Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να ξέρεις τα καλά και τα κακά σου.
-Πόσο σημαντικές είναι οι ιστορίες και γιατί πρέπει να τις λες.


Κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης ενδέχεται να σε ρωτήσουν ποια είναι τα δυνατά σου σημεία και ποια τα λιγότερο δυνατά. Και πίστεψέ με, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνουν: “πώς βλέπεις τον εαυτό σου;” ή “με ποιον θα συνέκρινες τον εαυτό σου;”. Ο τρόπος που απαντάς σε τέτοιου είδους ερωτήσεις τους επιτρέπει να καταλάβουν τι πιστεύεις εσύ για εσένα.

Ακολουθούν 5 βήματα που θα σε βοηθήσουν όχι μόνο να βελτιώσεις τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου, αλλά και να σκίσεις στην επόμενή σου συνέντευξη.

1.Κάνε πρόβα με έναν φίλο σου 

Όταν μιλάς, οι άλλοι καταλαβαίνουν τι θέλεις να πεις; Στέλνεις το σωστό μήνυμα στους αποδέκτες; Ζήτησε από έναν φίλο σου να σε βοηθήσει. Άρχισε να μιλάς και ρώτησέ τον αν καταλαβαίνει αυτά που θέλεις να πεις. Είναι ξεκάθαρο το νόημα; Η γνώμη του φίλου σου θα σε βοηθήσει. Εκτός όμως από εκείνον, έχεις και εσύ την δυνατότητα να ακούσεις τον εαυτό σου να μιλάει, να καταλάβεις τον τρόπο που χειρίζεσαι τα συναισθήματά σου κατά την διάρκεια μίας ομιλίας, να δεις το κατά πόσο το μήνυμά σου είναι κατανοητό και να αποκτήσεις τελικά μεγαλύτερη αυτογνωσία. Στο τέλος αυτού του πειράματος, θα διαπιστώσεις ότι έχεις γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό σου.

2.Αναγνώρισε τις δυνάμεις σου…

Σκέψου τα δυνατά σου σημεία, αλλά και εκείνα που σχετίζονται με τις απαιτήσεις της δουλειάς που διεκδικείς. Εξήγησε στον συνεντευξιαστή σου πώς τα πλεονεκτήματά σου θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις καλύτερα σε αυτή τη θέση εργασίας.

3.Αλλά και τις αδυναμίες σου

Είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης εργασίας εκτός από τις δυνάμεις σου να είσαι έτοιμος να απαντήσεις και σε ερωτήσεις που αφορούν στις αδυναμίες σου. Προσπάθησε να αναφέρεις μία αδυναμία σου η οποία δεν θα επηρεάσει την διαδικασία της συνέντευξης, ούτε όμως θα σε κάνει να φαίνεσαι ακατάλληλος για τη θέση. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αναφέρεις μία αδυναμία και να εξηγήσεις πώς έχεις προσπαθήσει να τη δουλέψεις και να τη βελτιώσεις. Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι ουσιαστικά δεν αποτελεί πλέον μειονέκτημά σου. Για παράδειγμα μπορείς να πεις ότι τα τελευταία χρόνια έχεις βελτιώσει τα επικοινωνιακά σου προσόντα και πλέον κάνεις καλύτερες παρουσιάσεις σε πελάτες γιατί έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης εργασίας εκτός από τις δυνάμεις σου να είσαι έτοιμος να απαντήσεις και σε ερωτήσεις που αφορούν στις αδυναμίες σου.

4.Πες ενδιαφέρουσες ιστορίες

Είναι πολύ χρήσιμο να αναφέρεις μερικά παραδείγματα, όπου χρησιμοποίησες τις δυνάμεις σου με επιτυχία καταφέρνοντας για παράδειγμα να προλάβεις μία προθεσμία ή να κλείσεις έναν πελάτη.

Προσπάθησε να παρουσιάσεις τον εαυτό σου σαν ένα άτομο δραστήριο, αποτελεσματικό και δυναμικό που μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, να παίρνει αποφάσεις και να οδηγεί την ομάδα του στην επιτυχία.

Για παράδειγμα αν πεις ότι ένα από τα προσόντα σου είναι ότι σκέφτεσαι και δρας με ψυχραιμία ακόμα και υπό συνθήκες πίεσης, μπορείς να αναφέρεις μία περίπτωση όπου η ομάδα σου ήταν ιδιαίτερα αγχωμένη, πως εσύ ανέλαβες να διαχειριστείς την όλη κατάσταση και το πώς τελικά αυτό σας βοήθησε να ολοκληρώσετε το project που είχατε αναλάβει με επιτυχία.

5.Σύγκρινε τον εαυτό σου με άτομα που σε εμπνέουν

Προκειμένου να διαπιστώσει πώς βλέπεις τον εαυτό σου ένας recruiter ή ένας εργοδότης, ενδέχεται να σου πει να συγκρίνεις τον εαυτό σου με ένα άλλο άτομο.

Σε αυτήν την περίπτωση προσπάθησε να είσαι μετριόφρων και απόφυγε να συγκρίνεις τον εαυτό σου με διάσημα άτομα από τον τομέα των επιχειρήσεων ή της επιστήμης.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αναφέρεις ένα άτομο που είναι πολύ κοντά σου και σε εμπνέει, όπως είναι οι γονείς σου, ένας καθηγητής ή ένας μέντορας. Στη συνέχεια προσπάθησε να τονίσεις τα θετικά του και τα κοινά σας σημεία. Αυτά που σε κάνουν κατάλληλο για την δουλειά. Για παράδειγμα μπορείς να πεις ότι μοιάζεις πολύ στον μπαμπά σου, ο οποίος ήταν πολύ επικοινωνιακός και σε βοήθησε να αναπτύξεις και εσύ αυτό το ταλέντο. Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζεις τον εαυτό σου θετικά και την ίδια στιγμή δείχνεις αυθεντικός και ταπεινός.

Διάβασε ακόμα:

Συγχαρητήρια Προσλαμβάνεστε! Πώς Να Σκίσεις Σε Μία Συνέντευξη

20 Ερωτήσεις Που Πρέπει Να Κάνεις Στο Τέλος Κάθε Συνέντευξης

Author(s)

  • Davide Donghi

    ψυχολόγος

    Ο Davide Donghi είναι συγγραφέας, ψυχολόγος και σύμβουλος ανθρωπίνου δυναμικού.