αν έχω την δυνατότητα να αποστασιοποιηθώ μερικές μέρες από τα καθημερινά tasks, ώστε να καταλάβω τι είναι αυτό που μου λείπει, αυτό που δεν μου λείπει κτλ. και να βρω τελικά τι πραγματικά θέλω. Μπορείς να γράψεις σε ένα χαρτί όλες τις σκέψεις γύρω από την εργασία σου, τους συναδέλφους κτλ ώστε να δεις τι φταίει πραγματκά. Και ύστερα ακόμη μια λίστα με αυτά που αγαπάς να κάνεις, ώστε να ξανά βρεις τον σκοπό και το όραμά σου.
Ειδικά τώρα μέσα στην πανδημία, σε επαγγελματικό επίπεδο έχουν έρθει τα πάνω κάτω και παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της ‘Μεγάλης Παραίτησης’, όπου οι άνθρωποι παραιτούνται από την εργασία τους χωρίς καν να έχουν βρει την επόμενη. Αυτό συμβαίνει καθώς είχαν χρόνο να σκεφτούν και να αναθεωρήσουν τις αξίες τους και τι πραγματικά έχει νόημα για αυτούς. Άλλαξαν οι προτεραιότητες και συνεπώς και οι συνθήκες ζωής τους.
Σήμερα είναι πάντα η κατάλληλη στιγμή για να αναθεωρήσεις τι είναι αυτό που αγαπάς πραγματικά να κάνεις και να βρεις τον τρόπο να το πετύχεις.
Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.
Διάβασε ακόμα:
Η σημασία της παρακίνησης στην καθημερινή πράξη
Ο Thrive Οδηγός για να κάνεις τους στόχους σου πραγματικότητα