Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις

-Τι είναι το social distancing.
-Γιατί δεν πρέπει να διατηρήσεις τις κοινωνικές επαφές, ακόμα κι αν είσαι νέος.


Την Παρασκευή, λήφθηκε η απόφαση να κλείσουν καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, χώροι διασκέδασης, βιβλιοθήκες, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα αισθητικής, εμπορικά κέντρα, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Το Σάββατο αποφασίστηκε το κλείσιμο των ιδιωτικών παραλιών και των χιονοδρομικών κέντρων. Από την Τετάρτη 18/3 έκλεισαν όλα τα εμπορικά καταστήματα, ενώ εδώ και μέρες έχουν κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία του κορονοϊού. Σήμερα 23 Μαρτίου τέθηκε σε ισχύ η εφαρμογή πρόσθετων αυστηρών μέτρων με απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Αυτά τα μέτρα είναι μια προσπάθεια να επιβληθεί η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων, που είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος επιβράδυνσης μιας πανδημίας. Οι ειδικοί προτείνουν με στόμφο στους ανθρώπους να εφαρμόσουν την εθελοντική “κοινωνική αποστασιοποίηση”, αν και πλέον είναι υποχρεωτική. Θα έχεις ακούσει και διαβάσει αυτόν τον όρο παντού γύρω σου. 

Γιατί είναι σημαντική η κοινωνική αποστασιοποίηση

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμα και αυτοί που αρρωσταίνουν ελαφρά-ακόμα κι αυτοί που δεν θα μάθουν ποτέ ότι μολύνθηκαν-μπορούν να προκαλέσουν την γεωμετρική κίνηση του ιού στον πληθυσμό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για όλους να εφαρμόσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, όχι μόνο αυτοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 

“Αυτή η περίοδος δεν είναι συνηθισμένη και δεν πρόκειται για πλάκα,“ ανέφερε η Dr. Jeanne Marrazzo, διευθύντρια μολυσματικών ασθενειών στο University of Alabama στο Birmingham. “Δεν έχουμε βιώσει ποτέ πριν κάτι ανάλογο.” 

Τι είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση;

Με απλά λόγια, η ιδέα είναι να διατηρήσουμε μια απόσταση με τους άλλους ανθρώπους-τουλάχιστον 2 μέτρα. Αυτό, επίσης, σημαίνει την ελαχιστοποίηση της επαφής με τους ανθρώπους. Μη χρησιμοποιείς τα ΜΜΜ, περιόρισε τα μη αναγκαία ταξίδια, δούλεψε από το σπίτι. Ακολούθησε τις οδηγίες που δόθηκαν από το κράτος για κάθε άσκοπη κυκλοφορία με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας.

“Κάθε περιορισμός των επαφών με συγγενείς, φίλους, συναδέλφους, συμφοιτητές θα είχε σημαντική επίδραση στη ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται στον πληθυσμό,” υποστηρίζει ο Dr. Gerardo Chowell, πρόεδρος των επιστημών υγείας στο Georgia State University. Αυτή η στρατηγική έσωσε χιλιάδες ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας της ισπανικής γρίπης το 1918 και πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης το 2009 στο Μεξικό. 

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά ερωτήματα που προβληματίζουν τους ανθρώπους και οι ειδικοί απαντούν.

Είμαι νέος και δεν ανήκω σε ευπαθή ομάδα. Γιατί δεν μπορώ να συνεχίσω να έχω κοινωνικές επαφές; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ηλικιωμένοι και αυτοί με υποκείμενα νοσήματα είναι πιο ευάλωτοι στον ιό, αλλά και οι νέοι δεν έχουν ανοσία. Άλλωστε, υπάρχει το σημαντικότερο ζήτημα της δημόσιας υγείας. Ακόμα και οι άνθρωποι που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε πολλούς άλλους-ειδικά στα αρχικά στάδια της μόλυνσης, πριν ακόμα συνειδητοποιήσουν ότι είναι άρρωστοι. Οπότε, μπορεί να αρχίσεις να κολλάς τους συγγενείς σου, που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία ή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Μπορεί επίσης να συμβάλλεις στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, προκαλώντας την γρήγορη εξάπλωση της πανδημίας και να εξαντλήσει το σύστημα υγείας. Αν αγνοήσεις τις οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση και απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων, θα θέσεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου σε κίνδυνο.

Αν αγνοήσεις τις οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση, θα θέσεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου σε κίνδυνο.

Μπορώ να βγω από το σπίτι μου όποτε θέλω; 

Φυσικά. Οι ειδικοί συμφώνησαν σε αυτό το θέμα αρκεί να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Με άλλα λόγια είναι θεμιτό να βγεις έξω για να αναπνεύσεις φρέσκο αέρα και να αθληθείς μόνος ή μαζί με ένα ακόμα άτομο τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ σας, για να βγάλεις βόλτα το σκύλο σου, να πας στο φαρμακείο ή στο super market, να βοήθησεις κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο που έχει ανάγκη. Το νόημα δεν είναι να εγκλωβιστείς στο σπίτι, αλλά να αποφύγεις τις άσκοπες μετακινήσεις και την επαφή με ανθρώπους προκειμένου να μην κολλήσεις ούτε εσύ ούτε οι άλλοι τον ιό.

