Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ρόλο παίζει η ενσυναίσθηση στις σχέσεις σου.
-Πώς μπορεί να σε βοηθήσουν τα walking meetings στην οικοδόμηση σχέσεων.


Δεν χρειάζεται να είσαι “κολλητός” με τους συναδέλφους σου, αλλά έρευνες δείχνουν ότι η δημιουργία επαφών στη δουλειά μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα και να είσαι πιο αποδοτικός. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι οι φιλίες στο γραφείο σε βοηθούν να διαχειριστείς καλύτερα το στρες, να αποφύγεις τη μοναξιά και να ενισχύσεις την αποδοτικότητά σου. Ωστόσο, η καλλιέργεια μιας καλής σχέσης με κάποιον συνάδελφο μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν δεν ταιριάζετε.

Όλοι έχουμε βρεθεί στην ίδια θέση: Θες πραγματικά να συνδεθείς με κάποιο μέλος της ομάδας, αλλά δεν συμφωνείτε συχνά στα project ή οι συζητήσεις μεταξύ σας μοιάζουν ψεύτικες. Όσο κι αν προσπαθείς, οι δυο σας δεν τα βρίσκετε. Το πιο εκνευριστικό κομμάτι αυτής της δυναμικής είναι ότι ίσως δεν μπορείς να καταλάβεις για ποιο λόγο δεν έχετε καταφέρει να χτίσετε μια καλή σχέση. 

Εδώ μπαίνει η επιστήμη. 

Όλο και περισσότερες έρευνες ασχολούνται με τους βιολογικούς και ψυχολογικούς λόγους που οι άνθρωποι έχουν ή δεν έχουν χημεία. Συνήθως έχει να κάνει με τη γλώσσα του σώματος και τα εγκεφαλικά κύματα κι αν αυτά συγχρονίζονται μεταξύ τους. Μια έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι με παρόμοιες νευρολογικές αντιδράσεις στο περιβάλλον γύρω τους είναι πιο πιθανό να είναι φίλοι. Ακόμα, οι φίλοι είναι πιο πιθανό να συγχρονίζουν τη γλώσσα του σώματός τους και τις κινήσεις τους, αναφέρει η Lynden Miles, Ph.D., λέκτορας στο University of Western Australia’s School of Psychological Science.

“Ο διαπροσωπικός συγχρονισμός είναι το φαινόμενο, κατά το οποίο η συμπεριφορά κάποιου εναρμονίζεται με τη συμπεριφορά των άλλων. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα μπορεί να παρατηρηθεί όταν δύο φίλοι περπατούν και μιλούν μεταξύ τους. Συχνά, χωρίς να υπάρχει πρόθεση, ο βηματισμός τους συγχρονίζεται, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν”, υποστηρίζει η Miles.

Ο συγχρονισμός και η κοινωνική επαφή πηγαίνουν χέρι-χέρι, οι άνθρωποι που έχουν χημεία τείνουν να συγχρονίζονται, ενώ οι ξένοι ή οι άνθρωποι που δεν αναπτύσσουν αμοιβαία κατανόηση δεν το κάνουν. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να το αντισταθμίσεις και να δημιουργήσεις τις συνθήκες, για να νιώθεις άνετα και συνδεδεμένος με κάποιον που δεν ταιριάζεις. 

Πρότεινε τη συνεργασία σε ένα project 

Το να περνάς περισσότερο χρόνο δουλεύοντας με τον συνάδελφο πάνω στο ίδιο project, θα σε βοηθήσει να βελτιώσετε τη συνεργασία σας και ίσως σου δείξει ότι έχετε περισσότερα κοινά στοιχεία, από ό,τι πίστευες αρχικά. “Οι άνθρωποι είναι σε γενικές γραμμές πιο κοινωνικοί μετά από συγχρονισμένη δραστηριότητα. Είναι πιο ομαδικοί, θυμούνται καλύτερα τις αλληλεπιδράσεις τους, ειδικά ό,τι έχουν πει οι συνεργάτες τους, είναι καλύτεροι στο να βλέπουν τα πράγματα από την οπτική των άλλων και βιώνουν μια ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους”, τονίζει η Miles. Παρόλο που ο εργασιακός χώρος δεν ευνοεί το συγχρονισμό των δραστηριοτήτων, όπως το τραγούδι ή ο χορός, τα walking meetings είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να γνωριστείτε καλύτερα και να συγχρονίσετε το βηματισμό σας. 

Χτίσε ένα οικοδόμημα εμπιστοσύνης

Η εμπιστοσύνη είναι ιδιαίτερα σημαντική στις εργασιακές σχέσεις, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ανταλλαγή ιδεών, στην καινοτομία και τη βαθύτερη επαφή, σύμφωνα με μία μελέτη στο Journal of Business Models. Ένας απλός, αλλά εξαιρετικά σημαντικός τρόπος για να χτίσεις την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε σένα και τους συναδέλφους σου είναι να οργανώνεις λιγότερο επίσημα meetings. Τα ανεπίσημα meetings περιορίζουν  το αίσθημα ανταγωνισμού και δίνουν στους εργαζομένους το χώρο για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και την άποψή τους και αυτό έχει  ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εμπιστοσύνης. 

Να είσαι ειλικρινής και να δείχνεις ενσυναίσθηση στον συνάδελφό σου 

Αν αισθάνεσαι ακόμα ότι δεν κάνεις πρόοδο με τον συνεργάτη σου, προσέγγισέ τον με ενσυναίσθηση και πες του πώς αισθάνεσαι. Η ειλικρίνειά σου θα του δείξει ότι ενδιαφέρεσαι για την επαφή σας και είσαι πρόθυμος να προσπαθήσεις για να πραγματοποιηθεί. Επιπλέον, η επικοινωνία με ενσυνειδητότητα θα ενθαρρύνει τον συνάδελφό σου να κάνει το ίδιο και ίσως έχει πιο συγκεκριμένες ιδέες για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα η σχέση σας. 

Με λίγη εμπιστοσύνη και επικοινωνία ενσυνειδητότητας, θα διαπιστώσεις ότι η δημιουργίας σχέσεων με έναν συνάδελφο δεν είναι τόσο δύσκολη, ακόμα κι αν δεν έχετε χημεία εξ αρχής. 

Διάβασε ακόμα:

Οι λέξεις κλειδιά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο βιογραφικό σου

Το κρυφό προνόμιο του να είσαι καλός ακροατής στη δουλειά

Author(s)

  • Jessica Hicks

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Jessica Hicks είναι συντάκτρια του Thrive Global.