Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Αν υπάρχει σχέση μεταξύ τελειομανίας και αποδοτικότητας.
-Ποια 4 μικροβήματα να ακολουθήσεις.


Αν θεωρείς τον εαυτό σου τελειομανή, ξέρεις καλά τι σημαίνει αυτό. Ωστόσο, δεν είσαι μόνος: η τελειομανία αυξάνεται τα τελευταία 27 χρόνια, σύμφωνα με μία έρευνα του 2017. Βέβαια, υπάρχουν θετικά στοιχεία, αλλά τα αρνητικά εξίσου σημαντικά. Για την ακρίβεια, οι τελειομανείς βιώνουν πολύ στρες, άγχος και επαγγελματική εξουθένωση.

Υπάρχουν 2 διακριτές κατηγορίες τελειομανίας, εξηγεί ένα πρόσφατο άρθρο στο Harvard Business Review. Αρχικά, υπάρχει η τελειομανία που αναζητά την τελειότητα, που περιλαμβάνει στην εστίαση και στην απαίτηση υψηλών standards εργασίας, τόσο από σένα, όσο και από τους άλλους. Το δεύτερο είδος είναι η τελειομανία που αποφεύγει την αποτυχία, στην οποία ένα άτομο έχει εμμονή με την εν δυνάμει αποτυχία και φοβάται ότι οι άλλοι θα χάσουν το σεβασμό τους για αυτόν, αν η δουλειά τους δεν είναι η αναμενόμενη. 

Κατόπιν ανάλυσης 400 ερευνών πάνω στην τελειομανία, οι συγγραφείς του άρθρου στο Harvard Business Review συμπέρανε ότι όταν αντιμετωπίζεται καθολικά, η τελειομανία δεν είναι εποικοδομητική στη δουλειά. Για την ακρίβεια, δεν διαπίστωσαν κανένα σύνδεσμο μεταξύ της τελειομανίας κάποιου και της απόδοσης στη δουλειά. 

“Αν η τελειομανία αναμένεται να επηρεάσει την απόδοση του εργαζομένου αυξάνοντας την αφοσίωση και το κίνητρό του, αυτή η επίδραση υποβιβάζεται από τα αντίθετα χαρακτηριστικά, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, τα οποία έχουν σοβαρές συνέπειες πέρα από το χώρο εργασίας,” γράφουν.

Ευτυχώς, ακόμα κι αν είσαι τελειομανής, υπάρχουν τρόποι να αξιοποιήσεις τη δύναμη της προτεραιοποίησης για να εξασφαλίσεις ότι δεν γίνεται εμπόδιο στη δουλειά σου, ή να οδηγήσει στο burnout. 

Ακολουθούν 4 επιστημονικά αποδεδειγμένα μικροβήματα για να βοηθήσουν ακόμα και τους πιο αυστηρούς τελειομανείς να βρουν το δρόμο τους:

Το πρωί, κατάγραψε τις προτεραιότητες της μέρας σου 

Το να αποφασίσεις τι είναι σημαντικό και τι όχι είναι το κλειδί για να μειώσεις το στρες και να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου. 

Ολοκλήρωσε τη μέρα σου, ακόμα κι αν δεν τα έχεις κάνει ολα 

Η πραγματική προτεραιοποίηση σημαίνει να είσαι άνετος με την έλλειψη ολοκλήρωσης. Όταν αφιερώνεις χρόνο στην ξεκούρασή σου, θα επιστρέψεις έτοιμος να εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες. 

Αναγνώρισε μια δραστηριότητα χαμηλής προτεραιότητας και σταμάτα να ασχολείσαι 

Θα ανακαλύψεις χρόνο που δεν ήξερες ότι είχες, που μπορείς να αφιερώσεις σε πιο σημαντικά καθήκοντα. 

Κάνε ένα μικρό πράγμα κάθε μέρα που σου φέρνει χαρά 

Μπορεί να είναι διαλογισμός ή πρωινό περπάτημα. Ξεκινώντας από αυτή τη βάση, θα είσαι πιο συγκεντρωμένος και αποδοτικός, μόλις πας στο γραφείο.

Διάβασε ακόμα:

Οι λέξεις κλειδιά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο βιογραφικό σου

Για να κάνεις μια τέλεια παρουσίαση, περιόρισε το μήνυμά σου σε 15 λέξεις

Author(s)

  • Elizabeth Yuko

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elizabeth Yuko είναι συγγραφέας, συντάκτρια στο Thrive Global και ειδική σε θέματα υγείας.