Όταν βγεις λοιπόν από το σπίτι, σκούπισε όλες τις επιφάνειες, με τις οποίες θα έρθεις σε επαφή, απολύμανε τα χέρια σου με ένα προϊόν με αλκοόλ και μην ακουμπάς το πρόσωπό σου. Πάνω από όλα, πλένε συχνά τα χέρια σου-ειδικά όταν επιστρέφεις σπίτι, πριν φας ή πριν έρθεις σε επαφή με άτομα μεγάλης ηλικίας. 

Πότε είναι καλύτερα να πάω στο σουπερμάρκετ;

Ιδανικά διάλεξε μία ώρα, που το κατάστημα δεν θα έχει πολύ κόσμο. Όταν πας, πρόσεξε όλες τις επιφάνειες μέσα στο κατάστημα που μπορεί να είναι μολυσμένες. Χρησιμοποίησε ένα απολυμαντικό μαντήλι για να καθαρίσεις το χερούλι από το καλάθι σου, για παράδειγμα. Δεν είναι αναγκαία τα γάντια, αλλά αν τα φοράς, φρόντισε να μην ακουμπήσεις το πρόσωπό σου, πριν τα βγάλεις. 

Η Dr. Caitlin Rivers, επιδημιολόγος στο Johns Hopkins University, προτείνει να τοποθετήσεις το κινητό σου σε ένα δυσπρόσιτο μέρος, ώστε να μην το ακουμπήσεις, όσο ψωνίζεις. “Θα μπορούσε να αποτελεί ευκαιρία μετάδοσης”, υποστηρίζει. 

Αν πρόκειται για ψώνια που διαρκούν ώρα, πάρε μαζί σου αντισηπτικό για να απολυμαίνεις τα χέρια σου, όσο διαρκούν οι αγορές σου. Και όταν πας σπίτι, η Dr. Rivers συστήνει να πλύνεις τα χέρια σου αμέσως. Αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καλύτερα να αποφύγουν τις εξόδους, αν είναι εφικτό, ειδικά αν μένουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. 

Φοβάμαι να είμαι μόνος σου. Μπορώ να κάνω κάτι για να γίνει όλο αυτό πιο εύκολο; 

Ζούμε σε μια τρομακτική και αβέβαιη περίοδο. Η επαφή με τους φίλους και την οικογένεια είναι πιο σημαντική από ποτέ, γιατί είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να αναζητούμε την επαφή, όταν έχουμε στρες, υποστηρίζει ο Dr. Jonathan Kanter, διευθυντής του Center for Science of Social connection στο Πανεπιστήμιο της Washington στο Seattle.

Ο Dr. Kanter αναφέρει ότι ανησυχεί για την μακροπρόθεσμη επίδραση που θα έχει η κοινωνική απόσταση τόσο στους υγιείς, όσο και στους αρρώστους. Η απουσία σωματικής επαφής μπορεί να έχεις βαθιές επιπτώσεις στα επίπεδα του στρες, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε.  

Ακόμα και η φαντασίωση μίας ζεστής αγκαλιάς από ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να καθησυχάσε την αντίδραση πάλης ή φυγής του σώματος. Στο μεταξύ, είμαστε τυχεροί να διαθέτουμε τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να διατηρήσουμε τις κοινωνικές επαφές. “Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι κοινωνική αποστασιοποίηση δεν σημαίνει κοινωνική απομόνωση”, υποστηρίζει η Dr. Chaudhary και προτείνει να παραμένουμε συνδεδεμένοι μέσω social media, chat και video.

Να είστε δημιουργικοί: προγραμματίστε γεύματα μέσω FaceTime, να συμμετέχετε σε βραδιές διαδικτυακών παιχνιδιών, σχεδιάστε να παρακολουθήσετε εκπομπές την ίδια ώρα, γραφτείτε σε μαθήματα εξ αποστάσεως μαζί. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να επικοινωνήσετε με τους ανθρώπους που είναι άρρωστοι ή υψηλού κινδύνου και βρίσκονται σε απομόνωση,” τονίζει ο Dr. Kanter.

Για πόσο καιρό θα χρειαστεί να εφορμόζουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση; 

Αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα λειτουργήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και κατά πόσο θα καταφέρουμε να επιβραδύνουμε την πανδημία. “Προς το παρόν, είναι μάλλον αόριστος ο χρόνος,” αναφέρει η Dr. Marrazzo. “Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.” 

Διάβασε ακόμα:

Κάνε detox και στις σχέσεις σου

Πώς να αξιοποιήσεις δημιουργικά τον χρόνο σου στο σπίτι