Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ψυχική υγεία.
-Τι ρόλο παίζει το μίσος.


Το ζήτημα της ψυχικής υγείας βρίσκεται στο προσκήνιο σε παγκόσμιο επίπεδο, Στις ΗΠΑ, ένας στους πέντε ενήλικες βίωσε κάποια ψυχική ασθένεια το 2018, δηλαδή σχεδόν 48 εκατομμύρια άνθρωποι. Σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν ένα μεγάλο καταθλιπτικό επεισόδιο. Το 2017, 47.000 Αμερικανοί αυτοκτόνησαν. Σαφώς, η ψυχική υγεία δεν αποτελεί μια πρόκληση για τα άτομα, αλλά και για τις ίδιες τις κοινωνίες. Ωστόσο, συνηθίζουμε να αντιμετωπίζουμε την ψυχική υγεία σαν ένα προσωπικό ζήτημα, αντί σαν ένα ζήτημα δημόσιας υγείας. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει. 

Η υγεία μας είναι το αποτέλεσμα του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και το να είμαστε υγιείς εξαρτάται από τον αέρα που αναπνέουμε, από το νερό που πίνουμε, την ποιότητα της γειτονιάς στην οποία ζούμε,, την εκπαίδευση και το οικογενειακό εισόδημα, τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουμε και αμέτρητους άλλους παράγοντες. Η επιρροή αυτών των παραγόντων δεν περιορίζεται στη σωματική μας ευεξία, αλλά και στην ψυχική μας υγεία. Για παράδειγμα, η οικονομική ανισότητα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης 

Ως κοινωνία, δεν αναφερόμαστε συχνά σε αυτούς τους παράγοντες, γιατί όταν σκεφτόμαστε την ψυχική υγεία, συνήθως εννούμε την παροχή συμβουλευτικής ή φαρμάκων σε εκείνους που τα χρειάζονται. Αυτές οι υπηρεσίες θα πρέπει να αποτελούν ένα κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας για να προληφθεί η ψυχική ασθένεια. Μια τέτοια προσπάθεια απαιτεί από εμάς να δημιουργήσουμε το πλαίσιο, στο οποίο η ψυχική υγεία μπορεί να ευημερήσει, σε τοπικό, εθνικό, η παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό ισοδυναμεί με ενασχόληση με: αναδιοργάνωση των διαδικασιών που δημιουργούν εισοδηματικές ανισότητες, ενδυνάμωση των κοινοτήτων, επενδύσεις στο κοινωνικό κεφάλαιο, δημιουργία χώρων όπου οι άνθρωποι μπορούν να στηρίξουν ο ένας τον άλλον. 

Και πρέπει να εστιάσουμε σε μια ακόμη κύρια απειλή για την ψυχική υγεία: το μίσος και ειδικότερα, εκείνο το είδος που τροφοδοτεί το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι οι διακρίσεις σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη. 

Εφαρμόζοντας μια προσέγγιση δημόσιας υγείας στην ψυχική ασθένεια, συνδέοντας τον αγώνα των ατόμων με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που προάγει την υγεία, τόσο για το σώμα, όσο και για το μυαλό μας. 

Διάβασε ακόμα:

Έχει όνομα αυτό που νιώθεις: Ονομάζεται τέλμα

Ο Thrive οδηγός για να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου στη δουλειά

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.