Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι να κάνεις ώστε να σου φανεί πιο εύκολη η διαδικασία εύρεσης εργασίας.
-Πώς να κάνεις την σωστή επιλογή για τα επαγγελματικά σου.


Το να ψάχνεις για δουλειά συχνά μοιάζει να είναι μια δουλειά από μόνο του. Το να δικτυώνεσαι με κόσμο, να συμπληρώνεις το βιογραφικό σου και το να πηγαίνεις σε συνεντεύξεις, όλη αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να σε γεμίσει άγχος, ειδικά αν το κάνεις ενόσω δεν έχεις φύγει ακόμα από την εργασία σου.

«Η εύρεση εργασίας μπορεί ορισμένες φορές να είναι μια γρήγορη διαδικασία, αλλά συνήθως παίρνει αρκετούς μήνες ώστε να βρεις την κατάλληλη για εσένα, » λέει η Adrienne Partridge η οποία είναι ψυχολόγος και career coach.

Σύμφωνα με εκείνη, το να θέτεις ως προτεραιότητα την γενική σου ευεξία είναι το παν. «Είναι φυσικό να νιώθεις αγχωμένος κατά τη διαδικασία εύρεσης εργασίας, όπως και το να νιώθεις άσχημα όταν δεν χτυπάει το τηλέφωνό σου», λέει η ίδια.

«Είναι σημαντικό όμως, να θέσεις ως προτεραιότητα τον εαυτό σου σε τέτοιες στιγμές», συμπληρώνει. Μάλιστα, τονίζει ότι όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να μοιάζει σαν μια δεύτερη δουλειά. Υπάρχουν όμως 5 τρόποι ώστε να βεβαιωθείς ότι η διαδικασία αυτή, θα σε οδηγήσει στο να κάνεις μια δουλειά που αγαπάς, χωρίς να έχεις φορτωθεί με άγχος.

Κάνε το τεστ 2 ερωτήσεων

«Είναι βασικό να έχεις μια στρατηγική όταν ψάχνεις για δουλειά, ειδικά αν έχεις ήδη μία», αναφέρει. Μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείς στο να στείλεις βιογραφικό σε ό,τι αγγελία βλέπεις online, αλλά αν το κάνεις τελικά θα ξοδέψεις πάρα πολύ χρόνο σε συνεντεύξεις που πιθανόν δεν σου ταιριάζουν. Η Partridge συνιστά πριν στείλεις το βιογραφικό σου να κάνεις στον εαυτό σου δύο ερωτήσεις: «Ταιριάζει αυτή η εταιρεία στον χαρακτήρα μου» και «Φαίνεται σαν ένα μέρος που πραγματικά θα ήθελα να εργαστώ»; Αν η απάντησή σου είναι θετική και στα δύο, τότε και μόνο τότε, στείλει το βιογραφικό σου.

Κάνε ένα πρόγραμμα και μην παρεκκλίνεις από αυτό

«Δεν χρειάζεται να ψάχνεις για δουλειά όλη μέρα», αναφέρει η Partridge. «Η αναζήτηση μπορεί να σε εξουθενώσει, οπότε είναι σημαντικό να έχεις όρια», συμπληρώνει. Η ίδια συμβουλεύει να έχεις ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στην ημέρα κατά το οποίο κάνεις επαφές και ψάχνεις για δουλειά, και μετά να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου. «Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν και σε χαλαρώνουν», συμπληρώνει. Μπορείς να δοκιμάσεις τον διαλογισμό, ακόμα και πριν από κάποιο interview ώστε όταν μπεις μέσα να είσαι χαλαρός και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου

Η Partridge τονίζει πόσο σημαντικό είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου σαν μέρος της διαδικασίας που χρειάζεται να κάνεις ο ίδιος, για να παραμείνεις ισορροπημένος. «Ό,τι και αν συμβαίνει, να είσαι επιεικής με εσένα και μην κρίνεις τον εαυτό σου αυστηρά», αναφέρει και συμπληρώνει ότι μπορείς να γράψεις κάπου μια φράση που σε εμψυχώνει και σου ταιριάζει. «Αντί να τιμωρείσαι που δεν πήρες μια δουλειά, ψάξε για μια άλλη που πιθανόν να σου ταιριάζει περισσότερο», προσθέτει ακόμα.

Λάβε υποστήριξη από τους φίλους σου

Είναι σημαντικό να παραμείνεις κοντά με άτομα που αγαπάς και με τα οποία νιώθεις ασφάλεια. «Ένα λάθος που κάνουμε συχνά είναι ότι δεν ζητάμε βοήθεια από τους άλλους. Αν μπορείς να καλέσεις τους φίλους σου για υποστήριξη μην διστάσεις να το κάνεις αφού μόνο που θα ακούσεις την φωνή τους, θα νιώσεις πιο όμορφα», λέει.

Μην πέφτεις στην παγίδα του συμβιβασμού

Ορισμένες φορές, επειδή δεν περνάμε καλά στη δουλειά μας, συμβιβαζόμαστε με λιγότερο κακές επιλογές, από αυτή που ήδη έχουμε κάνει. Σκέψου ποιο θα είναι το καλύτερο δυνατό για εσένα και όχι το λιγότερο κακό, και μόνο τότε θα έχεις κάνει την σωστή επιλογή.

«Αν έχεις συμβιβαστεί με μια δουλειά, από τον φόβο σου μην μείνεις χωρίς εργασία μπορεί να πέσεις στην παγίδα να το κάνεις και με την επόμενη. Αντί να συμφωνήσεις να πας στην πρώτη δουλειά που σε προσλάβουν, πάρε τον χρόνο σου και αξιολόγησε τις επιλογές σου ώστε αυτή που θα καταλήξεις, να είναι η καλύτερη για εσένα», τονίζει η Partridge. «Πάρε τον χρόνο σου ώστε η τελική σου απόφαση, να σε γεμίσει ευτυχία και αυτοπεποίθηση», κλείνει λέγοντας.

Διάβασε ακόμα:

20 Ερωτήσεις Που Πρέπει Να Κάνεις Στο Τέλος Κάθε Συνέντευξης

Μικρές Συμβουλές Για Να Μην Χάνεις Το Κίνητρό Σου Όταν Ψάχνεις Για Δουλειά

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.