Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η σωστή ηλικία για τη μετάβαση.
-Τι ώρα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο το παιδί σου.


Μια ειδικός του ύπνου δίνει συμβουλές για ομαλή μετάβαση από τους 2 στον 1 ύπνο

Οι μεταβάσεις αποτελούν πρόκληση τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς. Η μετάβαση από 2 ύπνους σε 1 ύπνο τη μέρα μπορεί να δυσκολέψει τους γονείς και να καταστρέψει τόσο τον πρωινό, όσο και το βραδινό ύπνο. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν εσένα και το παιδί σου να μεταβείτε ομαλά και χωρίς προβλήματα. 

Προσδιόρισε τη μετάβαση σωστά χρονικά. Η μέση ηλικία για τη μετάβαση στον 1 ύπνο είναι συνήθως στους 15-18 μήνες. Συνήθως, το παιδί σου επιλέγει να κοιμάται το μεσημέρι μεταξύ 12-1  μ.μ, σε αρμονία με τους εσωτερικούς βιολογικούς ρυθμούς ή το εσωτερικό ρολόι του ύπνου του.

Μην βιαστείς. Επειδή τα παιδιά των φίλων σου έχουν ήδη κάνει τη μετάβαση στον 1 ύπνο, δε σημαίνει ότι το παιδί σου είναι έτοιμο. Αν προσπαθείς να επιβάλλεις τον 1 ύπνο, ρισκάρεις να συσσωρευτεί έλλειψη ύπνου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δυνάμεων το πρωί και ξύπνημα το βράδυ.

Αναγνώρισε τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σου είναι έτοιμο για τη μετάβαση:
1. Αρνείται να κοιμηθεί δεύτερη φορά τη μέρα, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι 1 ή 2 μέρες.

2. Ο ένας ύπνος -ειδικά ο μεσημεριανός-είναι πολύ σύντομος για μεγάλο χρονικό διάστημα

3. Αλλάζει η ώρα: το συνηθισμένο πρόγραμμα αλλάζει και μετακινείται πιο αργά μέσα στη μέρα  

Κάνε τη μετάβαση σταδιακά. Η μετάβαση στον 1 ύπνο μπορεί να διαρκέσει και μερικές εβδομάδες και μπορεί να μετατραπεί σε πρόκληση, αν το παιδί σου κοιμάται λιγότερο. Αλλά μπορεί να διευκολύνεις τη μετάβαση με αυτούς τους τρόπους:

  1. Πρόσφερε στο παιδί σου το συνηθισμένο πρωινό ύπνο γύρω στις 9-9.30 π.μ, αλλά περιόρισε τον ύπνο στα 30-45 λεπτά. Συνέχισε να μειώνεις τη διάρκεια του ύπνου κατά 15 λεπτά τις επόμενες εβδομάδες. Αυτός ο σύντομος ύπνος το πρωί θα αποτρέψει το παιδί σου από το κουραστεί υπερβολικά πριν να έρθει η ώρα για τον μεγαλύτερο μεσημεριανό ύπνο.
  2. Ξεκίνα το βασικό ύπνο της ημέρας μεταξύ 12 και 1 μ.μ. Αυτή η ώρα είναι συγχρονισμένη με τους κιρκάδιους ρυθμούς του, κάτι που θα το διευκολύνει να κοιμηθεί. Αν έχεις περιορίσει τον πρωινό ύπνο, τότε ο μεσημεριανός πρέπει να είναι μια ώρα ή και περισσότερο. Μόλις ο πρωινός ύπνος έχει καταργηθεί ολοκληρωτικά μετά από μερικές εβδομάδες, ο μεσημεριανός ύπνος θα πρέπει να διαρκεί περίπου 2 ώρες. 
  3. Συμπλήρωσε το λιγότερο πρωινό ύπνο με περισσότερο βραδινό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να βάλεις το παιδί σου για ύπνο γύρω στις 5.30-6 μ.μ κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Μόλις το παιδί σου έχει κάνει επιτυχώς τη μετάβαση, μπορείς να μεταβάλεις και πάλι την ώρα του βραδινού ύπνου, ώστε να έχει απόσταση από τον μεσημεριανό ύπνο 4-4,5 ώρες. Οπότε, αν το παιδί σου κοιμάται 1-3 μ.μ, τότε μπορεί να ξανακοιμηθεί γύρω στις 7-7.30 μ.μ. 

Οι μεταβάσεις απαιτούν αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα. Μην ανησυχείς αν το παιδί σου δεν προσαρμοστεί αμέσως. Η αλλαγή είναι κομμάτι της φυσικής διαδικασίας ανάπτυξης και όπως όλα απαιτεί χρόνο, συνέπεια και υπομονή. 

Διάβασε ακόμα:

4 Σημάδια Ότι Κοιμάσαι Καλά

Ποτέ Μα Ποτέ Μην Συγκρίνεις Το Παιδί Σου Με Άλλα

Author(s)

  • Rebecca Kempton, MD

    Γιατρός

    Η Rebecca Kempton είναι γιατρός και ειδικός στον παιδικό ύπνο.