Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς και γιατί όλα τα προβλήματα ξεκινούν από τη θέση του κεφαλιού.
-4 απλές ασκήσεις για να οχυρώσεις τον εαυτό σου απέναντι στις βλάβες που προκαλεί η καθιστική εργασία.


Αν μπορούσατε να βγείτε από το σώμα σας, ενώ βρίσκεστε στην εργασία σας, και να δείτε τον εαυτό σας από κάποια απόσταση, οι περισσότεροι θα απογοητευόσασταν από τη στάση του κορμιού σας. Άλλωστε, ο ίδιος ο εγκέφαλός σας σίγουρα σας στέλνει κάποια προειδοποιητικά μηνύματα -πόνους, πιασίματα, κράμπες, αύξηση βάρους κ.λπ.- τα οποία ίσως δεν λαμβάνετε υπόψη σας ή δεν τους δίνετε την πρέπουσα σημασία. 

Η πρόοδος της τεχνολογίας διευκόλυνε τη ζωή μας σε πολλούς τομείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μας οδήγησε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης – μάλλον το αντίθετο συμβαίνει! Οι υπολογιστές και όλα τα μηχανήματα που κάνουν ταχύτερη τη δουλειά μας δυστυχώς καθιστούν πιο οκνηρό το σώμα μας.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, οι μυοσκελετικές παθήσεις ανήκουν στις συνηθέστερες διαταραχές που σχετίζονται με τη δουλειά και ειδικά με την παρατεταμένη καθιστική απασχόληση ή με την ορθοστασία, με εκατομμύρια πάσχοντες σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η καθιστική εργασία προκαλεί συνήθως παθήσεις που αφορούν στη ράχη, τον αυχένα, τους ώμους, τη μέση και τα άνω ή τα κάτω άκρα, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από ελαφρές ενοχλήσεις και πόνους έως σοβαρές καταστάσεις (ή/και αναπηρίες), μη αναστρέψιμες τις περισσότερες φορές.

Το «μυστικό» που ίσως κανείς δεν γνωρίζει

Ίσως δεν το πιστεύετε, αλλά οι περισσότερες μυοσκελετικές διαταραχές ξεκινούν από τη θέση της κεφαλής. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ή και ειδικοί στον τομέα της Yγείας δίνουν βαρύτητα στη σωστή στάση της πλάτης. Ωστόσο, όσο στητός κι αν είναι ο κορμός σας, ασυνείδητα σκύβετε το κεφάλι σας, προκειμένου να διαβάσετε κάτι, ή, ακόμα χειρότερα, τεντώνετε τον λαιμό σας προς τα εμπρός, για να έχετε καλύτερη οπτική επαφή με τον υπολογιστή σας. Και από δω ξεκινούν όλα τα προβλήματα, τα οποία μετά τη δουλειά παίρνετε και στο σπίτι σας!

Γυρνάτε, λοιπόν, στην οικία σας, όπου τρώτε σκυμμένοι, ασχολείστε με το κινητό ή το λάπτοπ σας ή «χύνεστε» στον καναπέ σας με το κεφάλι πάλι μπροστά, προκειμένου να βλέπετε την οθόνη της τηλεόρασης.

Συνεπώς, η πλειονότητα των ανθρώπων, ασυνείδητα, υιοθετεί τις συγκεκριμένες στάσεις -και ειδικά την προβολή της κεφαλής μπροστά- τις περισσότερες ώρες, σε καθημερινή βάση. Έτσι, το σώμα όχι απλώς δεν ξεκουράζεται, αλλά συνεχίζει να υποφέρει από τη μονομερή και συνεχή πίεση κάποιων οστικών και μυοσυνδετικών σημείων και τις αναμενόμενες βλάβες που αυτή επιφέρει.

Μικρές ασκήσεις, μεγάλα αποτελέσματα

Αν έχετε ανησυχήσει με όσα διαβάσατε, ηρεμήστε! Οι λύσεις στο πρόβλημα είναι πολύ απλές και δεν χρειάζονται κόπο, αλλά τρόπο. Αρκούν 4 ασκήσεις για την πρόληψη ή την αποκατάσταση της υγείας σας αλλά και, κυρίως, για τη μυοσκελετική σας ισορροπία.  

1.Ακουμπήστε τη ράχη σας στην πλάτη της καρέκλας σας. Φέρτε τον δείκτη σας στο πηγούνι σας. Κρατώντας σταθερό το δάχτυλό σας κινήστε το σαγόνι σας προς τα πίσω οριζοντίως (σαν να κάνετε προγούλι, αλλά χωρίς να σκύβετε), έως το σημείο που νιώθετε άνετα. Αν το κάνετε σωστά, αμέσως θα νιώσετε μια ευχάριστη αίσθηση στο πίσω μέρος του σβέρκου σας. Κάντε 8 με 10 επαναλήψεις, 4-5 φορές την ημέρα. 

2.Σταθείτε σε μια προεξέχουσα γωνία ενός τοίχου. Ακουμπήστε τη σπονδυλική σας στήλη και το κεφάλι σας ακριβώς στη γωνία του τοίχου. Εκπνέοντας, φέρτε πίσω τους ώμους σας. Μείνετε σε αυτήν τη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπνοής. Θα νιώσετε να τεντώνεται το στέρνο σας και να δυναμώνουν οι ραχιαίοι μύες. Κάντε 10 επαναλήψεις, 3-4 φορές την ημέρα.

3.Ακουμπήστε στον τοίχο. Φέρτε τις πατούσες σας μπροστά από τον τοίχο, σε μια απόσταση ίση με το πέλμα σας. Τα πόδια σας πρέπει να είναι τόσο ανοιχτά όσο το άνοιγμα της λεκάνης σας. Συνεχίζοντας να είστε ακουμπισμένοι στον τοίχο κι έχοντας το πηγούνι κρατημένο προς τα μέσα (βλ. άσκηση 1), λυγίστε τα γόνατά σας και κάντε βαθύ κάθισμα. Μείνετε εκεί, πάρτε 2-3 αναπνοές και σηκωθείτε όπως κατεβήκατε, χωρίς να σκύψετε (με τη βοήθεια των χεριών σας, αν τη χρειάζεστε). Ακόμη και μία φορά αρκεί!

4.Δεν αποτελεί πρωτοτυπία και ίσως το γνωρίζετε ήδη. Κάθε μισή ώρα πρέπει να σηκώνεστε από το γραφείο σας και να περπατάτε, κάνοντας έστω και λίγα βήματα.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Να Πας Βόλτα Ή Γυμναστήριο Μετά Τη Δουλειά

Νυχτερινή Bάρδια. Πώς Nα Eπιβιώσεις Xωρίς Eπιπτώσεις

Author(s)

  • Παντελής Κυριάκης

    Φυσιοθεραπευτής - Εργοθεραπευτής

    Ο Παντελής Κυριάκης είναι φυσιοθεραπευτής - εργοθεραπευτής με Master στη Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία Σπονδυλικών Παθήσεων και στην Αποκατάσταση της Άκρας Χείρας. Ηγείται σήμερα του Φυσικοθεραπευτικού Κέντρου «ΠΑΝΤΕΛΗΣ Ι. ΚΥΡΙΑΚΗΣ», το οποίο είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε ειδικές θεραπείες αποκατάστασης κίνησης άνω άκρων. Έχει βραβευθεί από το HEALTH CARE BUSINESS AWARDS 2016 για τη χρησιμοποίηση ρομποτικών συστημάτων αποθεραπείας και επανεκμάθησης της κίνησης.