Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντική είναι μια πρακτική κατά τη διάρκεια των σπουδών.
-Ποια είναι η αξία της προσφοράς.


Το Πανεπιστήμιο θεωρείται από τους περισσότερους ως ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης και η πηγή της γνώσης. Χωρίς να ισχυρίζομαι το αντίθετο, ομολογώ ότι δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή γνώσης που θα συναντήσεις στη ζωή σου. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολύ περισσότερες και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν πιο επαρκείς και χρήσιμες.

Ακολουθούν 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις ουσιαστικές γνώσεις εκτός πανεπιστημίου.

Διάβασε βιβλία

Αν θες να αποκτήσεις γνώσεις πάνω σε κάτι που δεν γνωρίζεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μάθεις από τους ειδικούς. Πώς θα το κάνεις αυτό; Διαβάζοντας βιβλία. Στο πανεπιστήμιο δεν θα μάθεις όλα όσα σε ενδιαφέρουν, ούτε θα σου δώσουν την απάντηση σε ό,τι ψάχνεις. Οπότε πρέπει να τη βρεις μόνος σου!

Τι να κάνεις: Αφιέρωσε λίγο χρόνο καθημερινά στο διάβασμα βιβλίων και δώσε απαντήσεις στα ερωτήματα που σε βασανίζουν.

Κάνε φίλους

Οι φιλίες ασκούν μεγαλύτερη επίδραση στη ζωή σου από τα μαθήματα του πανεπιστημίου. Οι φίλοι θα σε προστατέψουν όταν τα πράγματα θα δυσκολέψουν, θα σε παρηγορήσουν, θα σε κάνουν να γελάσεις, όταν το χρειάζεσαι. Αντίστοιχα, επιλέγοντας τους φίλους σου με λανθασμένα κριτήρια, μπορεί να οδηγηθείς στην αυτοκαταστροφή, ακολουθώντας το παράδειγμά τους. Πολύ συχνά, οι σχέσεις δημιουργούνται φυσικά, χωρίς πρόθεση και ανάλυση, αλλά μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθείς πώς οι φίλοι σου επηρεάζουν τη ζωή σου, αν σε εμπνέουν, αν θες να τους μοιάσεις; Συνήθως, μοιάζουμε στους ανθρώπους τους οποίους συναναστρεφόμαστε.

Τι να κάνεις: Για να έχεις φίλους, πρέπει να γίνεις φίλος. Ξεκίνα να πλησιάζεις τους ανθρώπους και διάλεξε τους φίλους σου με σωστά κριτήρια.

Μάθε από τους ειδικούς

Το πανεπιστήμιο είναι η περίοδος όπου πρέπει να ανακαλύψεις τι θα κάνεις στη ζωή σου. Στην αρχή των σπουδών σου, η ιδέα μιας καριέρας είναι υποθετική. Αν πραγματικά θες να δεις τι είναι μία καριέρα, πρέπει να έρθεις σε επαφή με τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στο χώρο.

Τι να κάνεις: Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου κάνε πρακτική. Γνώρισε τους ειδικούς και δημιούργησε σχέσεις με ανθρώπους που ασχολούνται με το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Μην μένεις μόνο στο θεωρητικό κομμάτι των σπουδών σου, δες την πρακτική πλευρά.

Κράτα ημερολόγιο

Θα αντιμετωπίσεις πολλές αλλαγές στη ζωή σου και πρέπει να δίνεις την απαραίτητη προσοχή στα συναισθήματα και στις σκέψεις σου κατά τη διάρκεια αυτών των αλλαγών. Τα συναισθήματα δεν είναι μόνο θετικά ή αρνητικά. Είναι ο πίνακας ελέγχου της ψυχής σου και σε προειδοποιούν για τα ζητήματα που πρέπει να προσέξεις, για να κατανοήσεις γιατί αισθάνεσαι έτσι.

Τι να κάνεις: Πάρε 5 λεπτά και κράτα ημερολόγιο. Κατάγραψε ό,τι αισθάνεσαι σε ένα κομμάτι χαρτί. Παρατήρησε τα μοτίβα και όταν μπορέσεις να τα εκφράσεις, μοιράσου τα με έναν σύμβουλο ή φίλο που εμπιστεύεσαι.

Φρόντισε την υγεία σου

Χωρίς την υγεία σου, δεν θα μπορέσεις να πετύχεις τα όνειρά σου. Μία καλή αρχή είναι η διατροφή και η άσκηση.

Τι να κάνεις: Ξεκίνα να τρέφεσαι υγιεινά σήμερα. Επίλεξε ένα υγιεινό φαγητό που θα προσθέτεις στη διατροφή σου εβδομαδιαία κι ένα που θα αφαιρείς. Ξεκίνα με κάτι απλό, όπως να περιορίσεις τα αναψυκτικά. Επίσης, μην ξεχνάς την άσκηση και βρες έναν σύμμαχο. Ξεκίνα να εφαρμόζεις τώρα αυτές τις συνήθειες για να τις έχεις και μεγαλώνοντας.

Δούλεψε δημιουργικά

Η δημιουργικότητα σου είναι έμφυτη. Είναι χαραγμένη στο DNA σου. Η δημιουργικότητα είναι όπως ένας μυς, όσο τον εξασκείς, τόσο πιο ισχυρός γίνεται. Μπορείς να βελτιώσεις τις ικανότητές σου δημιουργώντας, ακούγοντας την κριτική και προσαρμόζοντας την προσέγγισή σου. Η δημιουργική δουλειά για σένα μπορεί να είναι η συγγραφή, η μαγειρική, η ζωγραφική ή η μηχανική. Κάνε αυτό που ταιριάζει στις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντά σου.

Τι να κάνεις: Ξεκίνα να εκφράζεσαι σκοπίμως μέσω της τέχνης και δείξ’ το σε διαφορετικούς ανθρώπους. Αποδέξου την κριτική τους και προσάρμοσε την προσέγγισή σου την επόμενη φορά.

Πρόσφερε βοήθεια

Η προσφορά βοήθειας είναι ένας τρόπος να χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις και τη δημιουργικότητά σου για να συνδεθείς με τους άλλους. Παρατήρησε πού υπάρχει ανάγκη και χρησιμοποίησε τις ικανότητές σου για να την καλύψεις. Θα ανακαλύψεις ότι η βοήθεια και η επαφή είναι μερικά από τα πιο ικανοποιητικά πράγματα στη ζωή.

Τι να κάνεις: Συνδέσου βαθιά με τους άλλους μέσω της βοήθειας. Δες τι έχουν ανάγκη και χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητά σου για να τους βοηθήσεις να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η συμμετοχή σε εθελοντικούς οργανισμούς είναι ένας τρόπος που θα σε βοηθήσει να το πετύχεις.

 

Διάβασε ακόμα:

8 Μαθήματα Ζωής Από Την Όπρα

9 Σημαντικά Μαθήματα Ζωής Που Πρέπει Να Μάθεις Πριν Φτάσεις Στο Μέσο Της Ζωής Σου

 

Author(s)

  • Ο Paul Ellsworth είναι καθηγητής στο Franklin Christian Academy